Router WiFi który odbiera sygnał 5GHz i rozsyła 2,4ghz

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
atro
Początkujący użytkownik forum

Router WiFi który odbiera sygnał 5GHz i rozsyła 2,4ghz

Post autor: atro »

Szukam routera wifi który odbiera sygnał 5GHz i rozsyła po mieszkaniu 2,4GHz, najlepiej w standardzie "n" rozwiązanie dualne (dwie antenki dla 5G i dwie dla 2,4G)

Są takie rutery które obsługują dwie częstotliwości ale nie znalazłem jeszcze takiego aby mógł jednocześnie odbierać i wysyłać sygnał.
przykładowy router, ale nie posiada takiej opcji: TP LINK TL-WDR3320 600Mbps

Jestem mieszkańcem domku jednorodzinnego. Domków mamy 12 na osiedlu w jednym rzędzie. Dogadałem się z sąsiadami że kupimy jedno łącze internetowe i rozdzielimy miedzy sobą :)
Plan jest taki aby wystawić antenę sektorową ,do okólna dualna 5ghz np. Ubiquiti Airmax Omni AMO-5G10, UBNT 5GHz AirMax 2x2 MIMO

Taki router mógłby być w każdym domu (na parapecie) i spełniać swoją funkcję :)

Jeśli macie jakieś inne porady to chętnie poczytam.
Z góry wielkie dzięki :)
Awatar użytkownika
XanPL
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Router WiFi który odbiera sygnał 5GHz i rozsyła 2,4ghz

Post autor: XanPL »

Jeśli tylko na 2 rozdzielacie , to te wynalazki "Ubiquiti Airmax Omni AMO-5G10, UBNT 5GHz AirMax 2x2 MIMO" raczej będą zbędne.
Chyba że rozdzielacie na te 12 domków.

Jeśli tylko na 2 to polecam

2x Ubiquiti NanoBridge M5 25dBi 5GHz MIMO

a po domu rozsyłał bym już czym kolwiek, albo jak masz więcej kasy to:

Ubiquiti UniFi UAP

btw. napisz ile macie kasy na to i gdzie by sie znajdował AP BAZA, np. jakiś prosty obrazek z umiejscowieniem bazy i tych domków.
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
ODPOWIEDZ