Cyfrowy Polsat vs Plus vs internet radiowy Raxel
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Cyfrowy Polsat vs Plus vs internet radiowy Raxel
Witam, ostatnio wujek ktory nigdy wczesniej nie mial komputera poprosil mnie zebym znalalz mu jakis dobry internet i laptopa bo stwierdzil ze mu sie to przyda, ma okolo 45 lat, na_pewno nie bd pobieral jakichs duzych plikow typu filmy, gry itp. Mieszka on w Skarszynie pow. płoński woj.mazowieckie, z tego co widzialem na bts search (sprawdzice wg siebie bo ja sie slabo znam jest tam kawalek lasu ale potem pusciutko)jest on w zasiegu nadajnika AERO2 900mhz wiec Plus i CP "powinny dzialac " lecz odleglosc do nadajnika nie jest mala bo 9.57km i punktem jest las wg mapek plusa miejscowosc jest na skraju zasiegu wiec cos powinno byc, mam antene atk10 modem e3131(play) wiec moglbym na tym sprzecier sprawdzic czy zlapie chocby czastkowy sygnal, wtedy kupil by ATK 20 i zamontowal gdzis wysoko. Nie wiem co jest lepsze jesli bralby ten internet w salonie to w taryfie za 49 zł w plusie i CP warunki tj limit i koszty po limicie bylyby takie same, ale jesli bralby je ze sklepu internetowego to w plusie jako nowy klient wujek dostalby 10gb + dodatkowe 10gb, a w CP tylko 10gb + dodatkowe 2gb za zakup przez internet. Jest tez 3 opcja internet przez Wifi Raxel, ale4 jest on dosc drogi bo okolo 55zł za 1Mb , lecz zasieg po wyjsciu z domu jest bardzo dobry , na laptopie bez zadnych anten chwytalem 4 kreski na 5 ale niestety siec jest dobrze zablokowana i nei dalo sie zalogowac , lecz mysle ze dla wujka ten internet bylby zbyt skomplikowany w obsludze, internet z plusa nie dosc ze tanszy to i latwiej ogarnac bo klikasz tylko "polacz" i juz , a Wifi moze czesciej rozlaczac itp, z drugiej strony boje sie zeby wujek omylkowo nie pobral jakiegos wielkiego pliku i nie narazil sie na koszta lepsza byla by opcja taka jak w Play czy orange ze internet po wykorzystaniu zwalnia, jaka jest wasza opinia na ten temat?
UP. sprawdzilem jeszcze mapke Play i nadajnik z Małej Wsi lub Płonska (2 przecziwny kierunki i zasieg sie pokrywa wiec nie wiem z ktorego jest zasieg , ale ten w małej wsi blizej) daje zasieg na wioske wujka to bylaby najlepsza opcja chyba, ale czekam na pomoc:)
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-12-02, 12:36 ]
Poprawa tematu, CP to Cyfrowy Polsat a nie Cyfra Plus (C+).
UP. sprawdzilem jeszcze mapke Play i nadajnik z Małej Wsi lub Płonska (2 przecziwny kierunki i zasieg sie pokrywa wiec nie wiem z ktorego jest zasieg , ale ten w małej wsi blizej) daje zasieg na wioske wujka to bylaby najlepsza opcja chyba, ale czekam na pomoc:)
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-12-02, 12:36 ]
Poprawa tematu, CP to Cyfrowy Polsat a nie Cyfra Plus (C+).
