Bezprzewodowe łączenie 2 komputerów

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
chimerian

Bezprzewodowe łączenie 2 komputerów

Post autor: chimerian »

Witam. Kilka dni temu kupiłem sobie laptopa i obecnie mam 2 kompy w domu. Posiadam Internet z kablówki (prędkość 1Mbit). Pierwszy z komputerów (stacjonarny) jest połączony do modemu Motorola SB5100 za pomocą kabla USB. Zauważyłem, iż modem ma również wyjście na karte sieciową i z tego co mi powiedział kumpel mogę bez problemu kabelkiem sieciowym podpiąć pod modem drugi komp (bynajmniej on tak zrobił i wszystko u niego chodziło). Jest tylko jeden problem. Nie chcę łączyć laptopa z modem za pomocą kabla. Czy jest możliwość połączenia modemu i laptopa za pomocą podczerwieni lub sygnału radiowego ? Co musiałbym kupić i jak zamontować, aby Internet działał na obu komputerach ? Wiem, ze te pytania są lamerskie, ale w temacie sieci jestem <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie obczajony.

Komp stacjonarny:
Płyta główna ASUS P4PE, Intel Celeron 2.4, 512 MB RAM, karta sieciowa LAN 10/100Mb (zintegrowana na płycie głównej).

Laptop:
Firmy Optimus OPTIbook M200M 15" XGA, Intel Celeron M 1.4, 256 MB RAM, karta sieciowa VIA VT6105 zintegrowana na płycie głównej, Fax modem SMART LINK 56k zintegrowany na płycie głównej.

Modem Motorola SB5100 z wyjściem USB oraz na karte sieciową

Na obu komputerach mam zainstalowany WIN XP Home
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Bezprzewodowe łączenie 2 komputerów

Post autor: zDaleKi »

W wielkim skrócie.
Potrzebujesz routera z Access pointem dla WiFi.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
chimerian

Post autor: chimerian »

Faktycznie - w wielkim skrócie :/
Może bardziej dokładnie ?
Rozumiem, że router z Access pointem nadaje sygnał do komputerów, ale chyba muszę mieć jeszcze coś podpięte do obu kompów, aby sygnał był odbierany ?
Plejboj www.forum3e.z.pl

Post autor: Plejboj www.forum3e.z.pl »

Do modemu motoroli podpiszasz Router.... a pozostałe komputery łączą się przez karty bezprzewodowe lub przez zwykłe (tylko po co wtedy Wi-Fi)
Gość

Post autor: Gość »

a jak podpina się 2 kompy bez routera? czy to możliwe mam karte wifi gigabite gn-wp01gs w pc i jakąś w laptopie. ja chce je połączyć aby oglądać pliki z jednego na drugim. da się i czy moge poprosić o proste co i jak?
zDaleKi

Anonymous pisze:a jak podpina się 2 kompy bez routera? czy to możliwe mam karte wifi gigabite gn-wp01gs w pc i jakąś w laptopie. ja chce je połączyć aby oglądać pliki z jednego na drugim. da się i czy moge poprosić o proste co i jak?
Rozumiem, że interesuje Cię tylko "podpiecie" dwóch kompów a nie udostepnienie połączenia internetowego?

Aby połączyć dwa kompy trzeba:
1) jeżeli obydwa komputery mają karty WiFi - utworzyć tzw. połączenie ad-hoc.
2) jeżeli mają zwykłe karty - połączyć za pomocą kabla krosowanego bez switcha
3) jeżeli mają zwykłe karty - połączenie poprzez switch lub hub.
4) podłączyć do AP wykorzystując połączenie infrastructure.
Ostatnio zmieniony 2007-08-11, 08:06 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
polgot
Początkujący użytkownik forum

Post autor: polgot »

Witam

Ja również jestem zainteresowany tym tematem. Czy przy zakupie routera bezprzewodowego muszę się czymś kierować (proszę o poradę o jakie parametry muszę pytać) Czy łączyć router do modemu łącze go kablem sieciowym czy może w inny sposób. Czy muszę mapować lub wpisywać jakieś MAC adresy (ja również mam modem połączony do kompa przez usb) Na razie tyle. Wiem że wyszedłem na kompletnego laika ale proszę o pomoc

Drugi post:
Plejboj ... pisze:Do modemu motoroli podpiszasz Router.... a pozostałe komputery łączą się przez karty bezprzewodowe lub przez zwykłe (tylko po co wtedy Wi-Fi)
Czy wystarczy podpiąć i nie trzeba nic konfigurować?

