Co wybrac, modem wewnetrzny czy zewnetrzny?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Co wybrac, modem wewnetrzny czy zewnetrzny?
Witajcie.
Chcialbym poradzic sie w kwestii zwiazanej z tematem. Posiadam laptopa Dell M6600, który umozliwia dokupienie modemu wewnetrznego Dell 5560, takiego:
http://allegro.pl/modem-gsm-dell-5560-p ... 55146.html
Zastanawiam sie co bedzie lepsza opcja, czy dokupienie wlasnie takiego modemu, czy wybór dobrze znanego modemu Huawei E398 z LTE?
Chodzi mi o to przede wszystkim, który modem bedzie mial lepszy zasieg, czy ten wbudowany czy zewnetrzny? Szybkosc ma mniejsze znaczenie, gdyz wielu operatorow nie udostepnie jeszcze technologii LTE czy DC+HSPA. Duzo podrozuje i pracuje zagranica, uzywam sporo róznych sim kart róznych operatorów i zastanawiam sie co bedzie najlepszym wyborem w takim przypadku.
Z góry dziekuje za wszelkie podpowiedzi ulatwiajace moj wybor.
Pozdrawiam,
Barti
Chcialbym poradzic sie w kwestii zwiazanej z tematem. Posiadam laptopa Dell M6600, który umozliwia dokupienie modemu wewnetrznego Dell 5560, takiego:
http://allegro.pl/modem-gsm-dell-5560-p ... 55146.html
Zastanawiam sie co bedzie lepsza opcja, czy dokupienie wlasnie takiego modemu, czy wybór dobrze znanego modemu Huawei E398 z LTE?
Chodzi mi o to przede wszystkim, który modem bedzie mial lepszy zasieg, czy ten wbudowany czy zewnetrzny? Szybkosc ma mniejsze znaczenie, gdyz wielu operatorow nie udostepnie jeszcze technologii LTE czy DC+HSPA. Duzo podrozuje i pracuje zagranica, uzywam sporo róznych sim kart róznych operatorów i zastanawiam sie co bedzie najlepszym wyborem w takim przypadku.
Z góry dziekuje za wszelkie podpowiedzi ulatwiajace moj wybor.
Pozdrawiam,
Barti
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Co wybrac, modem wewnetrzny czy zewnetrzny?
Z doswiadczenia wlasnego wiem, ze modem wbudowany jest wygodny, nic nie wystaje, mamy wolne USB.bartolini9 pisze:Duzo podrozuje
Minusem jest brak mozliwosci latwego podlaczenia anteny ale czy to takie konieczne?
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Jeśli z tego internetu będziesz korzystał wyłącznie ty, i jesteś wygodny to modem wewnętrzny jest opcją. Z drugiej jednak strony to trochę przywiązywanie się do tego lapka:)
Jeśli z internetu miałby korzystać ktoś jeszcze, czy chciałbyś podpiąć w przyszłości jakieś dodatkowe urządzenia to lepszym rozwiązaniem będzie zewnętrzny - można przełożyć, lub dokupić odpowiedni router
Jeśli z internetu miałby korzystać ktoś jeszcze, czy chciałbyś podpiąć w przyszłości jakieś dodatkowe urządzenia to lepszym rozwiązaniem będzie zewnętrzny - można przełożyć, lub dokupić odpowiedni router
---
www.bez-kabli.pl
www.bez-kabli.pl
-
- Użytkownik forum
Z internetu bede korzystal wylacznie ja. Nie chodzi rowniez za bardzo o wygode ale przede wszystkim o zasieg takiego modemu. Ktory z tych modemow bedzie mial wiekszy zasieg? Ten na USB czy ten wbudowany wspomagany antenami w lapku?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Parę sprzętów miałem, znaczących różnic nie zauważyłem. Można zaryzykować, że wewnętrzny z racji na wyższe umiejscowienie anten (górna krawędź matrycy) będzie się spisywać odrobinę lepiej, w modemach na usb czasem zdarzają się niezbyt udane modele, topowego della bym o to nie posądzał, chyba że zaczniesz używać anten zewnętrznych, choćby ominięcie ścian budynku dużo daje.bartolini9 pisze:Ktory z tych modemow bedzie mial wiekszy zasieg?
Wadą wewnętrznych modemów jest też to, że trzeba przynajmniej zahibernować laptopa, żeby wymienić kartę sim.