Ostatnio zmieniony 2012-12-02, 12:38 przez bocian, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Cyfrowy Polsat vs Plus vs internet radiowy Raxel
Przy takim użytkowniku spokojnie wystarczy Aero2 z usługą darmowego internetu.bocian pisze:wujek ktory nigdy wczesniej nie mial komputera poprosil mnie zebym znalalz mu jakis dobry internet i laptopa bo stwierdzil ze mu sie to przyda, ma okolo 45 lat
Jak przestanie wystarczać to wtedy zastanawiałbym się nad komercyjnym dostępem do internetu.
bocian pisze: Jest tez 3 opcja internet przez Wifi Raxel
Zacząłbym od zapytania się sąsiadów, którzy korzystają z oferty ww. ISP, czy są zadowoleni. Chociaż jak dostarczają łącze na 5Ghz oraz korzystają z TKT to jest szansa, że może to działać dobrze (informacja na ich www).mysle ze dla wujka ten internet bylby zbyt skomplikowany w obsludze, internet z plusa nie dosc ze tanszy to i latwiej ogarnac bo klikasz tylko "polacz" i juz , a Wifi moze czesciej rozlaczac itp, z drugiej strony boje sie zeby wujek omylkowo nie pobral jakiegos wielkiego pliku i nie narazil sie na koszta lepsza byla by opcja taka jak w Play czy orange ze internet po wykorzystaniu zwalnia, jaka jest wasza opinia na ten temat?
Nic bardziej mylnego, że internet mobilny jest "prostszy w obsłudze". Odnośnie Plusa i Cyfrowego Polsatu warto wiedzieć, że jest taka usługa jak Limit Internet, która polega na tym, że po wykorzystaniu limitu internet zostaje odcięty i nie są naliczane dodatkowe opłaty.
-
- Stały użytkownik forum
aero 2 na tak odleglosc mogloby nie rozwijac nawet tych 512kb/s i wtedy by bylo niezbyt fajnie, chyba zastanowie sie nad tym play i plusem, play sprawdze na swoim modmie i antenie , a plus na probe w ostateznosci raxel bo jednak za 1Mb 56zł?? kpina
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli ta sieć jest stabilna to wcale nie jest takie złe rozwiązanie, nie ma limitu, można porty przekierować to prawie jak kabel, brak problemów z konfiguracją itp.bocian pisze: za 1Mb 56zł?? kpina
Oczywiście jeżeli to dobrze zrobiona i zarządzana sieć.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
zbiore informacje od sasiadow wujka i podejme decyzje
-
- Użytkownik forum
Jeśli chodzi o raxel to bierz tylko 5GHz, na 2,4 GHz internet wieczorami w ogóle nie chodzi...
U mnie ostatnio byli monterzy i zmienili mi instalację na 5GHz z ubiquiti networks dokładnie AirGrid M5 i teraz internet w miarę stabilnie chodzi, chociaż czasami zdarzają się zaniki na 10-15 minut , pingi na dobrym poziomie 15-25ms
U mnie ostatnio byli monterzy i zmienili mi instalację na 5GHz z ubiquiti networks dokładnie AirGrid M5 i teraz internet w miarę stabilnie chodzi, chociaż czasami zdarzają się zaniki na 10-15 minut , pingi na dobrym poziomie 15-25ms
-
- Stały użytkownik forum
a jesli moglbym sie spytac sprzet dostales od nich czy musiales zaplacic?
-
- Użytkownik forum
Trzeba płacić, ale obecnie jestem na tygodniowym teście i spróbuję wynegocjować brak opłaty.
Opłaty:
Umowa 1 rok - sprzęt 250zł
Umowa 2 lata - sprzęt 150zł
Umowa 3 lata - sprzęt za darmo
Ja nie chcę przedłużać na razie umowy i dlatego chcę wynegocjować sprzęt za darmo, na zasadzie że raxel musi mi stworzyć warunki techniczne do korzystania z internetu
Opłaty:
Umowa 1 rok - sprzęt 250zł
Umowa 2 lata - sprzęt 150zł
Umowa 3 lata - sprzęt za darmo
Ja nie chcę przedłużać na razie umowy i dlatego chcę wynegocjować sprzęt za darmo, na zasadzie że raxel musi mi stworzyć warunki techniczne do korzystania z internetu
-
- Początkujący użytkownik forum
Miałem wcześniej raxela i na początku chodził nieźle, pozniej coraz gorzej aż wkońcu zrezygnowałem i wziąłem CP. wszystko byłoby dobrze gdyby nie te limity. teraz w październiku kończy mi sie umowa i jestem skłonny wrócic do raxelagamemaniak18 pisze:Jeśli chodzi o raxel to bierz tylko 5GHz, na 2,4 GHz internet wieczorami w ogóle nie chodzi...
