Intrnet bezprzewodowy w miejscowości Skubianka

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
climbwave
Początkujący użytkownik forum

Intrnet bezprzewodowy w miejscowości Skubianka

Post autor: climbwave »

Witam,

Chciałbym się zpytać jaki internet podłączyć w miejscowości Skubianka (woj.mazowieckie). Rozwarzałem eregsm ale jestem ciekaw czy możliwy jest internet radiowy jeżeli tak to jaki??

Pozdrawiam

Zmieniłem tytuł na bardziej mówiący o problemie. Jaco
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Intrnet bezprzewodowy w miejscowości Skubianka

Post autor: Jaco »

Musisz poszukać w swoich okolicach jakiegoś dostawcy.Podłączyć zawsze się da ale wszystko zależy od samego dostawcy czy np.dla jednego odbiorcy będzie mu się to opłacać. Poszukaj również tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=5326#5326
climbwave

Hello,

Jaco dzięki za info. Skontaktuje się z operatorem i zobaczymy jak to będzie.
Zastanawiam się jeszcze co będzie lepsze: net z GSM czy radiowy?

Do tej pory korzystałem z kablówki i było ok.Mam nadzije, że radio czy GSM będzie podobnie lub lepiej.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jaco

Net GSM to już ostateczność.Dlaczego dalej nie chcesz korzystać z kablówki. Skoro masz do niej dostęp nie pakuj sie raczej w net GSM bo się trochę rozczarujesz. Radiówka też z nią różnie bywa ale to zależy od tego do czego się wykorzystuje neta.
climbwave

Hello,

Do tej pory mieszkałem w bloku i z netem nie było problemu jak juz wcześniej wspomniałęm korzystałem i nadal korzystam z telewizji i internetu firmy ASTER.Jedak za jakiś czas przeprowadzam się kilka kilometrow za miasto i tam nie będzie kablówki.To jest właśni główny powód.
Co do kablówki to mam przydzielony jeden ip publiczny i moge korzystac z 2 kompow lap lub desk.Jeden z nich musi byc wyłączony.

Mieszkając w domu chciałbym mieć podobne rozwiązanie.To znaczy chciałbym móc korzystać z 2-3 komputerów ale jednocześnie.W takim wypadku ciekawe co błoby najlepsze?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

climbwave pisze:...jaki internet podłączyć w miejscowości Skubianka (woj.mazowieckie)...
...Czy ta miejscowość to obok Zegrza??
climbwave

Witam,

Tak, ta miejscowość leży niedaleko Zegrza w gminie Serock województwo mazowieckie.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

...Mam sentyment do tych okolic... Swego czasu studiowałem w Zegrzu jak jeszcze istniała WSO... Sporo potu wsiąkło w piasek pobliskiej "Sacharki"...
climbwave

Witam,

CIesze się ,ze dobrze wspominasz tereny Zegrza i okolic ale co z tym internetem?
Jakiego operatora wybrać we wsi Skubianka??

pozdrawiam
Awatar użytkownika
regedit
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: regedit »

Ja niedaleko na działkę do brata jeżdżę - sąsiednia miejscowość Jachranka!!! pozdrowienia!!! :D

W Plusie widziałem tam tylko GPRS (na modemie hsdpa brata) także plusa w tamtej okolicy raczej nie polecam ;) Zawsze jednak można antenę zamontować. Masz takie wyjścia:

1) Sferia - tyle, że internet w jachrance nie działa bo zasięg za słaby
2) Radiówka - popytaj sąsiadów czy nie maja przypadkiem
3) Mobilny Internet Plusa, Poręcz lub Ery ;)
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

...Ostatecznie neozdrada...
climbwave

Witam,

Możliwości internetu w Skubiance są następujące:

- Sferia < Dzwoniłem na info i powiedziano mi ,że niestety w Skubiance nie mają internetu.

- Neostrada < Wysłałem e-maila z zapyatniem jakies 3 dni temu i jak do tej pory nie dostałem odpowiedzi. Z doświadczenia moich znajomy wiem ,ze nie zawsze jast tak słodko jak na reklamach.Poza tym ludzie dookoła mnie nie używają TPSA.

- Radiówka < connect.net.pl odpowiedział ,że nie posiada interentu w tej miejscowości. Napisałem jeszcze e-maila do gvt.pl i czekam na odpowiedż.

- ERAGSM < Bardzo chętnie podłączą mi net. Nie dopytałem się jeszcze na temat prędkości itp.(prawie wszytkie info są na stronie operatorów)Cena abonamentu jest spora ale to chyba jedyne wyjście.

Reasumjąc to wciąż szukam odpowiedniego rozwiązania dla mnie. Jak na razie jedynym rozwiązaniem jest GSM. Na podłączenie netu mam jeszcze trochę czasu więc nie ma pośpiechu, jednak na dzień dzisiejszy tylko operatorzy GSM są w stanie doprowadzić internet to wsi Skubianka.

Jestem otwarty na wasze propozycje i opinie.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jaco

Net poprzez GSM masz w całym kraju.Zależy tylko z jakiej technologi uda ci się skorzystać. Zapewne będzie to GPRS/EDGE choć do końca może nie być pewne czy będziesz miał EDGE.
Dlatego proponuję najpierw wypróbować a później kupić.Do tego aby sprawdzić jak jest w twojej okolicy wystarczy telefon bez simlocka z modemem obsługujący GPRS/EDGE np. Nokia 6230 i Bluetooth i startery wszystkich opów z uruchomioną usługą przesyłania danych. Resztę znajdziesz w FAQ.
climbwave

Witam,

JACO thx za info :)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jaco

Jeśli uda ci się z radiówką to odpuść sobie net przez GSM.Chyba ze tylko na GG będziesz siedział lub pocztę i od czasu do czasu zanim wyczerpiesz limit ściągniesz sobie mp3.
climbwave

Witam,

ERA ma limit 4G i po tym spadek prędkości . Nie wiem co oznacza spadek prędkości ale musi być znaczny skoro piszą o tym na stronie :)

pozdrawiam
ODPOWIEDZ