radiówka - 2 kompy - 1 przez WiFI co potrzeba ????

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mxgts
Początkujący użytkownik forum

radiówka - 2 kompy - 1 przez WiFI co potrzeba ????

Post autor: mxgts »

witam wszystkich :)

chciałem sie Was poradzic w tej kwesti jak to zrobić ;)

mam zwyklego blaszaka a za pare dni bede mial laptopa , internet radiowy, w blaszaku mam karte sieciowa PLANET WL-8305 ( ma ona takie 1 male okragle wejscie na kabel sieciowy od anteny ktora mam na domu :) Obrazek

jak bede mial laptopa chcialbym miec w nim neta bezprzwodowo ( Lepek ma wbudowane Fax modem, 10/100 Mbps Ethernet, Wi-Fi 802.11b/g )

i najlepiej żeby z neta dalo sie korzystac w lapku w calym domu ,
i bardzo istotne jest dla mnie równiez by internet w kazdy z kompow pracowal niezaleznie - nie interesuje mnie praca 2 maszyn gdy korzystam z jednego

poniewaz jestem kompletnie zielony jesli chodzi o sieci komputerowe zwracam sie do Was z prośba o pomoc :zawstydzony: :zawstydzony: :zawstydzony:

jaki sprzet bede potrzebowal by takie cos zrobic :?:
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: radiówka - 2 kompy - 1 przez WiFI co potrzeba ????

Post autor: Jaco »

Poczytaj więcej takich tematów związanych z dzieleniem łącza na dwa komputery. Jest ich naprawdę sporo. Tu masz identyczny wątek: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8295 Pewne fakty już można wywnioskować.
Awatar użytkownika
mxgts
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mxgts »

nom niby jest sporo podobnych tematow ale wciaz nie jestem pewny co bede musial kupic router czy acces point :?: i co polecalibyście żeby bylo w miare tanie a mialo dobry zasieg by mozna bylo miec neta w calym domu ;)

kolejna kwestia to to czy do routera bede mogl wpiac ten kabel ktory mam od anteny - tą skrętke czy jak sie to tam nazywa ;p :?: bo wiekszosc tych urzadzen ma chyba tylko wejscia rj45 :shock: :shock: :shock: i nie wiem czy bede musial antene zmienic czy sa jakies przejściówki moze :|
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

mxgts pisze:nom niby jest sporo podobnych tematow ale wciaz nie jestem pewny co bede musial kupic router czy acces point
Musisz kupić jedno i drugie :D

Poczytaj jeszcze wszystkie pokrewne wątki z tego postu: FAQ - Dzielenie łącza na dwa i więcej komputerów ->

Szczególnie:
Dzielenie internetu radiowego WiFi na dwa i więcej komputerów

W Twoim wypadku ja bym zrobił tak, jak to już podawałem tam.
Antena---AP(w trybie client)----[kabel ethernet]---router z AP czyli WiFi
Dodam jeszcze, że na tym routerze musisz sklonować swój adres MAC karty WiFi, którą masz teraz podpięta do anteny.
mxgts pisze:co polecalibyście żeby bylo w miare tanie a mialo dobry zasieg by mozna bylo miec neta w calym domu ;)
Jaki sprzęt wybrać masz podane przykłady w tamtym wątku, zarówno AP jak też routera. Jako router ja bym też polecił Linksysa WRT54GL.

Na koniec jak już będziesz konfigurował router, poczytaj to:
przykład dzielenia łącza z szerokim opisem dotyczącym konfiguracji sieci, routera, itd.
mxgts pisze:kolejna kwestia to to czy do routera bede mogl wpiac ten kabel ktory mam od anteny
Nie, do routera tego nie podepniesz, chyba że byś kupił specjalny router który ma dwa niezależne układy radiowe i potrafi na jednym pracować jako APC a na drugim jako AP. Ale nie polecam takiego rozwiązania.

Dlatego żeby móc podpiąć tę antenę, potrzebujesz AP w trybie Client i tam do niego podłączysz antenę. Oczywiście upewnij się, ze ta Twoja końcówka będzie do niego pasowała.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