Też, z modemem który chcesz kupić może być problem przy instalacji, bo dell blokuje instalacje sterowników na innych komputerach niż te do których dany brandowany sprzęt został przewidziany, chyba, że sprzedawca przygotuje Ci odpowiednie sterowniki.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Akurat ten modem , tj. 5560 jest przygotowany do modelu M6700, ale wiele osob wsadzilo go do M6600 i z powodzeniem dziala, takze o to sie nie martwie.
Tak tez myslalem, ze skoro modem wbudowany korzysta z anten umieszczonych w laptopie to powinien on miec wiekszy zasieg. Moze jeszcze ktos zechcialby sie podzielic wlasna opinia/doswiadczeniem na ten temat.
A czy jesli dokupie antene na USB, przypuscmy taka:
http://allegro.pl/dookolna-antena-aktyw ... 88910.html
to czy zasieg modemu wewnetrznego zostanie rowniez zwiekszony?
Z gory dziekuje za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Tak tez myslalem, ze skoro modem wbudowany korzysta z anten umieszczonych w laptopie to powinien on miec wiekszy zasieg. Moze jeszcze ktos zechcialby sie podzielic wlasna opinia/doswiadczeniem na ten temat.
A czy jesli dokupie antene na USB, przypuscmy taka:
http://allegro.pl/dookolna-antena-aktyw ... 88910.html
to czy zasieg modemu wewnetrznego zostanie rowniez zwiekszony?
Z gory dziekuje za podpowiedzi.
Pozdrawiam
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
- wojteks
- *** Administrator ***
Oczywiście masz wersję z antenami? Dell ma tak wiele konfiguracji że nawet wybór matrycy przy nowym laptopie wpływa na to czy są anteny do GSM/UMTS.bartolini9 pisze:z anten umieszczonych w laptopie
To jest antena do WiFi z wbudowaną kartą WiFi na USB więc z GSM/UMTS nie ma wiele wspólnego.bartolini9 pisze:A czy jesli dokupie antene na USB, przypuscmy taka
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
A jest w ogole jakakolwiek mozliwosc zwiekszenia zasiegu wbudowanego modemu 3G?
Czy pomoze takie urzadzenie
http://allegro.pl/mocna-antena-wi-fi-15 ... 62990.html
w opisie jest zaznaczone,ze tak, ale nie jestem tego pewny.
Tak mam wersje z antenami, brakuje tylko karty z modemem.
Czy pomoze takie urzadzenie
http://allegro.pl/mocna-antena-wi-fi-15 ... 62990.html
w opisie jest zaznaczone,ze tak, ale nie jestem tego pewny.
Tak mam wersje z antenami, brakuje tylko karty z modemem.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
M'ki bez anten chyba nie występują.wojteks pisze:Oczywiście masz wersję z antenami?
Czego. To jest zewnętrzny AP z anteną kierunkową, oczywiście do wifi.bartolini9 pisze:w opisie jest zaznaczone,ze tak, ale nie jestem tego pewny.
W niektórych krajach można używać repeaterów gsm/3g, w chyba wszystkich cywilizowanych jest to zabronione.bartolini9 pisze:A jest w ogole jakakolwiek mozliwosc zwiekszenia zasiegu wbudowanego modemu 3G?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Hmm czyli wlasciwie wybierajac modem wbudowany, jestem ograniczony mozliwosciami anten w moim laptopie.
A jak to wyglada w przypadku modemu zewnetrzenego, np. Huaweii E398 LTE?
Czy oprocz anteny zewnetrznej, zastosowanie aktywnego przedluzacza USB lub HUBa USB , ew. routera, pomoze zwiekszyc zasieg lub go chociaz utrzymac? Co jest najlepszym wyborem w takim przypadku? Dodam,ze modem musi byc jak najblizej okna lub nawet na zewnatrz, wiec bezposrednie podpiecie go do portu USB w lapku nie wchodzi w gre.
A jak to wyglada w przypadku modemu zewnetrzenego, np. Huaweii E398 LTE?
Czy oprocz anteny zewnetrznej, zastosowanie aktywnego przedluzacza USB lub HUBa USB , ew. routera, pomoze zwiekszyc zasieg lub go chociaz utrzymac? Co jest najlepszym wyborem w takim przypadku? Dodam,ze modem musi byc jak najblizej okna lub nawet na zewnatrz, wiec bezposrednie podpiecie go do portu USB w lapku nie wchodzi w gre.
-
- Guru bezprzewodowy
Do modemu zewnętrznego na USB dokupisz antenę zewnętrzna na odpowiednie pasmo i poprawisz słaby zasięg. Modem wpięty do laptopa lub routera.