--
Sklejenie postów, BliSki
kaktus8362

Post autor: kaktus8362 »

dobra to niech mi ktoś napisze jak skonfigurować połączenie WIFI na laptopie i stacjonarnym , laptop to straszny zabytek P1 166Mhz 2gb hdd 80mb ram do tego karta wifi NETGEAR 108Mbps do stacjonarki mam wifi na usb pentagramu . teraz jak skonfigurować połączenie z jednym i drugim żeby pliki z laptopa przenieść na stacjonarny wiec tak laptop jest z win ME a PC z xp
?ycie to gra, kto nie ryzykuje ten przegrywa
zDaleKi

Z tego co pisałeś mi na PW, to "laptop znajduje stacjonarke ale stacjonarka nie znajduje mi laptopa".
Wklej jakieś obrazki (nie za duże) lub napisz jak to połączenie skonfigurowałeś i jakie szyfrowanie tam ustawiłeś.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
klusek

Post autor: klusek »

mam taki sam modem motorola 5100, był dotychczas podłączony kablem sieciowym do 1 kompa, a chcąc mieć net na 2gim kompie przekładałęm kabel. obecnie kupiłem rozgałęziacz do kabla sieciowego i podłączyłem go do modemu od którego teraz odchodzą kable do 2ch komputerów, ale internet jest tylko na 1 kompie. zna ktoś rozwiązanie tego problemu?
dzięki za odp.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

klusek

jaco sory ale to nie rozwiązuje mojego problemu, mój problem jest w tym rozgałęziaczu który połączony jest do modemu i wysyła sygnał tylko do 1 kompa, a w 2gim komunikat "kabel sieciowy jest odłączony"
co z tym fantem zrobić?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Połaczyć kablem sieciowym scrosowanym
klusek

Jaco pisze:Połaczyć kablem sieciowym scrosowanym
ale co połączyć? komputer - komputer, czy do drugiego gniazda w rozgałęziaczu scrosowany kabel podłączyć.
rozgałęziacz jest taki:
Obrazek
zDaleKi

@klusek, to urządzenie (rozgałęziacz) nie rozdzieli Ci sygnału z modemu. Ono służy tylko i wyłącznie do przesłania jednym kablem sygnału do dwóch kompów ale z dwóch stron kabla muszą być takie same rozgałęziacze.
Wykorzystuje fakt, że jeden kabel (skrętka) ma 4 pary przewodów ale wykorzystuje tylko dwie pary. I ten rozgałęziacz potrafi wykorzystać dwie pozostałe.

np.:

2 wyjścia switcha=[rozgałęziacz]----jeden kabel w ścianie-----[rozgałęziacz]=dwa kompy ;)

W Twoim wypadku potrzebny jest albo switch. Bo nie wiem dokładnie do czego ten Twój modem jest podłączony. Albo nawet router, który będzie robił za NATa.

Opisz dokładnie jakie masz łącze.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
klusek

bliski dzięki za jasne wyjaśnienie tego rozgałęziacza, :|

modem jest podłączony do "skrzynki" na ścianie, to jest radiówka bo taka sama "skrzynka" jest na zewnątrz domu, dostawca netu angielska sieć komórkowa Virgin (jestem w Anglii), jeśli dodać coś więcej to napisz.

modem ma wejście USB i na kabel sieciowy, można zrobić tak że 1 komp połączony do modemu USB a 2 komp kablem sieciowym? (nie mam do niego kabla USB więc nie próbowałem)
dzięki
zDaleKi

klusek pisze:bliski dzięki za jasne wyjaśnienie tego rozgałęziacza, :|
Proszę bardzo. Swoją droga fajne wykonanie. Ja kiedyś takie coś sam musiałem robić ;)
klusek pisze:modem jest podłączony do "skrzynki" na ścianie, to jest radiówka bo taka sama "skrzynka" jest na zewnątrz domu, dostawca netu angielska sieć komórkowa Virgin (jestem w Anglii), jeśli dodać coś więcej to napisz.
To chyba wystarczy ;)
Trochę mnie dziwi ta radiówka, bo modem z tego co wiem jest dla sieci kablowych. Zakładając, że Twój ISP blokuje MAcki i przydziela tylko jeden IP, to należałoby zrobić coś podobnego jak w tym wątku: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8140
Przeczytaj cały ten wątek.
Oraz w razie wątpliwości także: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19009#19009
klusek pisze:modem ma wejście USB i na kabel sieciowy, można zrobić tak że 1 komp połączony do modemu USB a 2 komp kablem sieciowym? (nie mam do niego kabla USB więc nie próbowałem)
dzięki
Zapewne operator to zablokował ;) i działać nie będzie, chociaż kto wie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