Witam.
Słyszałem że radiówka ogólnie nie jest do grania online itd no ale chwilka. Ping mam powiedzmy po 30ms przez minutę i nagle skacze do 200 albo wogle zawiesza grę (gram w counter strike) i po chwili wraca do tych 30ms. Do tego całego odbiornika w mojej miejscowości mam jakieś...100m (jestem najbliżej ze wszystkich). Nie ma żadnych przeszkód itd, czysta przestrzeń. Nie mam w domu routera tylko kabel od kompa przez taki zasilacz i do anteny na zewnątrz (jak to się nazywa?). Dzieje się tak od popołudnia- mniej wiecej 14.00 i aż do nocy - ok 23.00. Wtedy już mam spokój i mogę grać bez problemów. Jest to niezależne od pogody.
Prawdopodobnie jest to przeciążenie sieci albo ktoś kto ma słabszy zasięg po prostu i laguje całą sieć. (mam rację?). Dzwoniłem do nich juz kilka(naście) razy, za każdym razem było że to sprawdza itd i na koniec powiedzieli mi że to radiówka i tak będzie, bo jest dużo różnych rzeczy, nie tylko warunki atmosferyczne ale i inne, które wpływają na jakość łącza.
Moje pytanie brzmi więc, co mogę teraz z tym zrobić? Czy muszę odpuścić? Mogę walczyć o 100%sprawne łącze? Nikt mnie nie uprzedzał przy podpisywaniu umowy, że to radiówka więc będzie lipa. W umowie również tego nie ma.
Sorry za wypracowanie ale chciałem wszystko dokładnie opisać.
Dodam jeszcze, że komputer już formatowałem kilka razy, nie mam żadnych robaków więc to nie po mojej stronie leży wina.
Proszę was o jakieś wskazówki co robić.
Dzięki, pozdrawiam! Tomek
Radiówka - niestabliny ping, dlaczego?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Radiówka - niestabliny ping, dlaczego?
Ecie pecie w galarecie
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Radiówka - niestabliny ping, dlaczego?
Zmienić ISP niestety. Godziny ewidentnie wskazują na niewydalającą infrastrukturę.tomek12454 pisze:co mogę teraz z tym zrobić?
Tłumaczenie, że "to radiówka, tak ma być" jest jakimś absurdem.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Też mam radiówkę. I nie dziw się, właśnie gram w fife13, na razie idzie dobrze, czasami przytnie. Ale już będę kończył, bo już zbliżają się ,,godziny szczytu'' także do koło 22-ej raczej już nie pogram. I tak jak Jo_gurt napisał, zmienić dostawcę na innego. Ja mam tylko możliwość na Orange, lub T-Mobile. Ale na razie jeszcze się wstrzymuję.
-
- Użytkownik forum
No to nie ciekawie... Myslałem że można ich podejść jakoś, no ale trudno .Dzięki, pozdrawiam!
Ecie pecie w galarecie
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Sam nie podejdziesz. Ja np mam w umowie 4 Mb/s, a w rzeczywistości mam 3 Mb/s, a płace za te 4 Mb/s 60 zł. Teraz leci żona na jakimś pliku i ma 520 kB/s czyli wychodzi że mam 4,5 Mb/s, więc ja nie wiem o co kaman. Pytam technika, więc mówi że mam do 4 Mb/s, a co to jest Orange do np 42 Mb/s czy coś podobnego? Ping nie stabilny, zła jakość, bo np jak gram z fife 13 mam niby jak wszyscy ( kolor zielony, czyli jest super ) a jak gram to się ludzie rozłączają i piszą, że zarywa. Więc jakość też zła.
Ping od 22-giej do 12-tej jest ok, ale później koło 200, a tak jak nie jest przeciążone to mam poniżej 100 i można pograć.
Ping od 22-giej do 12-tej jest ok, ale później koło 200, a tak jak nie jest przeciążone to mam poniżej 100 i można pograć.