Router Asus RT-N10 w trybie reapetera dla Huawei B593

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mdziam_78
Początkujący użytkownik forum

Router Asus RT-N10 w trybie reapetera dla Huawei B593

Post autor: mdziam_78 »

Witam wszystkim,
starałem się znaleźć, ale może za słabo.

Otóż chciałbym wzmocnić sygnał z routera Huawei za pośrednictwem Asus'a i nie mogę spobie poradzić.
Robię to tak:
1. W Huawei mam ustawioną sieć WLAN z serwerem DHCP, adres IP 192.168.1.1, przydzielam adresy od 192.168.1.4, zabezpieczenia zalecane WPA2-Personal AES - sieć pięknie działa w 80%pomieszczeń;

2. W obszarze sieci podłączam się z Asusem, ustawiam mu IP na 192.168.1.2 - nie wiem czy to ważne, w sieci lan na wszelki wypadek ustawiam IP poza tymi przydzielanymi przez Huawei;

3. Uruchamiam konfiguratora aby zrobić z Asusa reapeter, wybieram sieć, którą ma powielać i .... mieli mieli mieli i nic mu z tego nie wychodzi.
Tymczasem jeżeli wybiorę sieć mojego brata zza ściany, która na 99% ma takie same ustawienia routera - dawno temu sam ją konfigurowałem to mój Asus rozprowadza tamtą sieć bez najmniejszego ale?

Stąd nie wiem już co robię nie tak.

Dziękuję z góry za pomoc.

Marcin
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Router Asus RT-N10 w trybie reapetera dla Huawei B593

Post autor: key »

mdziam_78 pisze:Stąd nie wiem już co robię nie tak.
Wierzysz w marketingowe bzdury - funkcja repeater dziala rzadko poprawnie, jeszcze rzadziej jesli masz sprzet roznych dostawcow.
Sprobuj z alternatywnym softem (n.p. tomato), jak nie pomoze to zrob przy pomocy kabla.
Ostatnio zmieniony 2013-09-27, 08:36 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
mdziam_78
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mdziam_78 »

Dzięki @key,
tak myślałem, że to nie jest tak pięknie, ale jak praktycznie bez problemów udało mi się odpalić reapetera na sieci wifi 'zza ściany', gdzie wszystko śmiga na Linksys'ie to miałem nadzieję, że może z huawei też sobie poradzę.
Nie wiem czy warto się bawić w jakieś alternatywne softy czy od razu kabla nie pociągnąć i tyle. Pewniejsze i szybsze... o ile dam radę się przewiercić przez strop bez komplikacji.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Alternatywa dla kabla - DLAN
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