Ja przestawiłem antenę na Legionowo na nadajnik na Olszankowej. Działa na poziomie 4-6Mb/s.XanPL pisze: No kolega z tej samej miejscowości co ja... u mnie chodzi tylko EDGE na galaxy 3 i na nowym sony xperia z.
Na modemie mam też tylko EDGE a wczesniej miałem bezproblemowo 22Mb/s .
Dzwoniłem do BOK i powiedzieli że są jakieś modernizacje / konserwacje .
BTW. to jest już od 30.09.2013 jak się kapłem że w fonie net nie chodził
Orange "nie chodzi"
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Re: Orange "nie chodzi"
Pozdrawiam
liliputek
liliputek
- XanPL
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Już naprawili chyba bo mam w telefonie H+
http://www.speedtest.net/my-result/a/611611579
a to z modemu bez anteny
https://www.dropbox.com/s/4xwbhukp2lk7n ... oard03.jpg
BTS Michałów-Reginów Nowodworska 1
http://www.speedtest.net/my-result/a/611611579
a to z modemu bez anteny

https://www.dropbox.com/s/4xwbhukp2lk7n ... oard03.jpg
BTS Michałów-Reginów Nowodworska 1
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
-
Od kilku tygodni występuje u mnie problem w taryfach OFnK i One z wakacyjnymi pakietami bonusowymi. Po kilku minutach działania połączenie "zamiera". Restart na wymuszonym WCDMA, chwilę działa po czym ponownie transfer się urywa. Wymieniłem kartę SIM, bo sądziłem, że poprzednia karta była źle przycięta, ale żadnej poprawy nie ma. Poszło zgłoszenie do BOK. Otrzymałem odpowiedź, żebym sobie ustawił 2G, to "będzie działać tylko trochę wolniej". Jako bonus dostałem życzenia, aby internet wkrótce zaczął działać bezproblemowo.
No dobra, wymuszam GSM i po chwili... całkowicie ginie zasięg, a o jakimkolwiek przeglądaniu stron nie ma oczywiście mowy. Wyjąłem kartę z telefonu, na dwóch różnych modemach jest to samo. Wszystkie urządzenia byłyby wadliwe? Doładowałem więc starter Plusa i oto stał się cud - wszystko działa poprawnie, żadnych przerw, żadnych problemów podczas przeglądania stron, nawet można coś sobie ściągnąć. Warto dodać, że według zapewnień Orange Eksperta z tego forum oraz miłej Pani z obsługi technicznej, na okolicznych nadajnikach nie są w mojej lokalizacji prowadzone żadne prace.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
zimplusowany, na kartach z pakietem specjalnie zamiera połączenie. Specjalnie od 20.23 siedzę na właśnie takiej karcie i również zamiera mi połączenie. Tak to wygląda:
Na karcie T-Mobile wszystko działa bez problemu. Połączenie może być utrzymane nawet przez kilka dni.
Kod: Zaznacz cały
25 MB
124 MB
8 MB
88 MB
2,5 MB
2,2 MB
0,7 MB
10,1 MB
1,5 MB
21,7 MB
20,4 MB
- kris_kjk
Mam dokładnie to samo z kartą Orange (pakiet wakacyjny) od jakiegoś czasu połączenie "zamarza" niekiedy całkiem rozłącza się, dotyczy zarówno 900MHz jak i 2100MHz w 3G.
Niekiedy trwa to dość długo, pomaga z menu routera rozłączenie i ponowne połączenie.
Dla mnie to porażka i kpina z klienta, samo przeglądanie internetu utrudnione, krótkich filmików instruktażowych na YouTube nie da się spokojnie obejrzeć.
T-mobile z tego samego masztu działa idealnie, Play z odległości 10-15 km jest szybszy (po uaktywnieniu większej prędkości) i jest bezproblemowy, brak rozłączeń, pełna stabilność łącza i prędkości, prawie MAX. Skusiłem się na Orange to mam za swoje, a przecież już nie raz na ich usługach się sparzyłem. Przeboleję te kilka zł
karta do kosza, dwa używane w domu prepaidy na połączenia głosowe z Orange też wyrzucę, kupię z innych sieci.
Niekiedy trwa to dość długo, pomaga z menu routera rozłączenie i ponowne połączenie.
Dla mnie to porażka i kpina z klienta, samo przeglądanie internetu utrudnione, krótkich filmików instruktażowych na YouTube nie da się spokojnie obejrzeć.
T-mobile z tego samego masztu działa idealnie, Play z odległości 10-15 km jest szybszy (po uaktywnieniu większej prędkości) i jest bezproblemowy, brak rozłączeń, pełna stabilność łącza i prędkości, prawie MAX. Skusiłem się na Orange to mam za swoje, a przecież już nie raz na ich usługach się sparzyłem. Przeboleję te kilka zł

