HSPA+ czy LTE w Orange?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Rois
Użytkownik forum

HSPA+ czy LTE w Orange?

Post autor: Rois »

Witam. Chcę wziąć internet w ofercie Orange Free. Nie wiem jednak na jaki modem się zdecydować Huawei E3276s-151 do LTE czy Huawei E3251do Hspa+? Do Bts'a obsługującego obie technologie mam jakieś 3km. Opłaca się inwestować w LTE w Orange? Duża jest różnica? Do Hspa+ w Orange wiem, ze potrzebuje anteny panelowej a jak sprawa wygląda w przypadku gdy chce korzystać z LTE? Za wszelkie odpowiedzi i wskazówki bardzo ddziękuję.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: HSPA+ czy LTE w Orange?

Post autor: matek451 »

Bierz E-3276 ,może działać w HSPA i LTE. Jeśli jesteś w zasięgu LTE to przetestujesz jego działanie w Orange. Wybór anteny pozostaw na później. Najpierw trzeba zrobić testy HSPA i LTE. E-3276 jest bardziej przyszłościowy, obsługuje obecne technologie polskich operatorów i przyszłe LTE 2600 i LTE800.
Rois
Użytkownik forum

Post autor: Rois »

Dzięki. A w jaki sposób zrobić porównanie tych obu technologii? Poprostu przez zwykle użytkowanie internetu czy jest jakiś program do tego przeznaczony? I jak to jest wkońcu z tym LTE w Orange? Jest już aktywne? Bo z tego co pamietam to nie dostali koncesji. Wiem ze w przyszłości <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> coś wykombinuja, ale jak ma się sprawa na chwile obecną?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W Mobile Partnerze możesz wybrać LTE lub HSPA. Jeżeli jesteś w zasięgu danej technologii korzystasz. Testy robisz dla każdej z nich: zasięg, prędkości , ping , stabilność połączenia itp. O LTE w Orange poczytasz http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=39003
ODPOWIEDZ