Brak sygnału z anteny wzmacniajacej
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Brak sygnału z anteny wzmacniajacej
Moja domowa sieć wifi to router ailive air3g + modem husweii+ antena kierunkowa 15 dbi + sim z play. Antena zamocowana tuż przy kominie na dachu , kabel od anteny przeciągnięty przez szyb wentylacyjny do pokoju około 15 m. Problem tkwi w tym że siedząc na dachu z laptopem i podłączonym modem do anteny zasieg osiąga 96 % natomiast w pokoju zasieg 0 % czy ma ktoś pojęcie o co chodzi ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Brak sygnału z anteny wzmacniajacej
Ten sam kabel jak siedzisz na dachu czy z pominięciem kabla?
-
Ten sam kabel. Zeby sprawdzić zasieg na dachu wyciągam go z komina po sprawdzeniu wpuszczam go z powrotem .
Ostatnio zmieniony 2013-10-31, 09:36 przez radzisza20, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No to musi się coś dziać podczas przeciągania kabla przez szacht. Może jakaś końcówka/złączka przestaje stykać?
-
Raczej nie możliwe pierwsze połączenie jest przy antenie kolejne przy łączniku do modemu
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ewentualnie może kabel idzie obok silnego pola magnetycznego?
-
- Guru bezprzewodowy
Powtórzę ,jaki to modem Huawei? Czy twój router jest z nim zgodny? Tutaj masz listę zgodnych modemów http://fs.airlive.com/manual/Air3GII_US ... e_List.pdf
-
Modem husweii e173 wiec wszystko zgodne wcześniej miałem inny nie pasujący model huaweii z salonu play i nie był zgodny wiec musiałem zmienić na model jak wyżej . Próbowałem na początku przez router teraz próbuje przez sam modem, mniej zachodu. Dodam ze tym samym szybem leci kabelek od cyfrowego Polsatu ale wcześniej nie robiło to problemu wiec teraz to pewnie tez nie to .
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Wydaje mi się że winny jest kabel Gdy jest w kominie to jest gdzieś jakaś przerwa w kablu a gdy go wyciągniesz to przerwa akurat łączy się i stąd masz sygnał
Podobnie mam z kablem konektora Jak jest wyprostowany to są problemy z sygnałem a jak go "zawinę" to już jest ok
Podobnie mam z kablem konektora Jak jest wyprostowany to są problemy z sygnałem a jak go "zawinę" to już jest ok
-
- Użytkownik forum
Witam, sprawdź za pomocą omomierza. Zrób pomiar zwierając jeden koniec kabla i bez zwierania.radzisza20 pisze:Ten sam kabel. Zeby sprawdzić zasieg na dachu wyciągam go z komina po sprawdzeniu wpuszczam go z powrotem .
Robert
Pozdrawiam Robert
W teorii nie ma różnicy między praktyką, a teorią. W praktyce jest.
- wojteks
- *** Administrator ***
Kabel antenowy? To sprawdzenie tylko tego czy jest obwód, nie tylko brak przerwy/zwarcie ma wpływ na pracę kabla antenowego.robi1153 pisze:sprawdź za pomocą omomierza.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
I od tego trzeba zacząć, od sprawdzenia czy nie ma zwarcia, i napisz proszę co ma wpływ na pracę kabla antenowego.wojteks pisze: Kabel antenowy? To sprawdzenie tylko tego czy jest obwód, nie tylko brak przerwy/zwarcie ma wpływ na pracę kabla antenowego.
Pozdrawiam Robert
- wojteks
- *** Administrator ***
Zagięcie/załamanie takie, które nie powoduje zwarcia/przerwy w kablu ale bardzo istotnie pogarsza jego parametry (tłumienie). Drugi problem to nieprawidłowe zarobienie złącz antenowych/pigtaili ale to raczej inny przypadek.robi1153 pisze:co ma wpływ na pracę kabla antenowego
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Panowie szkoda dyskusji poczytajcie http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 3#12905523
-
- Użytkownik forum
W danych technicznych każdego kabla jest określony "minimalny promień gięcia" a co do złego zarabiania złącz, to coś takiego w 99% skutkuje zwarciem lub przerwą i tu omomierz jest najtańszym przyrządem. To tyle na koniecwojteks pisze: Zagięcie/załamanie takie, które nie powoduje zwarcia/przerwy w kablu ale bardzo istotnie pogarsza jego parametry (tłumienie). Drugi problem to nieprawidłowe zarobienie złącz antenowych......
Pozdrawiam Robert
- wojteks
- *** Administrator ***
Ja to wiem, Ty to wiesz ale nie każdy ma o tym pojęcie. Promień gięcia to jedno a złamanie kabla to drugie, izolacja nigdy nie wróci do pierwotnego kształtu.robi1153 pisze:W danych technicznych każdego kabla jest określony "minimalny promień gięcia"
Nie pomagam na PW!