Sieć wifi w domu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sieć wifi w domu
Witam
Mam problem z budową sieci wifi w domu a dokładniej mam dwa routery (netgear dgn1000 i asus wl-am604g) do tego tp-link wa500g. Sytuacja wygląda tak że chciałbym aby na parterze dgn1000 który jest podłączony do internetu wysyłał poprzez wifi internet do tp-linka na 1 piętrze a ten kablem przesyłał internet dalej do asusa który stworzy sieć wifi coś takiego jak na rysunku. Jest coś takiego w ogóle możliwe? Jeśli nie to poprosiłbym o jakiś sposób jak mogę połączyć przez wifi komputery z 1 piętra mając taki sprzęt jaki mam.
Schemat sieci
Mam problem z budową sieci wifi w domu a dokładniej mam dwa routery (netgear dgn1000 i asus wl-am604g) do tego tp-link wa500g. Sytuacja wygląda tak że chciałbym aby na parterze dgn1000 który jest podłączony do internetu wysyłał poprzez wifi internet do tp-linka na 1 piętrze a ten kablem przesyłał internet dalej do asusa który stworzy sieć wifi coś takiego jak na rysunku. Jest coś takiego w ogóle możliwe? Jeśli nie to poprosiłbym o jakiś sposób jak mogę połączyć przez wifi komputery z 1 piętra mając taki sprzęt jaki mam.
Schemat sieci
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Sieć wifi w domu
Tak. Tp-Link pracuje w trybie AP-Client (client infrastructure) i przydziela IP z własnego DHCP odpowiednio skonfigurowanego. Asus musi mieć wyłączone DHCP i kabel z Tp-Linka musi iść do portu LAN Asusa.metek12 pisze:Jest coś takiego w ogóle możliwe?
Nie pomagam na PW!
-
Połączyłem tp-linka z asusem widzą się bo na asusie wyskakuje ip tp-linka ale nie przechodzi internet. Wyłączyłem DHCP z asusa i dalej nic. Jak to teraz rozgryźć?
- wojteks
- *** Administrator ***
Najpierw połącz Tp-Linka z komputerem żeby na nim zadziałał internet, asusem zajmij się w drugiej kolejności.metek12 pisze:Połączyłem tp-linka
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Ustaw najpierw AP Clienta na WA-500g.Tu masz instrukcję http://www.tp-link.com.pl/article/?faqid=177 powinieneś mieć internet na jego LAN. Następnie skonfiguruj Asusa jako AP i połącz LAN-LAN z TP-Linkiem. DHCP na Asusie wyłączone, adres z puli Netgara.
-
Wszystko działa wielkie dzięki za pomoc. Mam jeszcze tylko jedno pytanie chciałbym trochę zwiększyć zasięg wifi w asusie bo pokazuje mi w laptopie że jest słaby patrzyłem na allegro anteny dookólne czy np. taka jest coś w stanie poprawić antena tp-link czy może jakaś inna?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ta antena slabo rozni sie od tej, ktora masz w oryginale - zysk niewiele wiekszy, dochodza straty na kablu niewiadomej jakosci. Odpusc sobie. Zeby zrobic to porzadnie musial bys dac rysunek pomieszczenia i zaznaczyc gdzie co bedzie.
Ostatnio zmieniony 2013-10-09, 18:23 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
-
Na ten moment jest tak jak na rysunku schemat sieci 2
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jesli zgadzaja sie proporcje, to mozna by bylo poszukac sektora z otwarciem >120°.
Nie pomagam na PW.