wifi w win ME

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
yoyo
Stały użytkownik forum

wifi w win ME

Post autor: yoyo »

Kolejny problem laika :)
otóż postanowiłem na starszym kompie (laptopie 366mhz) zainstalować winME zamiast XP, żeby działał troszkę szybciej, niby wszystko ok, ale okazuje się, że millenium nie ma żadnego narzędzia do obsługi wifi :( rozpoznał moją kartę pcmcia i znalazł na płytce sterowniki, ale nie uruchamia się żaden program który wyświetlałby siłę sygnału sieć itd.
Karta moja była dedykowana dla win2K i XP, co za tym idzie, program który dostałem z kartą nie uruchamia się w me, a na stronie producenta jest tylko program dla 2K i XP.

I teraz pytanko:
czym zastąpić oryginalny program?
może ktoś próbował zaszczepić program z xp?
albo muszę coś doinstalować z płytki z win me?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: wifi w win ME

Post autor: zDaleKi »

Jeżeli nie miałeś dedykowanych sterowników do ME lub 98 oraz programu do obsługi WiFi do jednego z tych systemów to łatwo nie będzie.
Jeżeli zależy Ci na tym WinME, to może poszukaj takiej karty, która ma oprogramowanie i sterowniki do ME?
Chyba, ze ktoś się bawił z jakimś programikiem i coś poleci.

Swoją drogą masz zassane wszystkie poprawki i uaktualnienia do tego ME? Może tam coś było? Tylko nie wiem czy Windows Update działa jeszcze dla ME?

Swoją droga nie jestem pewien czy ME chodzi szybciej od XP z wyłączonymi odpowiednimi usługami jak też z wyłączonymi wszystkimi zbędnymi bajerami. Wszystko zależy ile masz ramu.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
yoyo
Stały użytkownik forum

no więc tak:
to jest PII 366mhz z 224MB ramu, XP chodził na tym bez większych problemów, odtwarzał filmy itp., w millenium widzę na razie różnice w starcie systemu i uruchamianiu programów (ale w sumie jest to świeża instalacja).
Microsoft zakończył już wsparcie dla tego systemu, ale znalazłem w sieci nieoficjalny service pack zawierający wszystkie wydane aktualizacje i go zainstalowałem - poza zmianą logo startowego i pojawieniem się pulpitu zdalnego nie widzę większej różnicy.

ME rozpoznał sterowniki tej karty, wygląda na to, że jednak producent przewidział użycie na starszym systemie bo kilka plików ma w nazwie "9x" i właśnie z nich skorzystał milenium. niestety philips nie stworzył programu do obsługi, podczas instalacji dostaje komunikat, że program nie jest zgodny z tym OS :(
Sama karta na pierwszy rzut oka pracuje, dioda miga czyli szuka sieci, na razie jej nie znajdzie bo druga sieciówka z allegro powinna dojść po niedzieli.

Dlatego myślę, że wystarczyłby mi taki program jakiego zawiera xp, lub coś podobnego.
zDaleKi

yoyo pisze:Dlatego myślę, że wystarczyłby mi taki program jakiego zawiera xp, lub coś podobnego.
Przyznam się, że nigdy nie szukałem czegoś takiego do Me czy 98, wiec nie wiem czy jest. Pod XP był już wbudowany w system,wiec jest łatwiej ;)
Ale może ktoś się tym bawił i podzieli się wrażeniami? :D
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
yoyo
Stały użytkownik forum

olałem temat i wrocłem do XP więc chyba wątek można zamknąć
zDaleKi

Nie zamykamy tu wątków, może ktoś będzie miał podobny problem i go tu opisze.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