Business Everywhere v.7.2 i hsdpa w warszawie

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
am_warszawa
Stały użytkownik forum

Business Everywhere v.7.2 i hsdpa w warszawie

Post autor: am_warszawa »

witam
używam orange free na karte i mam modem option GlobeTrotter 3G/EDGE (3+) w centrum warszawy.
zainstalowany mam program Business Everywhere v.7.2 (bo ta nowsza wersja jak sciagam z orange nie ma pliku EXE (tem mam 7.2)
czytałem że ta wersja obsługuje hsdpa.
aplikacja w centrum wawy pokazuje mi na pomarańczowy trójkonciku 3G, a mierzyłem na stronie www.numion.com prędkość i mam około 1.1 MB download link, wiec musze być w zasiegu hsdpa.
pytanie czy ta wersja pokoazuje HSDPA, a ja mam cos zle zainstalowane, czy ta wersja oblsługuje ale juz nie pokazuje napisu hsdpa, i poprawili to wypuszczając wersje v8?
EDIT:Ufo atakuje
ktoś próbował lub czy wie czy simdata zadziała z aplikacją Business Everywhere wersja 7.2 po zmienieniu w niej APN, hasła i użytkownika.
pytam temu bo mam orange free i wszystko fajnie tylko mam 1 miesiąc na wykorzystanie 65 mb, a w simdacie chyba cos około roku, a ja nie korzystam duzo z neta, pozatym bym sprawdził czy na działce mam lepszy zasięg w orange czy w plusie.
pozatym przywiązałem się do aplikacji Business Everywhere v.7.2 i nie chce zmieniac na v8. lub iplus menager.
pozdr.
MArcin
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Business Everywhere v.7.2 i hsdpa w warszawie

Post autor: Jaco »

Jeśli posiadasz modem bez blokady simlock to simdaty nie potrzebna ci żadna aplikacja.Wystarczy stworzyć sobie dial-up lub użyć aplikacji @pogara.
Wszystko znajdziesz tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38343#38343
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Fakt, aplikacja Business Everywhere nie pokazuje HSDPA. Jedynie 3G. Kiedy modem działa w trybie HSDPA, pomarańczowy trójkąt znika i zostaje jedynie zasięg.
Mimo przywiązania do aplikacji BE proponuję z niej zrezygnować na korzyść programu @pogara. Nic na tym nie stracisz (no może po za możliwością wysyłania SMSów :D ) a dużo zyskasz. Aplikacje typu BE czy iPlus Manager strasznie obciążają system więc gdy z nich zrezygnujesz, wszystko powinno sprawniej działać.
Co do współpracy aplikacji z Simdatą to nie powinno być problemu chyba, że aplikacja (jak w przypadku modemów ED77) ma założoną blokadę.
am_warszawa
Stały użytkownik forum

Post autor: am_warszawa »

Mm modem option globaltrotter 3g/edge bez blokady simlocka. Dstalem z nim oprogramowanie option mobility menager i program powiem ze nie byl tak intuicyjny jak BE?
Zobciazeniem systemu nie ma problemu bo jade na toshiba core 2 duo 2.0 ghz i 2 gb ramu.
Pwiedz mi jakie daje mozliwosci ten program.. i czy w tym nowszym BE pokazuje HSDPA i czy sie jeszcze rozni.

Dzieki za odpowiedzi

Marcin
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Czy pokazuje HSDPA nie wiem niestety ale taka informacja jest mi zupełnie zbędna. Myślę, że nadal występuje podobny problem :D Po za tym sam modem (diody na nim) pokazuje w jakim aktualnie trybie pracuje. Nie korzystam z takich aplikacji choć przyznam, że też byłem na początku doń przekonany. Na szczęście teraz korzystam z aplikacji @pogara, która w zupełności mi wystarczy i nie działa niepotrzebnie w tle (choć kompa też mam mocnego).
ODPOWIEDZ