tkar pisze:Ustawienia Orange o jakich wiem:
APN internet
numer *99#
user internet
haslo internet
autoryzacja automatyczna
U mnie nie dziala. Ktos uzywa Huawei B593 (z Plusa) z karta Orange?
Ja i się bawiłem teraz, to kartę widzi ale nie ma neta .
SIMA z PLAY tak samo jak z ORANGE po wpisaniu pinu rozpoznaje sim ale neta nima.
Tak jak kolega pisał nie ma możliwości wpisania DNS-ów, tak jakby były na stałe wpisane od PLUS-a
XanPL pisze:
Ja i się bawiłem teraz, to kartę widzi ale nie ma neta .
SIMA z PLAY tak samo jak z ORANGE po wpisaniu pinu rozpoznaje sim ale neta nima.
Tak jak kolega pisał nie ma możliwości wpisania DNS-ów, tak jakby były na stałe wpisane od PLUS-a
To lipa... dobrze ze kupiłem D-Linka DWR 921... z nim nie ma problemów, ma wszystkie opcje dostępne... nic okrojonych... wszystkie sieci działają:-)
Z czystym sumieniem mogę polecić router LTE firmy D-Link. Zresztą przeczytajcie sobie test D-Link DWR-921. Doskonale nadaje się do użytku domowego. Przez ostatnie 2 miesiące mnie nie zawiódł. Połączenie jest stabilne, LTE śmiga aż miło. Sprawdzałem w sieci Plus i Aero2.
Theus pisze:Z czystym sumieniem mogę polecić router LTE firmy D-Link. Zresztą przeczytajcie sobie test D-Link DWR-921. Doskonale nadaje się do użytku domowego. Przez ostatnie 2 miesiące mnie nie zawiódł. Połączenie jest stabilne, LTE śmiga aż miło. Sprawdzałem w sieci Plus i Aero2.
Zgadzam się z Tobą w 100%...
Choć u mnie działa na razie tylko 3G, to router DWR-921 sprawuje się znakomicie...
No i co ważniejsze ma bardziej zaawansowane (profesjonalne) ustawienia w porównaniu do Huaweia B593...Oczywiście nie neguje tutaj Huaweia...
D-Link DWR-921 został skonstruowany z myślą do pracy w małej i średniej firmie...
zurek pisze:
Choć u mnie działa na razie tylko 3G, to router DWR-921 sprawuje się znakomicie...
No i co ważniejsze ma bardziej zaawansowane (profesjonalne) ustawienia w porównaniu do Huaweia B593...Oczywiście nie neguje tutaj Huaweia...
D-Link DWR-921 został skonstruowany z myślą do pracy w małej i średniej firmie...
tylko jakos w tym profesjonalnym routerze brak informacji o mocy sygnalu np. -83dbm.
Jest tylko 5 kresek i z tego mam wnioskowac? Gdzie tu profesjonalizm?
bartoleq pisze:tylko jakos w tym profesjonalnym routerze brak informacji o mocy sygnalu np. -83dbm.
Jest tylko 5 kresek i z tego mam wnioskowac? Gdzie tu profesjonalizm?
Jak tobie jest ważna moc sygnału dbm i uważasz to za profesjonalizm... to nie mamy o czym rozmawiać...
Siłę sygnału ustawiam sobie za pomocą programu Topnetinfo i modemu usb Huawei 3131... wtedy wiem że mam ustawioną dobrze antenę i mam najlepszą jakość sygnału...
A D-Link DWR-921 ma naprawdę zaawansowane funkcje...
W najbliższym czasie zamierzam sobie kupić Huawei B593S-22 i sobie go porównać... choć wiem że i tak nie ma tyle funkcji co D-Link...
zurek pisze:
Siłę sygnału ustawiam sobie za pomocą programu Topnetinfo i modemu usb Huawei 3131... wtedy wiem że mam ustawioną dobrze antenę i mam najlepszą jakość sygnału...
tylko ze anteny LTE na 1800 nie wepnę w modem 3131.
Mam antene na kominie i nie wiem w ktorą stronę będzie lepiej, a mam 3 nadajniki w okolicy 1-2km.
zurek pisze:No i co panowie wyszło z tym Huaweiem B593u... Działa z Orange czy nie ?
Ten co kupiłem nie ma simlocka ale net nie działa , normalnie widzi karty Play i Orange można wysłać SMS-a ale nic poza tym.
Zastanawia mnie po co oni wpisali na stałe DNS-y Plusa ?
I pytanko czy kombinował już ktoś z wgraniem innego softu , takiego w którym jest możliwość zmiany/dodania DNS-ów ?
XanPL pisze:
Ten co kupiłem nie ma simlocka ale net nie działa , normalnie widzi karty Play i Orange można wysłać SMS-a ale nic poza tym.
Zastanawia mnie po co oni wpisali na stałe DNS-y Plusa ?
I pytanko czy kombinował już ktoś z wgraniem innego softu , takiego w którym jest możliwość zmiany/dodania DNS-ów ?
