Wybór routera, kompatybilnego modemu i anteny

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Reith
Początkujący użytkownik forum

Wybór routera, kompatybilnego modemu i anteny

Post autor: Reith »

Witam wszystkich na forum,
Od pewnego czasu zastanawiam się nad polepszeniem zasięgu mojego modemu. Doszedłem do wniosku, że najlepszym wyjściem byłoby umieszczenie modemu i anteny na strychu razem z routerem, gdyż aktualnie nie mogę tam postawić komputera. Korzystam z modemu E3276 z Plusa, lecz zważając na to, że posiada gniazdo CRC9, które zdążyłem uszkodzić już w E3131, a mój brat w E372 nie chcę nic do niego pakować tym razem poza tym muszę zostawić sobie modem do laptopa w terenie. Teraz pytanie jak wygląda sprawa z trwałością gniazd antenowych modemach ZTE i ich złączami bodajże TS9. Tutaj nie wiem też czy to będzie modem LTE, bo korzystam też z Orange i antena od LTE może nie działać z innym pasmem chyba, że się mylę. Jaki polecacie modem + antena i router?
Modemy: Nokia 7M-01, Huawei E870, Huawei E3131, Huawei E372, Huawei E3276 | Plus 17GB/50GB + Aero2
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: Wybór routera, kompatybilnego modemu i anteny

Post autor: kmy »

LTE to 1800 MHz
Plus to 2100 i 900 MHz w 3G oczywiście
Orenge to także 2100 i coraz więcej nadajników na 900 MHz

Jak modem ma być uniwersalny to tylko taki co ma LTE, to dużego wyboru nie ma, praktycznie E398, E3276 i ZTE 821 i 823

A odpowiadając na pytanie:
Reith pisze:Jaki polecacie modem + antena i router?
to najpierw określ do czego, bo jak ma być do wszystkiego to router Dovado + modem do LTE i anteny 3 sztuki, każda na inne pasmo.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

Reith pisze:jak wygląda sprawa z trwałością gniazd antenowych modemach ZTE i ich złączami bodajże TS9
Są bardzo mocne, nie cackam się z nim i wszystko sprawne. Do tego Dovado tiny i masz super funkcjonalny zestawik.
Awatar użytkownika
Reith

kmy pisze:Jak modem ma być uniwersalny to tylko taki co ma LTE, to dużego wyboru nie ma, praktycznie E398, E3276 i ZTE 821 i 823
W końcu wezmę ZTE, na alledrogo oba chodzą po 200 zł. Chyba, że jest coś lepszego.
kmy pisze:to najpierw określ do czego, bo jak ma być do wszystkiego to router Dovado + modem do LTE i anteny 3 sztuki, każda na inne pasmo.
Masz na myśli, że mam kupić 3 anteny i żonglować nimi? Gdyby to było takie proste, ale producenci modemów montują kruche gniazda i nawet ZTE by tego nie wytrzymał. W ostateczności po prostu będę używał tam tylko Plusa i jak wyczerpię limit to włożę Orange w swoim E3276 bez anteny.
Darek.74 pisze:Są bardzo mocne, nie cackam się z nim i wszystko sprawne. Do tego Dovado tiny i masz super funkcjonalny zestawik.
Trochę drogie te routery. Jak bardzo różni się wersja Tiny od pozostałych droższych i gdzie najtaniej można kupić?
Modemy: Nokia 7M-01, Huawei E870, Huawei E3131, Huawei E372, Huawei E3276 | Plus 17GB/50GB + Aero2
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Bez określenia budżetu trudno polecać. Jeszcze dochodzi wybór anteny. Do jakiej sieci ma być ten zestaw? W zasięgu jakiej technologii jesteś? Jeśli modem z antena ma być na stałe wpięty do routera na strychu to gniazdo CRC9 będzie bezpieczne. Korzystasz z E-3276 to wiesz ile wart jest ten modem. Ogólnie Huawei ma lepsze wsparcie. W przypadku takiego zestawu kryterium trwałości gniazda antenowego ma mniejsze znaczenie.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Reith pisze:Masz na myśli, że mam kupić 3 anteny i żonglować nimi?
Dosłownie, ja mam na 2100 i na 900, przy czym docelowo chodzi 2100 a 900 jak jest jakaś awaria na 2100.

Można kupić jedną uniwersalną antenę tzw. logarytmiczną, ale są droższe i nie oferują większych zysków energetycznych. Do tego jeszcze nadajniki musiałyby być na jednym kierunku.

Dlatego kup modem, wyznacz potencjalne nadajniki w okolicy, jedź z laptopem, sprawdź o różnych porach transfery z tych nadajników i wówczas kup antenę na pasmo, na jakim pracuje nadajnik z najlepszym transferem.

Aktualnie jest już tak dużo możliwości, że nie ma uniwersalnych rozwiązań.
Awatar użytkownika
Reith

matek451 pisze:Bez określenia budżetu trudno polecać. Jeszcze dochodzi wybór anteny. Do jakiej sieci ma być ten zestaw? W zasięgu jakiej technologii jesteś? Jeśli modem z antena ma być na stałe wpięty do routera na strychu to gniazdo CRC9 będzie bezpieczne. Korzystasz z E-3276 to wiesz ile wart jest ten modem. Ogólnie Huawei ma lepsze wsparcie. W przypadku takiego zestawu kryterium trwałości gniazda antenowego ma mniejsze znaczenie.
Tak wiem ile jest wart ten modem dlatego tak się obawiam uszkodzenia. Głownie łączę się w Plusie i raczej pod niego będzie ten zestaw tylko nie wiem jeszcze jak to pogodzić z Orangem. W aplikacji dołączonej do modemu łączę siew LTE, ale nic więcej nie mogę powiedzieć, bo w TNI nie widzi tego modemu.
kmy pisze:Dlatego kup modem, wyznacz potencjalne nadajniki w okolicy, jedź z laptopem, sprawdź o różnych porach transfery z tych nadajników i wówczas kup antenę na pasmo, na jakim pracuje nadajnik z najlepszym transferem.
Dobry pomysł jak będę miał czas to ogarnę najlepsze pasmo.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Reith pisze:bo w TNI nie widzi tego modemu
Bo to wersja Hi-link, komputer go widzi jako kartę sieciową a nie modem. Ja nie mam 3276, ale jak widziałem różne tematy na tym forum, to jest możliwość przełączenia na modem a później powrotu na tryb karty sieciowej. Poszukaj, na pewno coś znajdziesz.
Jak przełączysz na modem, to TNI będzie go normalnie obsługiwał.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Reith pisze:Tak wiem ile jest wart ten modem dlatego tak się obawiam uszkodzenia
:cwaniak:
Dlatego spróbuj z ZTE 821, miałem tony Huawei-ów ;) i zawszę coś było nie tak, o ich serwisie nie wspomnę. Wystarczył jeden ZTE żeby zmienić o marce zdanie. Sierra to druga firma do której mam zaufanie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Widzisz a ja mam odwrotne doświadczenia. Nie wspomnę o braku wsparcia ze strony ZTE. Serwis to z reguły wymiana na nowy, nikomu nie chce się bawić w naprawy, których koszty przekraczają wartość.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

matek451 pisze:Serwis to z reguły wymiana na nowy
I tak ma być, mi serwis huawei ani nie chciał nigdy naprawić, ani wymienić. A awaria polegała na tym że modem tylko świecił, a nie działał :hyhy:
ODPOWIEDZ