Witam. Przymierzam się do zamówienia karty Aero2, ponieważ 1 GB internetu w telefonie to za mało dla mnie. W związku z tym mam trzy pytania:
- czy po włożeniu karty na telefonie LG Swift L9 Aero2 będzie działało ?
- czy starczy prędkości na oglądanie filmów na YouTube? Nie muszą być w jakości HQ, aby tylko nie przycinały za bardzo
- jaki router polecacie do rozdzielenia internetu przez Wi-Fi? Będę z niego korzystał tylko ja, więc nie potrzeba bardzo rozbudowanego urządzenia . Internet będzie wykorzystywany w Łomży .
Witaj. LG Swift L9 posiada U900 więc teoretycznie powinno działać. 0,50 Mb/s Downloadu nie pozwoli na zbytnie szaleństwa ale film na youtube powinien zbuforować.
DiilGang pisze:- jaki router polecacie do rozdzielenia internetu przez Wi-Fi? Będę z niego korzystał tylko ja, więc nie potrzeba bardzo rozbudowanego urządzenia . Internet będzie wykorzystywany w Łomży .
Masz jakiś modem ? Wtedy można jakiś router polecić.
Dokładnie, chodzi mi o Mi-Fi . Jakie urządzenie tego typu polecacie? Mogę na ten cel wydać około 200 zł . I czy ono będzie automatycznie nawiązywać połączenie po zerwaniu przez Aero ?
Takie, które ma HSPA+ na 900 MHz. Wznowienie połączenia zależne jest zapewne od modelu urządzenia. Osobiście używam tylko Sierry 753S, która nie ma 3G 900 więc tutaj musisz liczyć na pomoc innych kolegów, którzy mają doświadczenie z innymi modelami.
Będę go używał w obrębie jednego pokoju, więc powinien sobie poradzić. Tylko nie wiem, czy będzie on automatycznie nawiązywał połączenie ( co godzinę ) .
Nie wiesz może czy do tego ZTE jest dodawany zasilacz sieciowy?
EDIT: Która wersja tego MF60 obsługuje Aero2 ? Jedne źródła mówią, iż MF60 obsługuje wyłącznie UMTS 2100, a inne że obsługuje również UMTS 900 .
A to Aero nie sugerowało, że wprowadzi kod captha po ponownym połączeniu ?
Więc samo autopołączenie nie wiele ci da bo i tak musisz wykonać dodatkową akcję.
Autopołączenie dużo da, ponieważ nie będę musiał sam nawiązywać połączenia. Według mnie te captcha będzie wyglądać tak, że przekieruje na stronę z captcha i wszystko.
DiilGang pisze:że przekieruje na stronę z captcha i wszystko.
Pewnie tak będzie ale wtedy nie da się ściągać 24h na dobę bo będzie potrzebna akcja użytkownika (wpisanie captcha). Na razie straszą, zobaczymy czy to dojdzie do skutku.
Podepnę się po temat z pytaniem: Czy ktoś miał problem z karta sim? Moja przestała nagle działać. W huawei e398, w nokii e61 oraz e72. Wszędzie informacja brak karty sim. Mejla bo BOK pisałem ale zero odpowiedzi (3 tyg.). Dzwoniąc na tel podane na stronie Areo w zalezności od konsultanta. Jeden udziela informacji, że 3 tygodni mają czas na odpowiedź inni z pretensjami że do nich się dzwoni "spławiają"
Więc może ktoś wie:
Gdzie i jak można reklamować karte sim ?
Niedawno odebrałem kartę Aero2 . Prędkość - przyzwoita, w Łomży transfery maksymalne . YouTube też działa dobrze . Do przeglądania stron internet w sam raz .
asiek120 pisze:Podepnę się po temat z pytaniem: Czy ktoś miał problem z karta sim? Moja przestała nagle działać. W huawei e398, w nokii e61 oraz e72. Wszędzie informacja brak karty sim. Mejla bo BOK pisałem ale zero odpowiedzi (3 tyg.). Dzwoniąc na tel podane na stronie Areo w zalezności od konsultanta. Jeden udziela informacji, że 3 tygodni mają czas na odpowiedź inni z pretensjami że do nich się dzwoni "spławiają"
Więc może ktoś wie:
Gdzie i jak można reklamować karte sim ?
Musisz wypełnić wniosek o przyznanie nowej karty SIM z uwagą, że dotychczasowa ci się uszkodziła. Wnioski są do pobrania na stronie Aero2. Niestety trzeba za nią zapłacić.
ja.michal pisze:W takim wypadku najlepiej pismo reklamacyjne wysłane pocztą z potwierdzeniem odbioru.
Ja bym dokładnie tak zrobił, zaznaczając, że była też reklamacja droga mailową na którą nie było odpowiedzi. A może warto przesłać do operatora wraz z reklamacją - tą nie działającą kartę SIM ? - zaznaczając, że w przypadku negatywnego rozpatrzenia reklamacji odesłanie karty SIM. O Ile nie zniszczyliśmy sami swojej karty SIM to dlaczego mamy za nią płacić - procedurę odpłatnej wymiany, wydania w przypadku zniszczenia/zgubienia zostawiłbym na sam koniec. Wg. mnie o ile nie upłynęły dwa lata możemy skorzystać z "niezgodności towaru z umową", ale warto się upewnić jak to jest. Może warto skorzystać z pomocy Rzecznika konsumentów - http://www.uokik.gov.pl/rzecznicy_konsumentow.php
Nie ważne ile nas kosztowała karta Aero2, ważne że za nią zapłaciliśmy i powinna działać.
Operator raczej nie darowałby nam tych kilku złotych, gdy tylko to my bylibyśmy winni.
Panowie możecie wyjaśnić pewną rzecz, mianowicie modem z simem aero miga na zielono wiadoma sprawa nie jest zarejestrowany (zalogowany) do sieci ale w diagnostyce pokazuje siłę sygnału RSSI na poziomie -99dBm -104dBm. Pytanie czy to oznacza ze modem zasięg widzi, a to BTS nie łapie sygnału z modemu i dlatego nie loguje się? Czy w takim przypadku to jest sygnał aero czy może jakieś innej sieci.
Gringo pisze:Panowie możecie wyjaśnić pewną rzecz, mianowicie modem z simem aero miga na zielono wiadoma sprawa nie jest zarejestrowany (zalogowany) do sieci ale w diagnostyce pokazuje siłę sygnału RSSI na poziomie -99dBm -104dBm. Pytanie czy to oznacza ze modem zasięg widzi, a to BTS nie łapie sygnału z modemu i dlatego nie loguje się? Czy w takim przypadku to jest sygnał aero czy może jakieś innej sieci.
O ile się nie mylę taki stan oznacza, ze modem widzi jakąś sieć "na poziomie -99dBm -104dBm" ale nie jest do niej zalogowany. Jeśli modem obsługuje UMTS900 i karta w nim jest od Aero2 to może oznaczać, ze nie jesteśmy w zasięgu Aero2. Można spróbować "wymusić" UMTS900 i wtedy sprawdzić.
Modem oczywiście obsługuje Umts900 jest to plejowy e173 i jest w pełni sprawny, dodam że z anteną sygnał jest na poziomie -55dBm czyli bardzo dobry.Modem ma wymuszone tylko pasma umts.
Jestem ciekawy jak taką sytuacje interpretować? Bo w sumie najbardziej prawdopodobne że te "-99dBm -104dBm" to siła sygnału aero skoro ich karta jest w modemie.