Internet mobilny Orange.
Moderator: Moderatorzy
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Internet mobilny Orange.
Witam, mam pytanie do osób co może już to przerabiali.
A mianowicie, chodzi mi o internet mobilny ( cały czas się zastanawiam nad nim, ale boję się że nie starczy danych ) który podepnę pod wiele urządzeń. A będą to, dwa laptopy, tablet, dwa smartfony, dwa telewizory, w przyszłości na pewno jakiś x-box oraz dodatkowe urządzenia ( ale to w odległości kilku lat, może za daleko wybiegam ). Oczywiście na dole jeden router, antena do poprawy sygnału, plus na górze następny router połączony kablem z tym z dołu. Teraz pytanie, czy danych mi starczy, wiadomo, każde podłączenie urządzenia, to pobranie jakiś danych, jakaś aktualizacja itp. Więc cały czas pobór danych. Myślę o Orange za 44,95 gdzie jest promocja na ten pakiet. 35GB i noce od 24.00 do 8.00 darmowe.
Czy może lepiej zostać w radiówce, którą posiadam i lekko jak by ona się rozwijała. Jak by nie patrzeć z 0,5 Mb/s do aktualnych 3 Mb/s i pingi jak by trochę ustatkowane. Nie rozłącza jak 2-3 lata temu itp.
Jest jeszcze opcja z kablem, otóż mamy już pociągnięty kabel, są już różnego skrzynki przy drodze itp. Także może już niedługo będzie to odpalone. Ale znając nasze realia, poczekamy jeszcze ze 2-3 lata do tego momentu, aż będzie to działało.
Napisał bym do kogoś z zapytaniem o ten kabel, ale nawet nie wiem do kogo, nie wiadomo kto wygra przetarg na tą sieć. A to było by chyba najlepsze rozwiązania, bo miałbym TV oraz internet. A czy telefon stacjonarny musiałbym brać, czy on musi być w pakiecie? Czy to zależy od dostawcy?
A mianowicie, chodzi mi o internet mobilny ( cały czas się zastanawiam nad nim, ale boję się że nie starczy danych ) który podepnę pod wiele urządzeń. A będą to, dwa laptopy, tablet, dwa smartfony, dwa telewizory, w przyszłości na pewno jakiś x-box oraz dodatkowe urządzenia ( ale to w odległości kilku lat, może za daleko wybiegam ). Oczywiście na dole jeden router, antena do poprawy sygnału, plus na górze następny router połączony kablem z tym z dołu. Teraz pytanie, czy danych mi starczy, wiadomo, każde podłączenie urządzenia, to pobranie jakiś danych, jakaś aktualizacja itp. Więc cały czas pobór danych. Myślę o Orange za 44,95 gdzie jest promocja na ten pakiet. 35GB i noce od 24.00 do 8.00 darmowe.
Czy może lepiej zostać w radiówce, którą posiadam i lekko jak by ona się rozwijała. Jak by nie patrzeć z 0,5 Mb/s do aktualnych 3 Mb/s i pingi jak by trochę ustatkowane. Nie rozłącza jak 2-3 lata temu itp.
Jest jeszcze opcja z kablem, otóż mamy już pociągnięty kabel, są już różnego skrzynki przy drodze itp. Także może już niedługo będzie to odpalone. Ale znając nasze realia, poczekamy jeszcze ze 2-3 lata do tego momentu, aż będzie to działało.
Napisał bym do kogoś z zapytaniem o ten kabel, ale nawet nie wiem do kogo, nie wiadomo kto wygra przetarg na tą sieć. A to było by chyba najlepsze rozwiązania, bo miałbym TV oraz internet. A czy telefon stacjonarny musiałbym brać, czy on musi być w pakiecie? Czy to zależy od dostawcy?
- XanPL
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Internet mobilny Orange.
Jeśli to ma być internet do przeglądania stron WWW (allegro,FB,NK itp.) , GG od czasu do czasu YT to nie będzie problemów na tym 35GB.
A w razie jak będziesz chciał zassać coś większego to czekasz do 24:10 i jazda
btw. sprawdź sobie gdzie masz nadajniki poszczególnych operatorów, może jesteś w zasięgu LTE ...
A w razie jak będziesz chciał zassać coś większego to czekasz do 24:10 i jazda

