Sieć Orange modem Huawei 3131 jaka antena
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sieć Orange modem Huawei 3131 jaka antena
Witam, niedawno przedłużyłem umowę z orange, i dostałem modem huawei 3131 za 1 zł. Jako że zasięg to jedna kreska gdy wyjdę na dwór to chyba trzeba zakupić porządną antenkę. Wcześniej pracowałem na modemie ADU 635 z antenką zewnętrzną dołączaną do modemu i wszystko działało fajnie na sieci CDMA i nawet bez antenki. A na owym modemie w domu nie łapie zasięgu. Sprawdzane przez program operatora, jak i przez mobile partner. Jaką polecacie do tego antenkę? Ma być zewnętrzna i z długim kablem najlepiej i wtyczkądo owego modemu. Do odbiornika tak czysto teoretycznie mam jakieś +- 10 km jak i nie więcej, a teren jest zalesiony i to dużymi wysokimi drzewami. . Proszę o pomoc w wyborze. Wydać kase to nie problem a jednak chciał bym jakąś skuteczną antenke.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Sieć Orange modem Huawei 3131 jaka antena
Sierakowo ale w jakim powiecie ? Przy doborze anteny istotne czy korzystasz z UMTS2100 czy z UMTS900. Szkoda, że nie wziąłeś z Orange modemu z obsługa HSPA+DC.
-
sierakowo powiat stargardzki. To jest koło jeziora. i najbliższy odbiornik o jakim mi wiadomo to dobrzany. W sumie to nie ja załatwiałem tylko rodzice. Nie mam pojęcia czy to UMTS 2100 czy 900
-
- Guru bezprzewodowy
Prawdopodobnie to UMTS2100 z Wapnicy. Sieć po modernizacji w ramach NetWorks, prędkość HSPA+DC do 43,2 Mbps. Oczywiście na modemie z jego obsługą. Ponieważ masz E-3131 osiągniesz mniejszą. Potrzebna antena http://www.cybertech.com.pl/p104,antena ... 17dbi.html
-
I do tej anteny jaki należy do kupić kabel i jakie przejściówki czy końcówki aby podłączyć do modemu ?
-
- Guru bezprzewodowy
Długość kabla dobierasz na tej stronie. Nie polecam dłuższego niż 10m( straty sygnału ok. 0,4 dB na metr). Możesz też producenta poprosić o konkretną długość. W zestawie z tą anteną otrzymasz konektor z CRC9 do twojego modemu.
-
Dziękuje bardzo za pomoc. Zaraz zamówię. Dam znać co i jak z tego wyjdzie. Jeszcze raz wielkie dzięki.
- piotr2802
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A ja też kupiłem modem Huawei 3131 (promocja Playa) i używam Orange, który niedawno włączył nadajnik UMTS 2100 w miejscowości Brzoskwinia (woj. małopolskie).
Kupiłem więc antenę atk-16 2 GHz i ustawiłem z Frywałdu na wschód w stronę Brzoskwini.
Zasięg mam 4 kreski na wskaźniku (75 %). Dziwne bo antenę ustawiłem tyłem w stronę nadajnika w Brzoskwini (tył tam gdzie z ruru wychodzi przewód) i w takim właśnie położeniu jest najlepiej.
Wynik raczej dobre , bo jak na razie chyba niewiele osób korzysta z tego BTS w Brzoskwini jeśli chodzi o internet UMTS 3 G.
Download: 11,46 Mb/s
Upload: 1,55 Mb/s
Ping: 45 ms
TUTAJ REZULTATY:
Kupiłem więc antenę atk-16 2 GHz i ustawiłem z Frywałdu na wschód w stronę Brzoskwini.
Zasięg mam 4 kreski na wskaźniku (75 %). Dziwne bo antenę ustawiłem tyłem w stronę nadajnika w Brzoskwini (tył tam gdzie z ruru wychodzi przewód) i w takim właśnie położeniu jest najlepiej.
Wynik raczej dobre , bo jak na razie chyba niewiele osób korzysta z tego BTS w Brzoskwini jeśli chodzi o internet UMTS 3 G.
Download: 11,46 Mb/s
Upload: 1,55 Mb/s
Ping: 45 ms
TUTAJ REZULTATY:
-
Zakupiłem antene atk 20 tak jak radził Pan ze sklepu cybertech. Zasięg to teraz od 70 do 99 % zależnie od pogody i wgl. Modem działa na EDGE i jego prędkość na speedtestach to download - 0,10 Mb/s
upload- 0,09 Mb/s
ping - 200+
Wydaje mi się że te prędkości są chyba zbyt małe jak na taki zasięg ? Modem działa poprzez program mobile partner, jak i przez program dołączony przez operatora. Da się coś zrobić żeby internet działał szybciej ? bo to co jest teraz to totalna porażka
upload- 0,09 Mb/s
ping - 200+
Wydaje mi się że te prędkości są chyba zbyt małe jak na taki zasięg ? Modem działa poprzez program mobile partner, jak i przez program dołączony przez operatora. Da się coś zrobić żeby internet działał szybciej ? bo to co jest teraz to totalna porażka

Modem działa w trybie 2G. Spróbuj wymusić Tylko 3G w mobile partner Tylko UMTS/HSDPA.