Dziwne... skoro możesz wysłać smsa to jesteś zalogowany do sieci Orange...
Nie ma możliwości dodania DNS ani ustawienia z AUTOMATU.
A po wpisani APN: internet ,numer dostępu: *99#, hasło: brak, nazwa użytkownika: brak
jest brak połączenia z internetem i tyle
Uruchomilem polaczenie internetowe z karta Orange. Okazuje sie, ze nie nacisnalem "zastosuj" na samym dole panelu sterowania ustawieniami internetowymi.
Nalezy dodac nowy APN (dla Orange APN internet, user internet pass internet numer *99#), trzeba nacisnac "zastosuj", potem nacisnac "wstecz", nastepnie wybrac utworzony APN na liscie rozwijalnej i uwaga to czego nie robilem: nacisnac "zastosuj" na samym dole w srodku panelu. Router dziala dobrze z LTE (Plus) i HSDPA+ (Orange).
Podpinam się pod temat. Zamierzam skorzystać z usługi Plusa na internet mobilny i zastanawiam się, który z tych dwóch routerów wybrać. Znajduję się w zasięgu 3G czy do tych routerów są dostępne anteny zewnętrzne pracujące na częstotliwości 3G? Czy ewentualnie do 3G możecie polecić jakiś inny sprzęt, czy warto np. zaopatrzyć się w modem Huawei 3131 i jakiś router TP-Link?
To zupełnie dwie różne opcje. Routery D-Link DWR-921 czy Huawei B593 to urządzenia stacjonarne i z mobilności nici. Kupując TP-Linka np. MR-3420 v2 i do tego modem możesz korzystać z zestawu stacjonarnie lub mobilnie korzystając z samego modemu. Musisz rozważyć swoje potrzeby. Jeśli brałbyś modem z Plusa to bierz już coś z obsługą LTE, HSPA+DC np.E-3276.
Bardziej niż na mobilności zależy mi na dobrej prędkości internetu w miejscu zamieszkania. Póki co w ofercie Plusa z tych dwóch jest tylko D-Link. Jaką antenę zewnętrzną można zastosować aby uzyskać, jak najlepszy zasię sieci 3G?
Widzisz... U mnie na Huawei E3131 z anteną Cybertecha Panel 17dBi na UMTS2100 wyciągam max. 4-5Mb/s, a na tej samej antenie i na tym samym paśmie tylko ze z routerem D-Link DWR921 wyciągam 10-14Mb/s...
Jest róznica?... Jest i to jaka...A to dla tego że modemy/routery stacjonarne maja bardziej rozbudowane i czułe głowice... czego modemy mobilne moga im tylko pozazdrościć.
Trochę dziwne to twoje porównanie, DWR-921 obsługuje HSPA+DC, którego na E-3131 nie ma stąd transfery mniejsze o połowę. Na modemie z obsługą HSPA+DC np. E-3276 uzyskałbyś podobne wyniki. Obawiam się, że kolega @marko84 w swojej lokalizacji będzie korzystał w 3G raczej z HSPA+ i to na UMTS900 ewentualnie UMTS2100 i o transferach 14Mb/s może tylko pomarzyć. Do każdego z tych routerów można podłączyć antenę zewnętrzną. Zarówno na 900MHz lub 2100MHz. @marko84 podaj swoją lokalizację to sprawdzę w zasięgu jakiego BTS-a jesteś, potrzebne jest to do wyboru anteny.
Faktycznie specyfikacja D-Linka na ich stronie podaje tylko prędkości dla LTE, o 3G nic nie ma. Modemy z tego roku z serii "7" i "8" mają obsługę HSPA+DC( bez LTE) więc można wnioskować, że te z serii "9" oprócz LTE obsługuja HSPA+DC. Twoje testy z E-3131 i DWR921 jeśli przeprowadzone w tych samych warunkach zdają się to potwierdzać.
To modemy z tego roku: DWR-822, DWR-855 i DWR-859 i być może DWR-712. Niemożliwe aby w wyniku testów z anteną na routerze bez HSPA+DC osiągnąć 14Mb/s gdy w tych samych warunkach na E-3131 miałeś 5Mb/s. To logiczny wniosek z twoich testów.
zurek pisze:A ja myślałem ze mając HSPA+DC śmiało wyciągne po wyżej 20-25Mb/s
Jeżeli na jednej nośnej masz 5Mbps to na 2 nośnych ile dostaniesz? Cudów nie ma, druga nośna też jest obciążona. Coraz więcej osób ma teraz sprzęt do internetu mobilnego więc obciążenie będzie rosło.
wojteks pisze:Jeżeli na jednej nośnej masz 5Mbps to na 2 nośnych ile dostaniesz? Cudów nie ma, druga nośna też jest obciążona. Coraz więcej osób ma teraz sprzęt do internetu mobilnego więc obciążenie będzie rosło.
A czasami w HSPA+DC to nie ma trzech nośnych o szerokości pasma po 15MHz?