Sprzęt do internetu Orange - Warszawa, ZTE MF60.

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Plecy03
Początkujący użytkownik forum

Sprzęt do internetu Orange - Warszawa, ZTE MF60.

Post autor: Plecy03 »

Witam!
Za miesiąc kończy mi się umowa z T-Mobile (60 zł/msc, 8 GB transferu + ZTE MF60) i postanowiłem jej nie kontynuować. Jestem już praktycznie zdecydowany na Orange, bo za 45 zł/msc mam 35 GB transferu + darmowe noce. Została sprawa zasięgu.

Tak wygląda rozstawienie nadajników Orange w okolicy. Czerwona kropka to moje miejsce zamieszkania.
http://i.imgur.com/ahYALyf.png
Na moje nieszczęście, jestem dokładnie pomiędzy pięcioma nadajnikami. Do najbliższego (okolice Płowieckiej) mam około 1,2 km i brak większych przeszkód po drodze.
Nadajnik T-Mobile miałem praktycznie pod nosem, z 200m w linii prostej od domu.

Kupiłem kartę prepaid Orange (magiczne 5GB z Allegro) żeby przetestować działanie. Wyniki?
Download: 6-10 Mbps
Upload: 2-4 Mbps
Ping: 35-60
Jest OK, ale w T-Mobile było lepiej:
Download: 7-13 Mbps
Upload: 3-4 Mbps
Ping: 45-70

I teraz pytanie: Czy warto kupować jakąś antenę? Będą jakieś wyniki? Ile mogło by to kosztować?
Modem/router znajduje się na poddaszu. Wolałbym antenę pokojową, nie chcę przeciągać kabli itp.

Pytanie numer dwa:
Słyszałem, że Orange otwiera sieć LTE. Z btsearch wynika, że nadajniki w mojej okolicy wspierają tą technologię. To prawda? Warto się pakować w LTE? Moglibyście mi podać zestaw modem LTE + router w jak najniższej cenie (mogą być nawet używane w ostateczności).

Pytanie numer trzy:
Co sądzicie o tanich antenach pokojowych z Allegro? Są w ogóle warte uwagi?

Pytanie końcowe:
Co sądzicie o Orange jako o operatorze i o upatrzonej przeze mnie ofercie? W regulaminie nie widzę żadnych haczyków. Musiałbym podpisać z nimi umowę na 2 lata, nie chcę się pakować w jakiś szajs.

Z góry dzięki za wszelką pomoc :ok:

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2013-10-26, 05:58 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2013-10-26, 04:57 przez Plecy03, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Sprzęt do internetu Orange - Warszawa, ZTE MF60.

Post autor: jakubd »

Antena nic nie da - http://jdtech.pl/2013/03/jak-sobie-radz ... adnik.html i inne wątki o antenach na tym forum.
Sprzęt do LTE jest dość drogi, w przypadku Orange uzyskasz podobne wyniki jak na HSPA na razie ze względu na wąski kanał. Do tego LTE jest skrajnie czułe na jakość sygnału w odróżnieniu od 3G.
Anteny inne, niż kierunkowe rzadko dają efekt, a ty nie masz problemu z sygnałem raczej.
Orange jest OK jeżeli chodzi o ofertę prepaid, ale jest mnóstwo miejsc, gdzie sieć jest przeciążona maksymalnie (np. u mnie), choć 100m dalej działa super. Ale takie problemy zdarzają się u wszystkich opów.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Sprzęt do internetu Orange - Warszawa, ZTE MF60.

Post autor: matek451 »

W Warszawie trwają prace w ramach NetWorks wspólna sieć Orange I T-mobile. W jej ramach będziesz mia(lub już masz) dostęp do HSPA+DC do 43,2Mb/s. Do tego potrzebny modem z jego obsługą. Proponuję zakup E-3276, koszt około 250zł. Do tego router MR-3420v2 za 130zł.Modem obsługuje również LTE, w razie czego wykorzystasz go do tej technologii. Nie kupuj tanich antenek to złom, kasa w błoto.
ODPOWIEDZ