Zmieniłem dostawce internetu i mam problem z wi-fi
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Zmieniłem dostawce internetu i mam problem z wi-fi
Witam
Opiszę mój problem .
Zmieniłem właśnie dostawcę internetu na kablowy,kupiłem nowy router [ Tp link 1043 ],udało mi się to wszystko podłączyć pod modem kablowy i ustawić router.Wszystko w sumie działa,prędkość mam po kablu taka jak powinna być 50 /3 Mb/s .Problem ma natomiast taki,że po wi-fi jak się łącze z laptopem to maksymalnie wyciągam 22 Mb/s ,na telefonie SGS2 do około 20 Mb/s ! Nie ma różnicy czy laptop jest po wi-fi 2 metry od routera czy 6 więcej się nie da !Ma ktoś pomysł gdzie może być problem,siedziałem dziś do 1 w nocy ,kombinowałem ale prędkości lepszych nie udało się uzyskać ? Jakieś ustawienia w routerze lub laptopie,coś nie przestawiłem ? Laptop ma z 5 lat ,nie ma trybu N ,ale czy na b/g nie da rady uzyskać takiej prędkości,to samo z telefonem po wi-fi .
Podpowie mi ktoś co mogę jeszcze sprawdzić,ustawić ?
Dziękuje .
A jeszcze dodam ,ustawiłem szyfrowanie,ale czy z szyfrowaniem czy bez , zmian prędkości nie było,20 Mb/s to bardzo mało po wi-fi ?
Opiszę mój problem .
Zmieniłem właśnie dostawcę internetu na kablowy,kupiłem nowy router [ Tp link 1043 ],udało mi się to wszystko podłączyć pod modem kablowy i ustawić router.Wszystko w sumie działa,prędkość mam po kablu taka jak powinna być 50 /3 Mb/s .Problem ma natomiast taki,że po wi-fi jak się łącze z laptopem to maksymalnie wyciągam 22 Mb/s ,na telefonie SGS2 do około 20 Mb/s ! Nie ma różnicy czy laptop jest po wi-fi 2 metry od routera czy 6 więcej się nie da !Ma ktoś pomysł gdzie może być problem,siedziałem dziś do 1 w nocy ,kombinowałem ale prędkości lepszych nie udało się uzyskać ? Jakieś ustawienia w routerze lub laptopie,coś nie przestawiłem ? Laptop ma z 5 lat ,nie ma trybu N ,ale czy na b/g nie da rady uzyskać takiej prędkości,to samo z telefonem po wi-fi .
Podpowie mi ktoś co mogę jeszcze sprawdzić,ustawić ?
Dziękuje .
A jeszcze dodam ,ustawiłem szyfrowanie,ale czy z szyfrowaniem czy bez , zmian prędkości nie było,20 Mb/s to bardzo mało po wi-fi ?
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Zmieniłem dostawce internetu i mam problem z wi-fi
Na laptopie z b/g to max co możesz uzyskać.
-
- Użytkownik forum
Czyli nic nie da się zmienić w ustawieniach aby więcej poszło ?
A telefon tak samo ?
To nie jest ani 50 % " mocy " .

Jeśli nie ma typu radia n to wiele na b/g nie zyskasz.
-
- Guru bezprzewodowy
W n/g max. 54Mbps ale w obie strony, oczywiście w teorii, więc 22Mbps to ponad 80%. Czyli w praktyce max. W jakim trybie WiFi masz WR-1043?
[ Dodano: 2013-09-07, 17:15 ]
Chodzi oczywiście o b/g-54mbps.
[ Dodano: 2013-09-07, 17:15 ]
Chodzi oczywiście o b/g-54mbps.
-
- Użytkownik forum
Czyli się nie da,trudno,pozostaje kabel .
Co do smartfona doczytałem że ma 802.11 a/b/g/n ,a tu tak samo słabo choć ponoć tryb N jest,może trzeba przełączyć coś,ale nic tam nie widzę .
Tp link w wireles ma ustawienia
channel auto
mode 11bgn mixed
channel auto
max tx rate 300Mbps
Co do smartfona doczytałem że ma 802.11 a/b/g/n ,a tu tak samo słabo choć ponoć tryb N jest,może trzeba przełączyć coś,ale nic tam nie widzę .
Tp link w wireles ma ustawienia
channel auto
mode 11bgn mixed
channel auto
max tx rate 300Mbps
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wygląda na to, że jest N do 300 Mb/s.
Jaką masz kartę WiFi w laptopie?
Co do SGS2 to możliwe, że tam N jest do 150 Mb/s.
Sprawdź ile innych sieci masz w eterze i na jakich kanałach. Możesz być w tym najbardziej zatłoczonym.
Jaką masz kartę WiFi w laptopie?
Co do SGS2 to możliwe, że tam N jest do 150 Mb/s.
Sprawdź ile innych sieci masz w eterze i na jakich kanałach. Możesz być w tym najbardziej zatłoczonym.
-
- Użytkownik forum
Nie wiem czy o to chodzi,nazwa karty w laptopie - Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG Network Connection.
Pewne rozwiązanie znalazłem,trochę problemowe ale jest .Mianowicie miałem w domu kartę usb sieciową TP Linka TL-WN722N i jak ją podłączyłem pod usb to transfer mam jak po kablu a nawet więcej po wi-fi pokazuje w spidteście
,nawet do 60 Mb/s dochodzi
,oczywiście nie biorę tego na serio co pokazuje ,ale pobieranie idzie jak po kablu około 5.8 MB/s . Trudno,będzie trzeba jakoś sobie radzić ,jeśli nie da się inaczej .
Pewne rozwiązanie znalazłem,trochę problemowe ale jest .Mianowicie miałem w domu kartę usb sieciową TP Linka TL-WN722N i jak ją podłączyłem pod usb to transfer mam jak po kablu a nawet więcej po wi-fi pokazuje w spidteście

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tak o to, w większości laptopów kartę wifi można bez problemów wymienić. Sugerując się kartą gwarancji już nie masz, pozostaje tylko czy laptop nie ma znaczka HP bądź Lenovo.mariob pisze:Nie wiem czy o to chodzi,nazwa karty w laptopie - Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG Network Connection.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
No to jest jakiś pomysł jak można wymienić .Laptop to Toshiba Satellite .Jaki koszt takiej karty ? Jeśli niewielki to się skuszę . Za kilka miesięcy i tak pewnie kupie nowy laptop,mam w planach przynajmniej,wtedy będę szukał żeby miał standart karty wi-fi N .
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jak dobrze poszukać na znanym portalu aukcyjnym to kilkanaście zł.mariob pisze:Jaki koszt takiej karty ?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Pozwolę sobie dalej pociągnąć moje problemy i pytania w tym temacie aby nie robić śmietnika ,a pytanie dotyczy routera opisywanego wyżej,czyli TP 1043 . Szukam zakładki w nim gdzie pokazuje czy i kto z jakiego zewnętrznego IP był zalogowany na tym routerze,miałem poprzednio Lynksysa i tam miałem coś takiego a tu nie widzę,tylko widać lokalne po wi-fi ? Jeszcze jedno czy i w jakiej zakładce można zablokować niechciane już " IP z zewnątrz aby nie próbowało wejść do mojej sieci " ? Soft oryginalny TP 1043 . Dziękuje z góry
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie powinno byc mozliwosci logowania z zewnatrz na routerze. Jesli jest, to masz powazna dziure w sieci.mariob pisze: Szukam zakładki w nim gdzie pokazuje czy i kto z jakiego zewnętrznego IP był zalogowany na tym routerze
Nie pomagam na PW.