Orange + Huawei E353s-2 - problem

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MAREKMAREK
Specjalista bezprzewodowy-junior

Orange + Huawei E353s-2 - problem

Post autor: MAREKMAREK »

Witam. Zakupiłem wczoraj internet mobilny w orange. Wcześniej używałem internetu z Playa na tym samym modemie, i osiągałem wyniki około 1,5 - 2,0 Mb/s w downloadzie. Teraz przesiadłem się na internet z orange. Myślałem że będzie lepiej ale wyniki są kiepskie - 1,0 Mb/s DL i to w godzinach 13 - 15. Z pingiem lepiej bo wychodzi 65 ms około. Sprawa z orange wygląda tak. Ten 1 Mb/s mam w paśmie 2100MHz w HSPA+. Około 3,5 Mb/s mogę osiągnąć jeżeli przestawię modem na pasmo w 900MHz. I tutaj mój główny problem i następujące pytania :
1. Czy jest możliwość ustawienia na sztywno tego UMTS 900MHz w programie innym niż Top Net Info ? Miałem kiedyś taki podobny modem z tej firmy i się dało się to zrobić przez ten właśnie program.
2. Wiem że jest masa tematów na temat Top Net Info, ale ja mam krótkie pytanie. Czy program TNI poprawnie zastąpi aplikację Mobile Partner w stałym używaniu ? Modem obsługuje osoba trochę niekumata w tych kwestiach i dla niej ważne jest tylko to gdzie znajduje się przycisk połącz :) Tak więc jakieś rozbudowane konfiguracje i ciągłe modyfikacje nie wchodzą w grę. A nie ukrywam że chętnie bym zastąpił Mobilie Partner aplikacją TNI.
3. Ostatnie pytanie - Czy takie transfery są normalne ? 1,0 Mb/s Dl i 3,5 Mb/s Ul ? Myślałem że to przez modernizację sieci, ale czy to aż tak daje się we znaki ?

Miejscowość - Oława - centrum.

Dziękuję za zainteresowanie, proszę o pomoc , życzę wysokich osiągów :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Orange + Huawei E353s-2 - problem

Post autor: matek451 »

W modemie E-353 wymuszenie W900 nie powinno stanowić problemu, jeśli badałeś już działanie UMTS900 to pewnie z niego korzystałeś. Jeśli wymusisz 900MHz to modem powinien pracować na tej częstotliwości też w MP. Wówczas ta osoba nie będzie miała problemów.Przy korzystaniu z TNI jeśli nic nie kuma prędzej czy później coś spitoli. Te transfery to nienormalna sprawa reklamuj w Orange.
MAREKMAREK
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Orange + Huawei E353s-2 - problem

Post autor: MAREKMAREK »

Dzieki za odpowiedź ;) . Wysłałem już zgłoszenia poprzez przeróżne formularze. Z włączeniem vpn nie było problemu więc mam nadzieję że tu będzie odzew. Awaria modemu odpada. Sprawdzane na modemach Huawei E353, E1820 i Galaxy Tab 2 7.0. Dodam że Play z którego zrezygnowałem miał 2 Mb/s DL a Plus około 8-11 Mb/s na tych modemach i tym kompie. Ok, płacę za ten internet 14 zł za 10 GB i się powinienem cieszyć że choć tyle mam, no ale te 3Mb/s powinny być w HSPA+, zwłaszcza że wielka modernizacja miała być a tu lipa, nawet Play lepiej chodzi :D

Nie dodając kolejnego postu, dodam iż kontaktowałem się z biurem obsługi spodziewając się że powiedzą mi że to jakieś przeciążenie i prace modernizacyjne. Wyszło na to że pan powiedział że u mnie maksymalna dostępna prędkość to 1,1 "megabita" , no może w porywach 2. Nie kontynuowałem dalej rozmowy. Widzę u siebie HSPA+ a ten mi tutaj że 1,1 Megabita. Chyba się poddaję i czekam na LTE. Może te 5 Mb/s będzie :)
ODPOWIEDZ