Plus - Huawei B593+antena Cybertech

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kysiu
Użytkownik forum

Plus - Huawei B593+antena Cybertech

Post autor: Kysiu »

Witam,
Jutro zaopatrzę się w ów modem, do którego posiadam dwie anteny z Cybertecha (do LTE i do HSPA - obie z kablami po 15 m).
O próbach z LTE pisałem w tym temacie.
W sobotę będę próbował z anteną do HSPA. Widzę po tematach na forum, że poziom sygnału z anteny mierzy się w dBm. Jaka powinna być wartość i w jaki sposób mogę ją sprawdzić?

Jeżeli kabel o długości 15m okaże się za długi, postaram się o zasilanie PoE.
I teraz tak: kabel skrętki będzie miał ok 15m. Kabel antenowy - 1m. Router (B593) będzie w puszcze (z czego może być zrobiona?), która będzie przymocowana do 2 (lub 3) metrowej sztycy na której będzie antena.
Gdy router będzie na dachu w domu raczej WiFi nie będzie. Czy tą skrętkę mogę podłączyć do innego routera z WiFi i portami LAN? I czy ten B593 obsługuje zasilanie PoE?
I jeszcze pytanie atmosferyczne - czy zimą temp. dochodząca czasami do -20C nie uszkodzi routera lub kabli? W lato temp. też będzie na pewno wysoka, z racji tego że dach jest pokryty papą.

Prosiłbym o ew. polecenie jakiegoś zestawu zasilającego PoE z przetwornicą i innymi rzeczami potrzebnymi do takiego zasilania.

W razie pytań:
Miejscowość: Pogorzała, woj. dolnośląskie

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Plus - Huawei B593+antena Cybertech

Post autor: matek451 »

Po kolei, masz anteny z kablami 15m, to po co chcesz umieścić router w okolicy anten. Co wtedy z tymi kablami antenowymi. Skrócisz do 1m? ta puszka to raczej zły pomysł. Musiała by być bryzgoszczelna kat IP65. Latem może się przegrzewać. Lepiej umieść router na strychu. Ja mam dwa,odchodzi problem zasilania.WiFi działa poziom niżej. Oczywiście można postawić dodatkowy AP po LAN.
Kysiu
Użytkownik forum

Router chce umieścić blisko anteny, gdyby okazało się, że straty na kablu są dosyć duże.
Tak, w tedy skrócę kable. Jeśli modem miałby być na strychu to będą miały ok. 5m. Jeżeli strych, to zasilenie nie musi być PoE. Skrętka będzie jednak musiała mieć ok. 20m.
Mógłbyś mi powiedzieć w jaki sposób mierzyć i jaka powinna być wartość tego dBm?
matek451
Guru bezprzewodowy

Na kablu 5m będziesz miał około 2dB strat o ile dobrze skrócisz kable i zarobisz złącze. Proponuję od strony anteny na złączu N. WiFi powinno działać na poziomie niżej. Po LAN możesz podłączyć AP skrętka nawet do 100m. Poziom sygnału zmierzysz w dBm dysponując modemem i TNI. U mnie ten poziom wskazuje Mobile Partner z Plusa w zakładce diagnostyka. Poziom sygnału pokazuje tez router.
Kysiu
Użytkownik forum

Kabel dam do skrócenia panom ze sklepu elektronicznego, którzy się takim czymś zajmują. Zasilanie będzie zwykłe (nie PoE). Odnośnie kabla skrętki - będzie on biegł po dachu, w związku z czym z nadchodzącą zimą będzie na niego działać duża warstwa śniegu oraz temp ok. -15C. Czy może być narażony na coś takiego? Latem również będą to wysokie temp.
A, i czy ten router może pracować w temp. 0C, czasami nawet -5C? Takie temp. panują zimą u mnie na strychu :D.
matek451
Guru bezprzewodowy

Jeśli chodzi o skrętkę to kup do zastosowań zewnętrznych lub zelowaną. Końcówki RJ45 zarobią ci w sklepie. Router może działać w tych temperaturach, nie lubi wilgoci :dobani:
Kysiu
Użytkownik forum

A mógłbyś polecić coś innego oprócz TNI i Mobile Partner? Oba chcą się konfigurować ze starym modemem (USB), a z nowym routerem nie chcą, wyskakują błędy (w TNI że nie uzyskał odpowiedzi od modemu).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Kysiu pisze:a z nowym routerem nie chcą,
Router konfiguruje się przez przeglądarkę internetową, żaden program typu Mobile Partner czy TNI nie jest potrzebny i nie będzie działał z routerem.
Nie pomagam na PW!
Kysiu
Użytkownik forum

Tak, tylko tam nie znajdę takich informacji jak: mocy anteny (dBm), do którego BTS'a jestem podłączony.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Kysiu pisze: tylko tam nie znajdę takich informacji
Taki urok posiadania takiego routera.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