Ostatnio zmieniony 2013-10-13, 13:53 przez kris_kjk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Ten problem był już wyjaśniony w innym temacie Operator ma problemy ze zliczaniem czy coś w tym stylu pakietów w prepaidach Wydaje mi się że problem będzie narastał do końca października bo ludzie narobili zapasów GB i będą chcieli jak najwięcej wykorzystaćMam dokładnie to samo z kartą Orange (pakiet wakacyjny) od jakiegoś czasu połączenie "zamarza" niekiedy całkiem rozłącza się, dotyczy zarówno 900MHz jak i 2100MHz w 3G
Sam zrobiłem "mały"

Podejrzewam że od listopada wszystko wróci do normy a przynajmniej mam taką nadzieję
-
Trochę dziwi mnie pomarańczowa polityka wprowadzania nowych pakietów internetowych w momencie, gdy występują problemy z tym, jak działają dotychczasowe, a szczególnie te wakacyjne 6GB. Ja też miałem jeszcze 10GB, ale te "przycinki" napsuły mi krwi na tyle, że wróciłem do taryfy OFnK. Limity straciłem, ale teraz są momenty, że działa, powiedziałbym, mniej mizernie (pingi i DL śmieciowe >200ms, <0,30Mbps, za to UL w normie, w obecnych warunkach dużo lepszy niż DL). Dziś pojawiła się aktualizacja mapy pozwoleń i widzę, że Networks! wreszcie dostał pozwolenia na UMTS 900 i LTE na terenie miasta. Może do połowy przyszłego roku coś odpalą. Na razie mizeria. Ludzie chyba faktycznie rzucili się na te pakiety i sieć się dławi.
-
- Użytkownik forum
Witamzimplusowany pisze:Dziś pojawiła się aktualizacja mapy pozwoleń i widzę, że Networks! wreszcie dostał pozwolenia na UMTS 900 i LTE na terenie miasta. Może do połowy przyszłego roku coś odpalą. Na razie mizeria. Ludzie chyba faktycznie rzucili się na te pakiety i sieć się dławi.
Tuż przed tą aktualizacją pozwoleń z 10 września, na "moim" BTSie trwała ponad tygodniowa modernizacja. Tak się zastanawiam, czy nie zamontowali też LTE - co wydaje się bardzo rozsądne. Jeśli tak jest to ciekawe kiedy można się spodziewać uruchomienia. Chodzi o ten BTS:
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.41710 ... 49463/z/16
Pozdrawiam
liliputek
liliputek
-
Od kilku tygodni tak (lub gorzej) wyglądają u mnie parametry połączeń Orange: wynik pomiaru prędkości speedtest.net. Inny pomiar jest dużo "ciekawszy", wykonany parę dni temu: wynik pomiaru. Stacja bazowa w odległości 1500 metrów, widoczność, brak przeszkód terenowych. Nie ma znaczenia, czy wymuszam 3G, czy łącze się w trybie dwuzakresowym. Wcześniej (2-3 miesiące temu) prędkość była w granicach 5-7 Mbps, pingi poniżej 100ms. 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
U mnie wreszcie można korzystać z karty z pakietem wakacyjnym. Minus to prędkość koło 2 Mb/s.
-
Ja musiałem podziękować niestety firmie Orange i rozstac się z ich internetem bo juz nie dało sie korzystac rozsadnie.
Choc przyznam ze przez dwa lata chodzilo to rewelacyjnie.
Choc przyznam ze przez dwa lata chodzilo to rewelacyjnie.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Powiem wam, że sytuacja jest podobna gdy używac playa w roamingu, właczam orange muli, przełaczam t-mobile żyje a wszystko to z jednego miejsca i powiem, ze play po orange dziala lepiej niz samo orange
Co prawda play to badziew co jakis czas wypluwa problem z rejstracja w kazdej z tych sieci i niemożność połaczenia
swoje z pakietem wakacyjnym też przeszedłem w kolejnych 4 latach nie będe używał ich sieci 
Edycja: Zapmnialem napisac ze play po macierzystej sieci działa najgorzej... Dzisiaj tak sobie w nocy testowałem z ciekawosci po newsie iz t-mobile wpuszcza playa, pełno tych nowych stacji w mojej okolicy dodatkowe spostrzeżenie to 2100mhz mimo znaczie słabszego sygnalu działa 200% lepiej niż 900mhz w każdej testowanej sieci