- wojteks
- *** Administrator ***
Da sie to najczęściej obejść pigtailem który pozwoli połączyć modem z anteną zewnętrzną, nie ukrywam że będzie to uciążliwe.bartolini9 pisze:wybierajac modem wbudowany, jestem ograniczony mozliwosciami anten w moim laptopie
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie musi być aktywny, ale dobrej jakości, są osoby, które stosują nawet 5 m kable USB do modemu i działają, ale jak napisałem dobrej jakości. Natomiast kable 1 czy 1,5 m to na pewno można stosować do podłączenia modemu do laptopa, nawet te z markietów.bartolini9 pisze:zastosowanie aktywnego przedluzacza USB
Jeśli masz USB3,0 w laptopie, to pojedynczy kabel, a jeśli USB2,0 to typu Y z dodatkową wtyczką przy laptopie, aby zasilanie szło z dwóch złączy USB. USB3,0 ma do 900mA a 2,0 do 500mA, co przy E398 może być mało. Te 900mA z 3,0 wystarcza.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie zgodzę się z tą opinią.kmy pisze: Natomiast kable 1 czy 1,5 m to na pewno można stosować do podłączenia modemu do laptopa, nawet te z markietów.
Maksymalny prąd USB ma znaczenie ale przy marnej jakości kablu USB spadek napięcia może być tak duży że modem i tak nie będzie działał prawidłowo.kmy pisze:USB3,0 ma do 900mA a 2,0 do 500mA
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Powiem tak, u mnie działają z E398, te które mam, a nie są to jakieś markowe kable.wojteks pisze:Nie zgodzę się z tą opinią.
- Karizmo
- Użytkownik forum
Powiem ci szczerze ze parę modemów przerobiłem, tez zastanawiałem się nad zakupem takiego wewnętrznego do laptopa ale z racji słabego zasięgu w biurze (folia aluminiowa na dachu) zrezygnowałem.
Z modemami USB jest tak ze masz jedno usb zajęte a tak naprawdę DWA bo obok nic więcej nie wsadzisz. Do tego mam myszkę bezprzewodową to tak naprawdę tylko 1 USB zostaje wolne.
Teraz korzystam z Modemu Sierra 310u + router DOVADO DOMA + antena zewnętrzna i jestem zadowolony.
Nie lubię kabli i wszystko staram się podłączać bezprzewodowo nawet drukarkę (posiada WiFi) mam wpiętą w router.
Jak masz słaby zasięg i musisz antenę podłączyć to zapewniam cię ze będzie ci przeszkadzać, wypadać, rozłączać się no chyba ze nie przesuwasz komputera. Kable antenowa są bardzo sztywne jedynie końcówka do modemu jest giętka i ma około 30 cm. Mnie to strasznie irytowało. Teraz do laptopa jedynie mam jeden przewód wpięty zasilający a obsługuje 4 urządzenia.
Przymierzam się do zakupu Huawei b593 (sa tańsze) bo nie trzeba modemu wpinać bo ma slot na kartę co jest dobre bo można go np. postawić na oknie co czasami wystarczy żeby zasięg poprawić.
Z modemami USB jest tak ze masz jedno usb zajęte a tak naprawdę DWA bo obok nic więcej nie wsadzisz. Do tego mam myszkę bezprzewodową to tak naprawdę tylko 1 USB zostaje wolne.
Teraz korzystam z Modemu Sierra 310u + router DOVADO DOMA + antena zewnętrzna i jestem zadowolony.
Nie lubię kabli i wszystko staram się podłączać bezprzewodowo nawet drukarkę (posiada WiFi) mam wpiętą w router.
Jak masz słaby zasięg i musisz antenę podłączyć to zapewniam cię ze będzie ci przeszkadzać, wypadać, rozłączać się no chyba ze nie przesuwasz komputera. Kable antenowa są bardzo sztywne jedynie końcówka do modemu jest giętka i ma około 30 cm. Mnie to strasznie irytowało. Teraz do laptopa jedynie mam jeden przewód wpięty zasilający a obsługuje 4 urządzenia.
Przymierzam się do zakupu Huawei b593 (sa tańsze) bo nie trzeba modemu wpinać bo ma slot na kartę co jest dobre bo można go np. postawić na oknie co czasami wystarczy żeby zasięg poprawić.
-
- Guru bezprzewodowy
Jak kupisz B-593 wystaw DOVADO DOMA na sprzedaż, przy korzystnej cenie odkupię
Mam już 4GR , DOVADO to klasa sama w sobie. Dobrze przemyśl wymianę