btw. sprawdź sobie gdzie masz nadajniki poszczególnych operatorów, może jesteś w zasięgu LTE ...
Kod: Zaznacz cały
http://mapa.btsearch.pl/
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
No jeżeli mam pobierać jakieś duże pliki to na pewno nie miedzy 8.00 a 24.00, bo żonie na pewno te 35 GB zabraknie. Mi chodzi o to, że same aktualizacje mogą dużo pobrać danych, telefon, laptop itp mniej, więcej wiadomo, ale nie mam pojęcia ile taki smart TV pociągnie. Nie wiem co jaki czas on pobiera jakas aktualizację. Także TV będzie podpięty do kabla non stop i w każdej chwili pobiera co chce.
I ja się martwię tym, że zabraknie mi danych. O pobieraniu mogę zapomnieć ( jedynie od 24 do 8 ) ale wiem co to oszczędność, bo mam neta mobilnego w Tchibo w Niemczech.
A o LTE, to mogę zapomnieć na razie. Może kiedyś Orange odpali. Zresztą po co mi LTE, jak ja potrzebuje jakiegoś dużego pakietu danych, co mi z tego że będę miał 100 Mb/s i 10 GB a to w kilka minut mogę wykorzystać.
A co z pingiem? Jak bym tak to porozdzielał to nie pogubi mi się to? Nie będą strony się otwierały jak na EDGE? Co z grami online?
I ja się martwię tym, że zabraknie mi danych. O pobieraniu mogę zapomnieć ( jedynie od 24 do 8 ) ale wiem co to oszczędność, bo mam neta mobilnego w Tchibo w Niemczech.
A o LTE, to mogę zapomnieć na razie. Może kiedyś Orange odpali. Zresztą po co mi LTE, jak ja potrzebuje jakiegoś dużego pakietu danych, co mi z tego że będę miał 100 Mb/s i 10 GB a to w kilka minut mogę wykorzystać.
A co z pingiem? Jak bym tak to porozdzielał to nie pogubi mi się to? Nie będą strony się otwierały jak na EDGE? Co z grami online?
- XanPL
Co do smart fonów to myślę że będzie samych aktualizacji ~300MB na miech, ja mam teraz 223MB na fonie.
Co do aktualizacji TV mi tylko raz się zaktualizował soft zaraz po 1 podpięciu do neta.
Chyba że będziesz oglądać IPTV to transfer szybko poleci
No i aktualizacje konsoli np. PS3 ale to się ręcznie uruchomi więc można po 24 zrobić zresztą aktualizacja TV też wymagała potwierdzenia.
EDIT:
LTE PLUS-
3,8km od nadajnika
WCDMA ORANGE-
2km od nadainika
stronki na tym neciku od Orange idą jak konkretny sztorm 
grałem na tym necie w grę Tera Rising MMO i nawet po 4h gry nie było problemów.
Co do aktualizacji TV mi tylko raz się zaktualizował soft zaraz po 1 podpięciu do neta.
Chyba że będziesz oglądać IPTV to transfer szybko poleci

No i aktualizacje konsoli np. PS3 ale to się ręcznie uruchomi więc można po 24 zrobić zresztą aktualizacja TV też wymagała potwierdzenia.
EDIT:
LTE PLUS-
3,8km od nadajnika

WCDMA ORANGE-
2km od nadainika
http://www.speedtest.net/my-result/a/618216710

grałem na tym necie w grę Tera Rising MMO i nawet po 4h gry nie było problemów.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Ping w LTE widzę ładny. Osobiście jeżeli zmienię na Orange, to 3 G będzie u mnie na pewno. Fifa 2012, kilka testowych gierek i szło dobrze, jako modem nokia n900 7 km km od nadajnika. No trzeba się zastanowić, bo nie chce wbić się w problem na 12 czy 24 miesiące. To już lepiej zostać na radiówce,albo czekać aż z kabla coś zrobią.
- Mikele
Jeżeli nie jesteś zadowolony z radiówki to lepiej weź net mobilny na 12 mcy,
do tego czasu sprawa z netem po kablu powinna się wyjaśnić.
Jeżeli będzie możliwość po kablu to nie zastanawiać się i brać
do tego czasu sprawa z netem po kablu powinna się wyjaśnić.
Jeżeli będzie możliwość po kablu to nie zastanawiać się i brać

