Play- czy warto zwiekszyć limit prędkości internetu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Play- czy warto zwiekszyć limit prędkości internetu
Witam, mam Play internet z limitem prędkości do 2Mb/s. Przez ostatnie lata prędkość była taka jak w umowie, natomiast od kilku miesięcy w ciągu dnia i wieczorem spada nawet do 1Mb/s.
Korzystam z anteny Panel Cybertech 2100Mhz nakierowanej na nadajnik w Brześciu Kujawskim , odległość 14km, sygnał na routerze Edimax 38%
Jestem też w zasięgu UMTS900 z Lubrańca , 8km.
1) Mam pytanie czy zwiększenie prędkości do 4 Mb/s poprawi prędkość w ciągu dnia ?(za kilka dni musze zdecydować)
2) Ponieważ mieszkam 1km od nadajnika w Otmianowie, Aero2, czy mogę skorzystać z internetu Plusa w lepszej prędkości niż z Aero i Play"a ?
To mój pierwszy post więc pozdrawiam wszystkich i proszę o wyrozumiałość jeśli coś nieprecyzyjnie napisałem.
Korzystam z anteny Panel Cybertech 2100Mhz nakierowanej na nadajnik w Brześciu Kujawskim , odległość 14km, sygnał na routerze Edimax 38%
Jestem też w zasięgu UMTS900 z Lubrańca , 8km.
1) Mam pytanie czy zwiększenie prędkości do 4 Mb/s poprawi prędkość w ciągu dnia ?(za kilka dni musze zdecydować)
2) Ponieważ mieszkam 1km od nadajnika w Otmianowie, Aero2, czy mogę skorzystać z internetu Plusa w lepszej prędkości niż z Aero i Play"a ?
To mój pierwszy post więc pozdrawiam wszystkich i proszę o wyrozumiałość jeśli coś nieprecyzyjnie napisałem.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Re: Play- czy warto zwiekszyć limit prędkości internetu
Prawdopodobnie sieć przeciążona i nic na to nie poradziszjohanson321 pisze:od kilku miesięcy w ciągu dnia i wieczorem spada nawet do 1Mb/s
W umowie masz do więc niezależnie jaki będziesz miał limit to przy dużym obciążeniu prędkość może być mała
Nie ma czegoś takiego w necie mobilnym Jest tylko zwiększenie limitu prędkości a to dwie różne rzeczyjohanson321 pisze:zwiększenie prędkości do 4 Mb/s
Pod warunkiem że masz kartę Plusajohanson321 pisze:Aero2, czy mogę skorzystać z internetu Plusa
W Plusie limit w 3G jest ustalony na 16Mb/s DL (ja mam niestety 8,6) Jednak jakie prędkości będziesz miał to musisz się sam przekonać
-
- Guru bezprzewodowy
Dlaczego nie korzystasz z UMTS900 z Lubrańca? Być może uzyskasz lepsze parametry połączenia i warto rozważyć limit 4Mb/s. Zrób test w okolicy tego BTS wymuszając tylko UMTS900(W9000 za pomocą TNI. później ewentualny zakup ATK-20. Jeśli chcesz dużo ściągasz to pamiętaj, że Plus(CP) ma limit nocny 50GB. z zasięgiem nie powinienes mieć problemów. Kup starter Plusa i zrób testy.
-
Dziekuję za dotychczasowe odpowiedzi.
Zakupiłem kartę Plus LTE starter , w smartfonie Huawei Ascend (ma umts 2100 i umts900) nie loguje sie do tego BTS Aero w Otmianowie (odległość 800 m, tylko do BTS w Choceniu-odległość 8 km. Oczywiście w wymusiłem UMTS w telefonie.
Czy to możliwe aby BTS Aero w Otmianowie nie przyjmował karty z Plusa?
Zakupiłem kartę Plus LTE starter , w smartfonie Huawei Ascend (ma umts 2100 i umts900) nie loguje sie do tego BTS Aero w Otmianowie (odległość 800 m, tylko do BTS w Choceniu-odległość 8 km. Oczywiście w wymusiłem UMTS w telefonie.
Czy to możliwe aby BTS Aero w Otmianowie nie przyjmował karty z Plusa?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
I jaka prędkość netu?johanson321 pisze:BTS w Choceniu
Na pewno to jest działający BTS?johanson321 pisze:Czy to możliwe aby BTS Aero w Otmianowie nie przyjmował karty z Plusa?
johanson321, sprawdź też na U2100
-
1) Prędkość netu z BTS Choceń - 0,3Mb/s ( tylko modem w laptopie) , nie mam anteny na UMTS900
2) Być może ten BTS w Otmianowie nie działa, chociaż stoi już drugi rok, napiszę do Plusa w tej sprawie.
Pożyczę antenę na 900 i wtedy będę miał pewność.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi, po niedzieli napiszę co z tym BTS ( na BTSsearch pokazuje, że nadaje dla 3 operatorów.
2) Być może ten BTS w Otmianowie nie działa, chociaż stoi już drugi rok, napiszę do Plusa w tej sprawie.
Pożyczę antenę na 900 i wtedy będę miał pewność.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi, po niedzieli napiszę co z tym BTS ( na BTSsearch pokazuje, że nadaje dla 3 operatorów.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Proponuję najpierw zrobić wycieczkę pod BTSy i sprawdzić jak chodzi net przy dobrym sygnale Nie zapomnij sprawdzić tego z U2100johanson321 pisze:modem w laptopie
Dobra antena na 900MHz to ATK10 lub 20 ale ona raczej nie jest mobilnajohanson321 pisze:Pożyczę antenę na 900 i wtedy będę miał pewność

Zrób najpierw rozpoznanie w terenie a później zadecydujesz co dalej