Gamemaniak, jak sądzę mieszkasz niedaleko mnie, jak Ci chodzi na tych 5 Ghz, jest lepiej jak było? mam zamiar wziąć 5 Mb za 110 zł
-
NIE WRACAJ DO RAXELA! To jest najgorsze gów*o jakie miałem... Mam 400m do anteny w linii prostej, 1 drzewo po drodze, na wiosnę jeszcze działało w miarę, ale w lato coś się stało i trzech techników było i nic... Wymieniali 2x urządzenie, a ostatnio mi mówią, że to wina urządzenia i jak chcę żeby mi działał to mam dopłacić 100 zł -,-. No sory, ale jak działał dobrze wcześniej na tym urządzeniu to po co mam dopłacać. Ogólnie nie tylko ja narzekam, internet u moich znajomych potrafi wywalić i 2 dni nie działa...
-
U mnie też Raxel nie działa wieczorem(Aero2 lepiej działa)piszą na www ze każdy ma swoje pasmo a to g. prawda
Zostało mi jeszcze 3 miechy umowy ale już kupiłem pakiet 70G w Orane teraz po modernizacji
działa rewelacyjnie Orange i T-mobile są (prawie)wszędzie na UMTS900 prdkości do 6M . Podobno każdy nadajnik nawet na terenie mało zurbanizowanym pracuje na UMTS 2100 prędkości do 12M ale zasiąg ktrótszy , jeśli jest słabszy sygnał 2100 to w TopNetInfo przestawiam tylko na 2100 bo modem automatycznie przełącza się lepszy sygnał.
Testowałem też Plusa też chodzi bardzo dobrze ale limit ma mały , a w Orange wystarcza na wszystko teraz to filmy wieczorem oglądam online na TV .
Zostało mi jeszcze 3 miechy umowy ale już kupiłem pakiet 70G w Orane teraz po modernizacji
działa rewelacyjnie Orange i T-mobile są (prawie)wszędzie na UMTS900 prdkości do 6M . Podobno każdy nadajnik nawet na terenie mało zurbanizowanym pracuje na UMTS 2100 prędkości do 12M ale zasiąg ktrótszy , jeśli jest słabszy sygnał 2100 to w TopNetInfo przestawiam tylko na 2100 bo modem automatycznie przełącza się lepszy sygnał.
Testowałem też Plusa też chodzi bardzo dobrze ale limit ma mały , a w Orange wystarcza na wszystko teraz to filmy wieczorem oglądam online na TV .
-
- Użytkownik forum
krz128, te 5 Ghz to było mydlenie oczu. Faktycznie po montazu zaczelo lepiej to dzialac , ale tak naprawde to nie byla zasluga urzadzenia tylko tego ze admin przydzielil pelna preddkosc pod moje konto. Obecnie internet chodzi tak ze prawie wcale nie chodzi, aero2 przy tym to rakieta. Raxel celowo sam zmniejsza ci predkosc i jak co miesiac do nich nie dzwonisz i nie upominasz sie o swoje to predkosc spada i spada , a oni na sile laduja nowych klientow na przeciazana siec. Poza tym 110zł za 5 mbit to jakas kpina... ja tylko czekam do konca umowy i spadam z tego bagna
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Zwyczajnie podpiął kolejnych klientów pod bazę, albo mu się przytyka radiolinia. Cóż zwykła uryna.gamemaniak18 pisze:te 5 Ghz to było mydlenie oczu. Faktycznie po montazu zaczelo lepiej to dzialac , ale tak naprawde to nie byla zasluga urzadzenia tylko tego ze admin przydzielil pelna preddkosc pod moje konto.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!