OBE 38GB (Dovado Tiny + E3276s-151 + konektor CRC9/FME + Tri-Lan 240 (12m) + Cybertech 17dBi 2100Mhz)
- XanPL
Ja mam na 2km mam 54-60% sygnału bez anteny zewnętrznej,
więc na 7km myślał bym już nad jakimś zestawem MODEM+RUTER+Antena zewnętrzna.
Tak dla spokoju ducha
https://www.dropbox.com/s/4m5o0qgc6suc8yc/Clipboard09.jpg
Tak dla spokoju ducha

- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Jak postawie telefon na parapecie i nie ruszam go to przy otwartym oknie jestem w stanie max złapać, na modemie wiadomo będzie trochę gorzej.XanPL pisze:więc na 7km myślał bym już nad jakimś zestawem MODEM+RUTER.
A orientuje się ktoś, czy musiałbym brać to z telefonem? Czy mogę np wziąć TV plus internet?Mikele pisze:Jeżeli będzie możliwość po kablu to nie zastanawiać się i brać
RAW
- Orange Ekspert
- Pracownik operatora
Niekoniecznie gorzej, zależy to od specyfikacji anteny wewnętrznej lub zewnętrznej danego modemu.adziu82 pisze:Jak postawie telefon na parapecie i nie ruszam go to przy otwartym oknie jestem w stanie max złapać, na modemie wiadomo będzie trochę gorzej.
Możesz wybrać ofertę Internetu + TV bez telefonu stacjonarnego w formie utrzymania łącza. Korzystniej jednak będzie wybranie oferty z telefonem stacjonarnym a następnie jego zawieszenie. Po przeliczeniu, cenowo wychodzi taniej.
Ostatnio zmieniony 2013-10-14, 15:47 przez Orange Ekspert, łącznie zmieniany 1 raz.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Orange Ekspert, a może Ty mi napiszesz coś o naszym przetargu. Może masz wgląd, do tego kto wygra i będzie dostawcą ( chodzi mi o kabel, już został pociągnięty ).
Podam Tobie dane. Chodzi mi o gminę Przewóz, powiat Żarski woj Lubuskie.
Może właśnie to Orange będzie dostawcą
BTW- Proszę także zerknij do tego tematu
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=38941
Pisałem maile do Orange, ale od miesiąca nikt nie odpisuje, tak samo jak zapytałem czy mam już odpalone UMTS 900, do tej pory żadnego odzewu. Wczoraj napisałem o te UMTS 900 do T- Mobile,a dziś o godzinie 9 rano miałem odpowiedź. Szacunek do klienta, czy może lizusowanie
Przeczytaj ten temat proszę, może Ty się dowiesz czegoś. Bo gość który rozmawiał z moim ojcem, mówił że ,,się zobaczy''.
Może właśnie to Orange będzie dostawcą

BTW- Proszę także zerknij do tego tematu
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=38941
Pisałem maile do Orange, ale od miesiąca nikt nie odpisuje, tak samo jak zapytałem czy mam już odpalone UMTS 900, do tej pory żadnego odzewu. Wczoraj napisałem o te UMTS 900 do T- Mobile,a dziś o godzinie 9 rano miałem odpowiedź. Szacunek do klienta, czy może lizusowanie

Przeczytaj ten temat proszę, może Ty się dowiesz czegoś. Bo gość który rozmawiał z moim ojcem, mówił że ,,się zobaczy''.
- Orange Ekspert
- Pracownik operatora
Aby mógł to dla Ciebie sprawdzić będę potrzebował podania dokładnej nazwy miejscowości oraz ulicy, na której się znajdujesz.adziu82 pisze:Orange Ekspert, a może Ty mi napiszesz coś o naszym przetargu. Może masz wgląd, do tego kto wygra i będzie dostawcą ( chodzi mi o kabel, już został pociągnięty ).
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Piotrów 4, 68-132 Przewóz powiat Żarski woj Lubuskie.
Sprawdź proszę to, bo czekam około miesiąca, a może i dłużej, nikt nawet nie raczy odpisać cokolwiek.
BTW, a co z tym linkiem? Sprawdzałeś go? Możesz coś pomóc w tej kwestii ?
Sprawdź proszę to, bo czekam około miesiąca, a może i dłużej, nikt nawet nie raczy odpisać cokolwiek.
BTW, a co z tym linkiem? Sprawdzałeś go? Możesz coś pomóc w tej kwestii ?