router z możliwością odbierania i rozsyłania internetu TL-WR

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
atro
Początkujący użytkownik forum

router z możliwością odbierania i rozsyłania internetu TL-WR

Post autor: atro »

Szukam wydajnego routera z możliwością jednoczesnego odbioru sygnału radiowego od dostawcy ISP oraz rozsyłania wifi po mieszkaniu.

Zainteresował mnie model TL-WR843ND ale mam kilka pytań jak dokładnie działa.

1. Czy ten model ma dwa oddzielne wbudowane moduły radiowe ?
2. Gdy router włączę w tryb \"WISP Client Router\" to mam rozumieć że jedna antena odbiera sygnał a druga rozsyła ?
3. Jeśli jest tak to w takiej sytuacji router rozumiem dalej działa w sieci \"n\" tylko maksymalnie do 150mbit. ?
Odbiór w 150mbit oraz rozsyłanie 150mbit.

4. Rozumiem że 300 mbit osiągam jak urządzenie działa jak klasyczny router i sygnał doprowadzamy do gniazda WAN ?

5. Nie dokońca rozumiem jak działa tryb WDS ? \"Obsługa połączeń typu WDS bridge umożliwia rozszerzenia zasięgu sieci bezprzewodowej\" mogłby się sprawdzić w moim zastosowaniu ?

6. Jeśli wicie o innych bardziej wydajnych urządzaniach z taką funkcją jak pisałem na początku to proszę o informacje :)

sory że tak dużo pytań ale kto pyta nie błądzi :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: router z możliwością odbierania i rozsyłania internetu TL-WR

Post autor: Jo_gurt »

Ad 1) Nie.
Ad 2) Nie.
Ad 3) i 4) wiadomo
Ad 5) Nie. WDS musi być uruchomiony na wszystkich biorących udział w połączeniu urządzeniach. No i mocno obniża przepustowość sieci.
Ad 6) Jedyny mi znany to Ovislink G.duo, ale to jest 802.11g. Ewentualnie jakiś RouterBoard z Mikrotikiem.
atro
Początkujący użytkownik forum

Post autor: atro »

Dzięki za odp.

Temat już dawno zacząłem drążyć i napisałem też do suportu Tp-linka.
Dopiero dzisiaj mi odpisali, ale przynajmniej odpisali bo nie wszyscy producenci odpowiadają.

Cytuje:
"Urządzenie korzysta z obu anten i przy odbiorze i przy nadawaniu. Rozgłasza jedną sieć i nadaje drugą z użyciem jednego modułu radiowego - łącząc się w trybie 300Mb/s"

Ciekawe jak to działa w praktyce, jakby w praktyce wyciągało z 30 mbit to będzie super (oczywiście zależne jak się z linkuje z dostawcą neta)

I teraz mam mega pytanie :)
Działa na dwóch antenach (patykach w ruterze) rozumiem że takie anteny mają polaryzację V

To jeśli bym jako ISP z innego budynku rozsyłał sygnał np. RouterBoard + karta radiowa N
to muszę postawić dwie anteny sektorowe o polaryzacji pionowej ? dobrze rozumuje ?

Ciekawe czy ze stajni UBNT mogło by znaleźć zastosowanie jakiś typ urządzenia
UBNT Baza <-> TPlink klient
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

atro pisze:to muszę postawić dwie anteny sektorowe o polaryzacji pionowej ? dobrze rozumuje ?
Raczej zastosować jedną atenę MIMO. No i nie w 2,4GHz.
Awatar użytkownika
HeXoReK
Stały użytkownik forum

Post autor: HeXoReK »

5460ap v2 ,5470ap
ODPOWIEDZ