Blueconnect pod windows 98?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Blueconnect pod windows 98?
Ma pytanie, czy możliwa jest instalacja blueconnect - modem siemens es75 w systemie windows 98?
-
Re: Blueconnect pod windows 98?
nie ma szans,jedynie zmień oprogramowanie. Takie są zalecenia blueconnect.
- Vipera
- Stary wyga bezprzewodowy
Gdzieś ty to chopie znalazł? Wiesz czego się nie da...?jarek36-36 pisze:nie ma szans,jedynie zmień oprogramowanie. Takie są zalecenia blueconnect.
Magiki z BlueConnecta lub raczej z ERY, wiecznie twierdzą ,że czegoś się tam nie da...
Mi też wpierali, że Usługa nie będzie działać pod Linuksem, a gdy udowodniłem że owszem działa i to o wiele lepiej niż pod Windą (dużo stabilniej i szybciej), to teraz juz jedynie twierdzą, że "działać może, ale oni nie zapewniają wsparcia technicznego dla tego systemu".
- Vipera
.mirja pisze:Ma pytanie, czy możliwa jest instalacja blueconnect - modem siemens es75 w systemie windows 98?
Teoretycznie nie powinno być większego problemu.
W czym pojawia się problem. Oglądałem sobie przed chwilą sam plik sterownika modemu (z płytki Siemensa-tej orginalnej) i nie ma tam rozgraniczenia na konkretne wersje windy.
Jednak w podręczniku użytkownika (również na orginalnej płytce Siemensa) jest informacja o możliwości wsparcia technicznicznego dla użytkowników tego modemu przez Siemensa.
Może lepiej nie wyważać otwartych drzwi i jeśli coś takiego proponują to zwrócić się bezpośrednio do nich.
Pozdrawiam - daj znac jak poszło

- dreamoftheviper
- Stały użytkownik forum
Nigby mowia ze bedą problemy ale moim zdaniem sie da i nie trzeba sie martwic wystarczy sciagnac dobre sterowniki i dobrze skonfigurowac Pozdrawiam
- Vipera
Gdyby był problem z orginalnym sterownikiem do ES75 to można spróbować ze sterami dla Siemens AG Wirelless Modules MC75. Na jego bazie powstał ES75. Różnice między nimi są niewielkie (a przynajmniej płytę mają tę samą). Mi go przynajmniej wykrywa właśnie jako MC75.
-
może żle się wyrażiłem,zainstalować można wszystko tylko jak to chodzi? ,,maluch z silnikiem mercedesa,, wszystko ma swoje jakieś parametry ,żeby to jakoś z sensem chodziło.
- Vipera
Nie każdy może mieć od razu najnowszą szmirę z Redmond. I nie istotne z jakiego powodu. Może po prostu chce być uczciwy.... (i spać spokojnie - są jeszcze tacy)
-
szmira
nazywaj to jak chcesz,jezeli mam coś kupić to sensownie,a nie po pół roku łatać i kombinować, żeby to się jakoś kulało.Jeżeli jesteś dobry z matematyki to wyjdzie Ci , że neo to luksus(przelicz to sobie na okres 2 lat).Linuks to jest dobra alternatywa,ale zastanowiłeś i ile osób zna go ? Potrafi swobodnie pracować i używać ten system ?
- Vipera
Może walę byki ort, ale z matmy zawsze byłem b.dobry (co za skromność) i liczyc umię. A myślisz, że dlaczego zamiast neo mam Blueconnect?
Choc tak naprawde to wygrał uraz do monopolisty (a netia do nas jeszcze kabla nie dociągnęła). Do tego miałbym brac jeszcze u nich telefon z którego bym nie korzystał?
A co do znajomości i wiedzy o Linuksie. Przyznam ci całkowitą rację.
Ale dlaczego? Pomyśl kto na tym zarabia... i będziesz już wszystko wiedział.
A podstawowe zapoznanie się z systemem tak by móc na nim coś robić (nie mówię teraz o konsoli) to najwyżej dwa, trzy dni... Tylko trzeba spróbowac.
Niestety o tym systemie nie mogę sie rozpisywac na tym forum (nie to miejsce), ale co powiesz gdy wokoło ciągle tylko Windows i Windows. A Linux wbrew pozorom wcale nie jest taki trudny. Mojej drugiej połowie przejście z Windy na Pingwina (a na codzień pracuje 8 godzin na Windzie) nie sprawiło żadnych problemów, poza tym, że teraz coraz częściej narzeka na "wiodący na rynku" system na którym niestety musi pracowac.
Choc tak naprawde to wygrał uraz do monopolisty (a netia do nas jeszcze kabla nie dociągnęła). Do tego miałbym brac jeszcze u nich telefon z którego bym nie korzystał?
A co do znajomości i wiedzy o Linuksie. Przyznam ci całkowitą rację.
Ale dlaczego? Pomyśl kto na tym zarabia... i będziesz już wszystko wiedział.
A podstawowe zapoznanie się z systemem tak by móc na nim coś robić (nie mówię teraz o konsoli) to najwyżej dwa, trzy dni... Tylko trzeba spróbowac.
Niestety o tym systemie nie mogę sie rozpisywac na tym forum (nie to miejsce), ale co powiesz gdy wokoło ciągle tylko Windows i Windows. A Linux wbrew pozorom wcale nie jest taki trudny. Mojej drugiej połowie przejście z Windy na Pingwina (a na codzień pracuje 8 godzin na Windzie) nie sprawiło żadnych problemów, poza tym, że teraz coraz częściej narzeka na "wiodący na rynku" system na którym niestety musi pracowac.
wiec jakich sterownikow uzyliscie zeby odpalic te skrzynke pod win98?
uzywajac tych z cd nie osiagnalem za duzo...
co prawda siemens jest widoczny jako modem ale po kazdym restarcie trzeba zaktualizowac sterownik zeby znowu byl widoczny i sama aplikacja blueconnect go nie widzi (moze przez coma dziala lepiej)....
bede wdzieczny za linki
z gory dzieki
uzywajac tych z cd nie osiagnalem za duzo...
co prawda siemens jest widoczny jako modem ale po kazdym restarcie trzeba zaktualizowac sterownik zeby znowu byl widoczny i sama aplikacja blueconnect go nie widzi (moze przez coma dziala lepiej)....
bede wdzieczny za linki
z gory dzieki
- Vipera
Jeśli sam Windows go widzi a BCM nie (to chyba już taka "uroda" sztandarowego produktu ERY) spróbuj takiej sztuczki:
Chodzi o skonfigurowanie połaczenia bez korzystania ani z BCM ani z aplikacji Siemensa.
Konfigurację opisał w tym : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38078#38078 BliSki.
Są drobme różnice ale tu nie będziesz mieć za wiele problemów (opis ze screenami to był bdb pomysł).
Różnica dla BlueConnecta jest w kroku 2
Dla ERY podaj linię:
AT+CGDCONT=1,"IP","erainternet"\rAT+CPIN=twoj_pin
Jeśli masz wyłączony PIN na SIM-ie fragment za \r możesz pominąć
Zamiast \r możesz spróbować \n - nie miałem okazji sprawdzić tego na Windowsie, więc teoria może się różnic od praktyki.
W kroku 7 wpisz np: ERA (wpisanie iPLUS byłoby chyba nie na miejscu
)
Reszta jest zdaje się niezależna od operatora.
Daj znacz czy zadziałało
Chodzi o skonfigurowanie połaczenia bez korzystania ani z BCM ani z aplikacji Siemensa.
Konfigurację opisał w tym : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38078#38078 BliSki.
Są drobme różnice ale tu nie będziesz mieć za wiele problemów (opis ze screenami to był bdb pomysł).
Różnica dla BlueConnecta jest w kroku 2
Dla ERY podaj linię:
AT+CGDCONT=1,"IP","erainternet"\rAT+CPIN=twoj_pin
Jeśli masz wyłączony PIN na SIM-ie fragment za \r możesz pominąć
Zamiast \r możesz spróbować \n - nie miałem okazji sprawdzić tego na Windowsie, więc teoria może się różnic od praktyki.
W kroku 7 wpisz np: ERA (wpisanie iPLUS byłoby chyba nie na miejscu

