Witam.
Mam internet radiowy 5Ghz.
Schemat leci tak:
nadajnik dostawcy - Nanostation loco m5 jako stacja z wlan (pppoe) i z włączonym dhcp na lanie - PoE Adapter - router tp-link wr1043 (powróciłem to oryginalnego oprogramowania) , wtyczka podpięta pod lan aby nie robić podsieć...
Chciałbym zrobić dalej:
pod lana routera podpiąć AP i nadawać nim w 2.4Ghz (pozostał z starej sieci),
i u brata odbierać antenką - ap - router u niego.
Wszytko chce aby działało w jednej sieci (żeby nanostation komputerkom ip przydzielał), ale na tym urządzeniu chyba nie można zarządzzać dynamicznym podziałem łącza, itp ?
można to zrobić na routerze ? a jak tak to czy można to ustawić tak jak chce?
Schemat sieci - jak wszystko połączyć?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Schemat sieci - jak wszystko połączyć?
Można ale internet musi wchodzić przez WAN.matrixz pisze:można to zrobić na routerze ?
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Wiem, bo ustawiłem teraz ograniczenia np w bandwidth control w routerze, ale nie zadziałało, podejrzewam że dlatego że net idzie do lana...
W takim razie, na loco m5 nie da się tego ustawić..? przecież on przydziela adresy.///
Znalazłem zakładkę "kształtowanie pasma" ale tam żadnego ip sie nie wpisuje.... Chyba ogólny jest dla lanu i wlanu... (w moim przypadku że pracuje nako stacja to mogę zobie organicznie dać na kabelek... ale to mnie nie urządza xD)
W takim razie, na loco m5 nie da się tego ustawić..? przecież on przydziela adresy.///
Znalazłem zakładkę "kształtowanie pasma" ale tam żadnego ip sie nie wpisuje.... Chyba ogólny jest dla lanu i wlanu... (w moim przypadku że pracuje nako stacja to mogę zobie organicznie dać na kabelek... ale to mnie nie urządza xD)
- wojteks
- *** Administrator ***
Raczej nie, to że przydziela adresy nie ma znaczenia.matrixz pisze:na loco m5 nie da się tego ustawić
Nie pomagam na PW!