ZTE MF821 antena 3G

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
krisumate
Początkujący użytkownik forum

ZTE MF821 antena 3G

Post autor: krisumate »

Witam drogich użytkowników. Mam Internet z Plusa, modem ZTE MF821 łapie zasieg w HSPA+ Internet chodzi tak z 1,2 mb/s. Jest problem ze jest zasięg nie stabilny, ping wysoki. Do nadajnika mam w lini prostej około 8 km. Wzdłuż tej prostej znajdue się parę lasów. Teraz proszę o pomoc czy antena pomoże, i jaką polecacie i najlepiej gdzie zamontować. Dodam jeszcze ze czasami Internet śmiga z 3-4 mb/s.
dexter18

Re: ZTE MF821 antena 3G

Post autor: dexter18 »

krisumate, Antenę trzeba zamocować jak najwyżej i wycelować w stronę BTS'a. W Kotowo masz nadajnik Mobyland ciekawe jaki u Ciebie jest teren może dało by się złapać LTE. Masz w miejscowości Dolsk, nadajnik Aero2 o którym raczej piszesz więc antenę do tego:
http://www.cybertech.com.pl/p90,antena- ... fme-z.html

Do tego konektor:
http://www.cybertech.com.pl/p93,konekto ... fme-m.html

Nie zapomnij kabla do anteny przy zamówieniu. Jaki masz teren u siebie ? Może dasz radę złapać LTE.
krisumate

Teren wiejski dominują lasy.Z Dolska jest szansa aby załapał.

[ Dodano: 2013-10-23, 16:03 ]
Bo najbliższy nadajnik umts mam w Krzywiniu. A jak sądzisz ta antena którą mi poleciles, polepszy stabilność i prędkość internetu. Nie liczę tam na ogromne zmiany ale żeby była poprawa.
dexter18

Antena powinna pomóc w kwestii zasięgu gdyż teraz nie napisałeś, że masz antenę i czasami łapie Ci HSPA+. Jeśli możesz sprawdź w programie topnet_info na forum CID I LAC nadajnika wtedy bd wiedzieć z którego otrzymujesz sygnał.
krisumate

Teraz my się nie zrozumieli ja nie mam anteny, a piszę w tej sprawie właśnie żeby kupić antenę i polepszyć zasięg. A wiem że modem łączy się z nadajnikiem w Krzywiniu bo jak kiedyś naprawiali go to był wyłączony i nie miałem internetu. A do krzywinia w lini prostej mam około 8 km. Dodam jeszcze ze modem jest podpięty pod routera tp-link MR3420, i gdy sprawdzam na nim jaki zasieg wskazuje tak 50 %. Ale ping jest wysoki aż Internet się wiesi nie ma tej płynności.
dexter18

Spróbuj z anteną. Zawsze w przeciągu 10 dni możesz ja oddać.
krisumate

Warto spróbować, jak się dobrze ją skieruje w stronę nadajnika i na dobrej wysokości. Mi się wydaję że powinna pomóc. Dziękuję bardzo za pomoc.

[ Dodano: 2013-10-23, 16:48 ]
Jeszcze jedno pytanie bo ten nadajnik nadaje w pasmie 2100 a antena którą mi pokazałeś. Pracuje maxa 960. Więc będzie pasować
dexter18

Tam jest Aero2 które ma pasmo UMTS900 oraz Plus który ma U2100. Poleciłem antenę na U900 ale jeśli chcesz do U2100 proszę:

http://www.cybertech.com.pl/p88,antena- ... 17dbi.html
krisumate

Sprawdź Krzywiń na BTSEARCH i tam są dwa nadajniki GSM 900 i jeden UMTS 2100, wiece jedynie antena na pasmo 2100
dexter18

krisumate, Krzywiń, Kościańska, Stacja paliw ma Aero2 i tu masz U900. Aero Plus Cyfrowy Polsat to Grupa Pana Solorza i teraz możesz korzystać z tego właśnie nadajnika. Wybór należy do Ciebie. Ja na twoim miejscu sprawdził bym pod BTS który ma lepsze osiągi oraz ping i wtedy wybrałbym antenę.
krisumate

I teraz wszystko jasne, dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