Internet Play i modem E3131
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet Play i modem E3131
Posiadam internet z Play w abonamencie i do tego modem huawei E3131 z Play. Problemem jest skaczący zasięg. Prędkości jakie osiągam są sporo poniżej tego, co miało być zgodnie z umową (do 2Mbps). Modem wpięty jest pod router TP-Link MR3420 i wyświetla zasięg 41%. Zasięg skacze czasem do 29% lub 38%. Podobne wskazania są w TNI. Pod modem podpięta jest antena taka. Sam modem ustawiony jest na pasmo 900MHz i sama antena jest skierowana na nadajniki położone w Mławie. Wprawdzie do Żuromina mam bliżej, bo jakieś 5-7 km w linii prostej, ale tam jest tylko jeden nadajnik Play na 2100MHz, ale z racji, że jest tylko jeden to zwykle na maxa obciążony, więc zdecydowałem się na skierowanie anteny na oddaloną Mławę. Wcześniej miałem podpiętą taką antenę, ale się nie sprawdziła. Zarówno jedna jak i druga była/jest zawieszona na wysokości ok. 5m, bo na tyle pozwala kabel. Myślałem ostatnio o zmianie anteny na coś mocniejszego i z dłuższym kablem, żeby można było zamontować ją wyżej. Wiele osób ma anteny panelowe zamontowane w okolicy komina, sąsiad ma taką ATK10 zamontowaną na wysokości 2m od ziemi i skierowaną w kierunku Sierpca. Z tego co widziałem na własne oczy, to u niego internet chodził całkiem przyzwoicie, jakieś 3/5 kresek w MP. Czy zmiana anteny na panelową i z dłuższym kablem podniesie stabilność i siłę sygnału? Wprawdzie dłuższy kabel to większe zakłócenia, ale może wyżej położona antena zrównoważy z nawiązką owe straty na kablu?
Proszę o poradę. Aha, jeszcze jedno: czy do U900 lepsza jest taka 'drabinkowa' antena czy panel też może być?
Moja lokalizacja: tutaj
Proszę o poradę. Aha, jeszcze jedno: czy do U900 lepsza jest taka 'drabinkowa' antena czy panel też może być?
Moja lokalizacja: tutaj
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet Play i modem E3131
Skąd masz informacje, ze w Żurominie jest tylko UMTS2100? W tej samej lokalizacji działa UMTS900, który zapewnia zasięg 3G na twoim terenie. Skierowanie anteny na Mławę to błąd, zresztą to za daleko i ten zasięg masz z BTS UMTS900 Play z Żuromina a problem leży w źle ustawionej antenie. Wymieniłeś lepszą antenę na 900MHz na wielozakresową o niższym zysku. Ta logarytmiczna na 900MHz ma teoretycznie 7dBi, pomniejszone o straty na kablu i konektorze. W praktyce z 5m kablem 4-5dBi. Jeśli chcesz wymienić to kup ATK-20.
-
Fakt, informacje o dziąłających nadajnikach w Żurominie miałem stare, bo sprawdzałem tę informację w momencie zakupowania anteny. Wtedy działał tylko 2100MHz i dlatego był ciągle zapchany więc zmieniłem kierunek na Mławę. Faktycznie, przed chwilą sprawdziłem i działa w Żurominie też 900MHz. Tej anteny na 900MHz się nie pozbyłem i mam ją gdzieś nadal schowaną. Pokombinuję znowu z nią i skieruję na Żuromin. Zobaczymy, czy to coś pomoże. A jeśli chciałbym kupić tę proponowaną przez Ciebie ATK20 (bo np. testy z tym co mam nie przebiegną pomyślnie) to też taką na 900 MHz z 10-metrowym przewodem? Np. taka
-
- Guru bezprzewodowy
W twoim przypadku ATK-LOG zadziałała mimo nieprecyzyjnego ustawienia gdyż jej kąt promieniowania w płaszczyźnie poziomej to 62 stopnie i załapała sygnał BTS z Żuromina. ATK-8 ma ten kąt o połowę mniejszy i po ustawieniu na Mławę nie łapała zasięgu z tego BTS-a. Stąd twój wniosek, że nie działała. ATK-20 z linku OK.
-
Wielkie dzięki za pomoc. Mam nadzieję, że zasięg dzięki starej antenie będzie lepszy.
-
- Guru bezprzewodowy
Ustawiłeś ATK LOG na Żuromin, jakie wyniki?
-
Niestety, z uwagi na to, że pracuję do 17 kręcenie anteną nie wchodzi w grę aż do soboty, bo jest zwyczajnie ciemno jak wracam, a celować na ślepo nie chcę
. Zmieniłem natomiast ustawienie w modemie, żeby pracował na 900 i 2100 Mhz. Wynik: mniejszy zasięg (35% zamiast dotychczasowych 41%) oraz wolniejsza odpowiedź na zapytanie, tzn. wpisuje adres w przeglądarkę, kręci się kółko i napis 'łączenie' przez około 5-7 sekund i dopiero ładowanie strony. Słowem: gorzej. Teraz ustawię tę antenę na Żuromin, ale modemie zostawię ustawienie takie jakie jest. Skoro obecna antena jest dwuzakresowa, to niech modem działa na dwóch zakresach. Jak nie pomoże, to wtedy zmiana anteny na ATK-8, ustawienie jej na Żuromin i w modemie wymuszanie na 900Mhz. Zobaczymy co wyjdzie.
[ Dodano: 2013-11-05, 20:47 ]
) no i zasięg się skiepścił.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-11-06, 17:35 ]
Poprawa cytowania.

[ Dodano: 2013-11-05, 20:47 ]
Skoro była skierowania ATK8 na Mławę, a nie na Żuromin to dlaczego nie działała? Wydaje mi się, że była dosyć nieźle ustawiona. W porywach łapała nawet 64% do 71%, ale potem coś się zadziało (sąsiad postawił dom na linii nadajnika i antenymatek451 pisze:ATK-LOG zadziałała mimo nieprecyzyjnego ustawienia gdyż jej kąt promieniowania w płaszczyźnie poziomej to 62 stopnie (...) ATK-8 ma ten kąt o połowę mniejszy i po ustawieniu na Mławę nie łapała zasięgu z tego BTS-a. Stąd twój wniosek, że nie działała.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-11-06, 17:35 ]
Poprawa cytowania.
Ostatnio zmieniony 2013-11-06, 17:35 przez master_pw, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Do Mławy masz ok. 30 km i z tą anteną ATK-8 nie miałeś szans na taki poziom sygnału, nawet na UMTS900 . Za daleko. Logarytmiczna mimo, że ustawiona na Mławę dzięki szerszemu kątowi w płaszczyźnie poziomej łapie zasięg z Żuromina.
-
Dziś jeszcze raz ustawiłem w modemie wymuszanie na 900, jeszcze raz podłączyłem konektor pod modem i zasięg z 41% wskoczył na 54%. Oczywiście, chciałem jeszcze ten wynik poprawić, więc zgodnie z sugestią przekręciłem antenę ATK-LOG na Żuromin. Efekt? Zasięg spadł do 51% i skacze w porywach do 61%. W momencie kiedy jest skok, strony przestają się ładować, tak jakby modem zmieniał nadajnik, tyle tylko, że mam wymuszone pasmo 900, a w pobliżu tylko jeden (jak już ustaliliśmy) nadajnik w Żurominie. Poczekam, potestuję i zobaczę jak będzie. Jeśli będę czuć, że jest gorzej spróbuję jeszcze z ATK-8.