Edycja: Zapmnialem napisac ze play po macierzystej sieci działa najgorzej... Dzisiaj tak sobie w nocy testowałem z ciekawosci po newsie iz t-mobile wpuszcza playa, pełno tych nowych stacji w mojej okolicy dodatkowe spostrzeżenie to 2100mhz mimo znaczie słabszego sygnalu działa 200% lepiej niż 900mhz w każdej testowanej sieci
-
Ja swój problem z działaniem sieci zgłosiłem oficjalnie do Orange za pomocą formularza na stronie zasieg-orange.wp.pl. Wkrótce zadzwonili, aby zebrać bardziej szczegółowe informacje i w ciągu 2-3 dni problem został rozwiązany. Prędkość wróciła do przyzwoitej normy, pingi podobnie, nie zrywa transferu. Zgłoszenie zostało oficjalnie zamknięte na początku tygodnia, kiedy znowu do mnie zadzwonili i zapytali, czy sytuacja uległa poprawie. Potraktowali sprawę należycie, rozwiązali problem i jeszcze dostałem w ramach rekompensaty doładowanie 25 zł. Tym razem sprawa ma pozytywny finał. Na dodatek Networks zaczął modernizować sieć na pobliskich stacjach, więc rokowania wreszcie są obiecujące.
- XanPL
dziś dostałem takiego sms-a :
"Informujemy, ze w dniach 28.10 do 18.11 będziemy unowocześniać siec naszych nadajników w okolicy Legionowo-Radzymin. Prace mogą spowodować chwilowe przerwy w dostępności sieci lub spadek jakości połączeń. Przepraszamy za ewentualne utrudnienia. O szczegółach prac możesz przeczytać na orange.pl/lepszyzasieg"
coś mi się zdaje że będzie LTE
"Informujemy, ze w dniach 28.10 do 18.11 będziemy unowocześniać siec naszych nadajników w okolicy Legionowo-Radzymin. Prace mogą spowodować chwilowe przerwy w dostępności sieci lub spadek jakości połączeń. Przepraszamy za ewentualne utrudnienia. O szczegółach prac możesz przeczytać na orange.pl/lepszyzasieg"

-
- Użytkownik forum
Czekam z niecierpliwością na efekty. Modem E3276 już mam.XanPL pisze:dziś dostałem takiego sms-a :
Pozdrawiam
liliputek
liliputek
- XanPL
Liczę na to, że jak już zrobią te modernizacje. To kolega się pochwali co tam wymodzili na tym nadajnikuliliputek pisze:Czekam z niecierpliwością na efekty. Modem E3276 już mam.

btw. Jak by było LTE tak jak w PLUS-ie to się <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> skusze i wezmę sobie pakiecik za 89zl + Huawei B593S-22 xD
-
- Użytkownik forum
Witam
Dzisiaj zauważyłem, że nadajnik w Michałowie-Reginowie już sieje LTE. Niestety nie wpuszcza mojej karty do sieci. Zaraz zadzwonię do BOK co zrobić aby mnie wpuścili.
Niestety 9-letnia karta wymagała wymiany.
A poniżej mój pierwszy test LTE

Dzisiaj zauważyłem, że nadajnik w Michałowie-Reginowie już sieje LTE. Niestety nie wpuszcza mojej karty do sieci. Zaraz zadzwonię do BOK co zrobić aby mnie wpuścili.
Niestety 9-letnia karta wymagała wymiany.
A poniżej mój pierwszy test LTE

