Plus na karte, slaba predkosc, ping...

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Morswin
Początkujący użytkownik forum

Plus na karte, slaba predkosc, ping...

Post autor: Morswin »

Witam,

jest to mój 1 post tu na forum wiec o ile złamałem regulamin czymkolwiek przepraszam.

A wiec dzisiaj zakupiłem "Nowy Plus Internet na Kartę" miałem modem HUAWEI E173 który sprawował się i w Play i Orange nie najgorzej jeśli chodzi o prędkościowy czy też ping.

A tu zaskoczenie o ile program pozakazuje HSPA i full kresek prędkość to maksymalnie (właśnie w godzinach wieczornych) 250 kbps wedle programu instalowanego z modemem. W dzień jest to około 150kb a miedzy 20:00-22:00 około 80kb. Ping 140-300.

I teraz mam pytanie w czym jest problem ponieważ jestem w zasięgu(wedle mapki plusa) w każdym łącznie z lte z zaznaczoną opcja "wewnątrz".

Jak mogę to poprawić? Dlaczego problem jest tylko z plusem(t-mobile nie sprawdzałem play i Orange owszem). Czy może modem jest nieodpowiedni lecz specjalnie(taki akurat miałem pod ręką) pożyczyłem notebooka z wbudowanym modemem i z prędkością nie było lepiej.

A więc czekam na jakieś propozycje czy wymienić modem? Jeśli tak to na jaki? Interesuje mnie tylko hspa+ te 5-7 mb/s(ba nawet 2-4 by wystarczyło do sprawnego przeglądania poczty i wiadomości) do tego co robię na laptopie wystarczy w zupełności więc jeśli zna ktoś jakiś niedrogi proszę o nazwę.

A może ustawiam coś złe i powinienem połączyć się jakąś inną stacja(jestem w tym zielone więc prosił bym o wytłumaczenie lub odesłanie do dobrego działu).

Dołączę test z teraz: http://www.speedtest.net/result/3035886952.png

Przyznam że jestem tą prędkością zdziwiony o tyle że jak pisałem wcześniej było marnie.

Jeszcze 1 zdjęcie znajduje się niecały kilometr od 1 nadajnika i jakieś 2,5km od 2.

http://zapodaj.net/8ea6a3f786e9a.bmp.html
piotrirla
Użytkownik forum

Re: Plus na karte, slaba predkosc, ping...

Post autor: piotrirla »

czesc kolego, powiedz mi jakiego masz Windowsa na tym kompie i jaki byl Windows na tym drugim z wbudowanym modemem?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

piotrirla pisze:czesc
Skoro zapoznałeś się z regulaminem forum to proszę pisać zgodnie z zasadami pisowni!
Nie pomagam na PW!
Morswin

A więc u mnie na PC jest win xp i na laptopie win7 na tym z wbudowanym był win7 w ostateczności o ile to ma znaczenie mogę odpalić na laptopie ubuntu.
piotrirla
Użytkownik forum

Rozumiem, ze na wszystkich komputerach niezaleznie od systemu otrzymywales podobne rezultaty w tym speedtescie, czy tak ?

Umiesz poslugiwac sie wiresharkiem ?
Ostatnio zmieniony 2013-10-16, 15:00 przez piotrirla, łącznie zmieniany 2 razy.
Morswin

Mam do zainstalowanego więc wystarczy że napiszesz co mam zrobić.
piotrirla
Użytkownik forum

Dobrze, napisz mi jeszcze jakiego programu (dashboardu) uzywasz do laczenia sie z internetem ?
Morswin

Mobile Partner i programu w który był z modemem vectry działają praktycznie tak samo panel opcji jest wręcz identyczny.
piotrirla
Użytkownik forum

Kolego przepraszam za zwloke, powiedz mi czy problem jest nadal aktualny?
ODPOWIEDZ