-
3g nie łapie zasięgu ani w domu ani na dworze. 2g jest ledwo na 1 kreskę łapane na dworze, a dzięki antenie to prawie pełny zasię, więc nie ma mowy o 3g, bo ta antena jest chyb a tylko na 2g ?
Edit..
Teraz na EDGS mam 20 % zasięgu i jest taka sama prędkość jak przy 90 %
Gdy ustawie wymuś GSM to EDGS ma te 90 % zasięgu, a gdy ustawie wymuś WCDMA w ogóle modem nie łapie zasięgu. Wszystko to robie w mobile partner.
Edit..
Teraz na EDGS mam 20 % zasięgu i jest taka sama prędkość jak przy 90 %
Gdy ustawie wymuś GSM to EDGS ma te 90 % zasięgu, a gdy ustawie wymuś WCDMA w ogóle modem nie łapie zasięgu. Wszystko to robie w mobile partner.
-
- Guru bezprzewodowy
Miałeś kupić antene na 2100MHz a wziąłeś ATK-20 na 900 MHz
Naprawdę nie rozumiesz tego co czytasz.Tę porażkę zafundowałeś sobie sam. Uzyskałeś pomoc ale poszedłeś swoją drogą słuchając rad kogo innego a nie z forum. Powtórzę jeszcze raz zasięg 3G na twoim terenie zapewniają BTS-y UMTS2100 Orange z Wapnicy lub Dobrzan. Link do anteny już dostałeś.
[ Dodano: 2013-10-27, 09:39 ]
Nie marnuj czasu na te zabiegi z ATK-20, nic nie uzyskasz. Antena ATK-20 służy na paśmie 900MHz zarówno do 2G( GSM900) jak i do3G ( UMTS900). Niestety w twojej okolicy nie działa UMTS900 tylko 3G na UMTS2100 więc ta antena jest dla ciebie niewłaściwa.

[ Dodano: 2013-10-27, 09:39 ]
Nie marnuj czasu na te zabiegi z ATK-20, nic nie uzyskasz. Antena ATK-20 służy na paśmie 900MHz zarówno do 2G( GSM900) jak i do3G ( UMTS900). Niestety w twojej okolicy nie działa UMTS900 tylko 3G na UMTS2100 więc ta antena jest dla ciebie niewłaściwa.
-
- Mistrz bezprzewodowy
adame12,
w Cybertechu Ci wymienią, to porządna firma.
w Cybertechu Ci wymienią, to porządna firma.
-
Już napisałem. Wymienie jak najszybciej.
-
Witam, dziś dotarła do mnie antena (panel 17) który mi polecaliście. Po podłączeniu anteny niestety mam problem z internetem. Gdy ustawie "Wymuś WCDMA" i u stawie w Mobile Partner automatyczne wyszukiwanie sieci to po kilku minutach nawet bez zmian brak sygnału. Gdy ustawie ręczne wyszukiwanie sieci to pokazuje mi się "Orange 3G Dostępne" Klikam na to a następnie na "zarejestruj do sieci" I wyskakuje komunikat "Błąd rejestracji do sieci" Czy coś takiego. Nie wiem jak to należy po ustawiać żeby to działało, i co jest winne, że to nie działa. Liczę na pomoc.
Edit, Ma ktoś jakiś pomysł ? Dlaczego tak się dzieje że gdy jest zasię 3g to nie mogę zarejestrować się w sieci ?
Edit... Czy nikt nie jest w stanie mi tu pomóc?
Edit, Ma ktoś jakiś pomysł ? Dlaczego tak się dzieje że gdy jest zasię 3g to nie mogę zarejestrować się w sieci ?
Edit... Czy nikt nie jest w stanie mi tu pomóc?
-
Jest mocniejsza antena na pasmo 900 od ATK-20 ?
-
- Użytkownik forum
Można teoretycznie z fazować kilka takich anten, ale praktycznie "skórka nie warta wyprawki" jak mówi przysłowie.adame12 pisze:Jest mocniejsza antena na pasmo 900 od ATK-20 ?
Robert
Pozdrawiam Robert
W teorii nie ma różnicy między praktyką, a teorią. W praktyce jest.
W teorii nie ma różnicy między praktyką, a teorią. W praktyce jest.