Reszta jest zdaje się niezależna od operatora.
Daj znacz czy zadziałało
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Vipera, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Vipera pisze: Konfigurację opisał w tym : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38078#38078 BliSki.
Są drobne różnice ale tu nie będziesz mieć za wiele problemów (opis ze screenami to był bdb pomysł).

Jeśli ktoś sprawdzi czy to \r lub \n działa z pinem, niech da znać,Vipera pisze:AT+CGDCONT=1,"IP","erainternet"\rAT+CPIN=twoj_pin
...Zamiast \r możesz spróbować \n - nie miałem okazji sprawdzić tego na WIndowsie,
bo ja mam teraz tylko przez phona i nie mogę sprawdzić.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Vipera
Niech stracęBliSki pisze: Jeśli ktoś sprawdzi czy to \r lub \n działa z pinem, niech da znać,
bo ja mam teraz tylko przez phona i nie mogę sprawdzić.

- Vipera
Vipera pisze:Sprawdzę to dziś lub jutro na kompie z Windą i dam znać.

Poddaję się.
Uruchomiłem Windę i przez pół godziny próbowałem się połaczyć z netem. Zarówno przy pomocy BCM , aplikacji Siemensa i tych powyższych ustawieµ.
Ta zmora pokazała mi komunikat, że modem jest prawdopodobnie uszkodzony.
Zrezygnowany (i załamany) wróciłem na łono Linuksa i... tutaj wszystko działa.
Poddaję sie i nie próbuję więcej połaczenia pod Windowsem.
Chyba w nim (na drugim kompie z Windą) cos było napierniczone ale nie chce mi sie nawet szukac przyczyn.
Jutro instaluję na nim również pingwina.
jeśli komuś uda się to połaczenie bez softu dodatkowego to niech da proszę znać
chcialem tak zrobic ale na liscie sprzetu nie ma (moze zmienil nazwe ale <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nie ma zadnego siemensa) poza tym za kazdym razem jak wylacze komputer to sie czepia (problem ze sprzetem) w menadrzeze urzadzen a po aktualizacji sterownikow jest ok (przynajmniej w menadrzeze)
-
apropo sterownikow dla Siemens ES75 pod linuksa
vipera, moglbys podac linka do sterownikow, albo powiedziec cos o sposobie skonfigurowania blue connecta pod linuksem? (uzywam es75 podloczonego przez usb)
z gory dzieki
z gory dzieki