Podział internetu 3G
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Podział internetu 3G
Witam, chciałbym udostępnić internet w następujący sposób:
Mam router z WAN RJ11 i modemem ADSL i chciałbym żeby udostępniał internet, który ma Komp1 (internet z modemu 3G, Win7) po LAN do routera(netgear dg834g) i przez router po LAN do Komp2 (win7) a z routera bezprzewodowo po wifi do innych urządzeń. Czy jest to możliwe?
Komp1 i Komp2 widzą się są w tej samej grupie domowej, działa wymiana plików itd, ale połączenie internetowe, które udostępniłem na Komp1 nie działa na Komp2.
Mam router z WAN RJ11 i modemem ADSL i chciałbym żeby udostępniał internet, który ma Komp1 (internet z modemu 3G, Win7) po LAN do routera(netgear dg834g) i przez router po LAN do Komp2 (win7) a z routera bezprzewodowo po wifi do innych urządzeń. Czy jest to możliwe?
Komp1 i Komp2 widzą się są w tej samej grupie domowej, działa wymiana plików itd, ale połączenie internetowe, które udostępniłem na Komp1 nie działa na Komp2.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Podział internetu 3G
W komp1 konfigurujesz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> z modemu (połączenie telefoniczne albo karta ethernet, zależy co używasz) na LAN, w routerze wyłączasz serwer DHCP, gdyby jednak komputery miały problem zz uzyskaniem IP bedziesz musiał je ręcznie skonfigurować.luki791 pisze:Czy jest to możliwe?
Nie pomagam na PW!
-
Właśnie tak robię przez ICS i z Komp2 działa komunikacja, poza połączeniem internetowym którego router jakby nie może przenieść, a w jakim celu miałbym wyłączyć DHCP?
- wojteks
- *** Administrator ***
Ponieważ to Komp1 jest serwerem DHCP skoro ma włączony ICS lub skonfiguruj odpowiednio komp2 tak żeby bramą było IP komp1.luki791 pisze: a w jakim celu miałbym wyłączyć DHCP?
Komunikacja oznacza tylko że IP komputerów sa z jednej podsieci.
Daj tekstowo wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z komp1 i komp2
Nie pomagam na PW!
-
Ok, dam znać za tydzień czy to pomogło.
[ Dodano: 2013-10-06, 16:26 ]
Właśnie tak robię przez ICS i z Komp2 działa komunikacja, poza połączeniem internetowym którego router jakby nie może przenieść, a w jakim celu miałbym wyłączyć DHCP?
[ Dodano: 2013-10-06, 16:26 ]
- wojteks
- *** Administrator ***
Żeby router nie przyznawał IP bo wtedy bramą jest IP routera.luki791 pisze:a w jakim celu miałbym wyłączyć DHCP?
Nie pomagam na PW!
-
Zastosowałem powyższą wskazówkę, działa prawidłowo. Dzięki za pomoc.