Pozdrawiam
liliputek
liliputek
-
I po balu panno Lalu. Próba pobrania czegokolwiek kończy się zerwaniem transferu i brakiem możliwości przeglądania czegokolwiek. Do Orange poszło kolejne zgłoszenie techniczne. Po okresie względnej stabilizacji od poprzedniego zgłoszenia i rozwiązania problemu, wszystko wróciło do stanu transferowej impotencji. Na rynku są na szczęście zielone, fioletowe i różowe tabletki. Chyba najwyższa pora po nie sięgnąć, bo ten związek (na szczęście nie sformalizowany) w takim układzie nie ma przyszłości.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
A ja planuję zakończyć współpracę z Plusem i rozpocząć z Orange Mam jeszcze dwa miesiące ale chyba nic nowego nie nastąpi u obecnego operatora
Ciekawe czy będę żałował tej decyzji...
Ciekawe czy będę żałował tej decyzji...

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
zimplusowany, rozumiem, że problemy na karcie prepaid?
-
- Stały użytkownik forum
Niestety u mnie to samo(prepaid orange go)zimplusowany pisze: Próba pobrania czegokolwiek kończy się zerwaniem transferu i brakiem możliwości przeglądania czegokolwiek.

Pozdrawiam.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Czyżby powrócił znany z wakacji problem "zamarzania neta" w prepaid?
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam,
Ja obecnie mam abonament Orange Free Net, modem Huawei e398 + antena zew i prędkości jakie uzyskuje to maks 1-2 mbit vs 10-20 jakie było wcześniej + wariujące pingi. Połączenia nie rozłącza póki co. Dodam, że wcześniej był problem i internet w tej samej lokalizacji "zamrażał się". Dostałem od nich świetną ofertę, ale niestety już po raz kolejny cos jest nie tak...
Ja obecnie mam abonament Orange Free Net, modem Huawei e398 + antena zew i prędkości jakie uzyskuje to maks 1-2 mbit vs 10-20 jakie było wcześniej + wariujące pingi. Połączenia nie rozłącza póki co. Dodam, że wcześniej był problem i internet w tej samej lokalizacji "zamrażał się". Dostałem od nich świetną ofertę, ale niestety już po raz kolejny cos jest nie tak...
Ja jeszcze zobaczę co wymodzą, do kwietnia br. Jak nic się nie poprawi w T-Mobile to podziękuję i przejdę do plusa. Na prepaid nie jest źle a i testy w abo u kolegi są

- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Ja właśnie zamierzam odejść z Plusa na rzecz Orangedexter18 pisze:przejdę do plusa
Ogólnie przez osiem lat nie miałem zbytnich powodów do narzekania Jedynym mankamentem tej sieci jest wyjątkowe przeciążenie wieczorem tak jakby net chodził w 2G Tak było jest i chyba będzie
W Orange prędkość jest dość stabilna w ciągu całej doby i to na zadawalającym poziomie
Oczywiście nie ma róży bez kolców

-
- Stały użytkownik forum
Ja tak właśnie zrobiłemAndrzejz78 pisze:Ja właśnie zamierzam odejść z Plusa na rzecz Orange

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=39517&start=15
Pozdrawiam.
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam, używa ktoś może oferte orange free w modemie?? Kupiłem za 32 zł z przesyłka z allegro karte orange free 25 gb. Niby wszystko ok ale jak coś próbuje zassać z torrentów to rozłącza, to samo np z tvn playerem na tv. Zasieg w miare ok 40-50% do 7-8 mb downloadu, modem e3131 bez anteny w routerze tp-mr3420. Zastanawiam się nad abo w orange ale jak ma to tak działać to dziekuje 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To co opisujesz to najpewniej orangowa przypadłość w prepaid. Weź na testy i sprawdzisz.Donvito pisze: Zastanawiam się nad abo w orange ale jak ma to tak działać to dziekuje
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Torrenty w prepaidzie Orange to kiepskie połączenie. Momentalnie zamraża połączenie i nic z tym nie poradzisz.
-
Orange chociaż na Święta mógłby odpuścić te mrożonki w ofertach na kartę.
Nawet w PRL-u raz raz na jakiś czas rzucali na rynek świeże pomarańcze. Mi napisali ostatnio, że problemy są dlatego, że mieszkam "zbyt daleko od stacji bazowej". Skoro półtora kilometra w linii prostej, bez żadnych przeszkód terenowych z bezpośrednią widocznością masztu to za daleko, to gratuluję zmodernizowanej sieci i profesjonalnego wsparcia technicznego. Jest postęp, nie ma co.