Plus CDMA, problem

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Donvito
Początkujący użytkownik forum

Plus CDMA, problem

Post autor: Donvito »

Cześć moi znajomi mają problem z Plusem, mianowicie mają internet CDMA z PLUSA. Umowa wzięta na 2 lata. W lutym 2014 kończy się. Przez ponad rok wszystko chodziło ok, ale jakieś 2 miesiące temu zaczęły się problemy z routerem Axesstel MV 410L bodajże. Nie łączył się z siecią, w rezultacie wylądował w serwisie. No i zachowanie Plusa w tej sytuacji jest moim zdaniem skandaliczne. Po miesiącu powiedzieli, że najprawdopodobnie nie da się naprawić tego routera bo producent nie ma części i jest już przestarzały, nie produkuje się go już. Plus nie zaproponował żadnego rezerwowego internetu, żadnego modemu poprostu nic. Każą sobie tylko płacić 75 zł co miesiąc za nic, trwa to już od września. Ostatnio powiedzieli, że 3 miesiące przed upływem końca umowy można zmienić umowę na coś innego ale w tej sytuacji znajomi nie chcą mieć do czynienia już nic z tą siecią, dodam że mają jeszcze 2 telefony na abo po jakieś 60-70 zł. Jak wybrnąć z tej sytuacji żeby nie płacić do lutego 2014, bedą ponad 350 zł w plecy ??
DejaVu
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Plus CDMA, problem

Post autor: DejaVu »

Niech Twoi znajomi przeczytają sobie regulamin , na pewno otrzymali go przy podpisywaniu u mowy , tam pisze jak byk , że za każdy dzień przerwy ''usługi'' przysługuje odszkodowanie w wysokości 1/15 abonamentu . I jak to nie ma innych modemów :gwiazdki: , nie wierzę w to , ja bym poszedł z tym do Urzędu Ochrony Konsumentów !
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Dziwią mnie takie działania klientów, biorą usługę nie czytając umowy na dodatek w lipnej CDMA jak mają zasięg 3G. Jeśli są z Miłomłyna to nawet LTE. Jeśli podpisali umowę ze sprzętem na własność to powinni mieć na niego jeszcze gwarancję. Choć sądzę, że to umowa sprzed lat i gwarancja minęła dawno i teraz muszą wymienić sprzęt we własnym zakresie. Taka jest zapewne prawda, pewnie przedłużyli umowę na dwa lata bez sprzętu to teraz ich problem i nie pomoże im UOKiK.
DejaVu

matek451 pisze: lipnej CDMA jak mają zasięg 3G
Nie wszędzie jest 3G ;) np. w mojej lokalizacji może od roku ,a wcześniej było tylko EDGE , jak pokazało się u mnie CDMA Orange to byłem szczęśliwy , potem kiszka , przeszedłem po 3latach do Plus i tu jest bez porównania , być może teraz po przejściu na drugą nośną Orange działa lepiej ? kto wie ;) Chociaż myślę że w niektórych sytuacjach warto by było mieć modem dualny :niepewny: Dziś i ja zajrzałem do swojej umowy , myślałem że kończy mi się w styczniu ,a skończyła się 19go tego miesiąca :facepalm: i nikt do mnie nie zadzwonił!
matek451
Guru bezprzewodowy

Nikt nie da ci nic za darmo , o wszystko musisz upominać się sam. pilnować terminu też. W Plusie poprawa zasięgu na 3G miała miejsce po przejęciu Plusa przez Solorza i dołączeniu zasięgu UMTS900.Czyli dwa lata temu i wówczas można było przejść na 3G anie przedłużać umowy na CDMA.
DejaVu

W tygodniu kupię e-3131 to zobaczę co te 3G warte ;)
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

DejaVu pisze:Niech Twoi znajomi przeczytają sobie regulamin , na pewno otrzymali go przy podpisywaniu u mowy , tam pisze jak byk , że za każdy dzień przerwy ''usługi'' przysługuje odszkodowanie w wysokości 1/15 abonamentu . I jak to nie ma innych modemów :gwiazdki: , nie wierzę w to , ja bym poszedł z tym do Urzędu Ochrony Konsumentów !

Weż puknij się w głowę, co operatora interesuje TWÓJ modem/router. To Twoja własność, operator odpowiada za usługę nie sprzęt. Podpisuje się umowe na usługe.

Inna sprawa to postępowanie serwisu producenta.
DejaVu

atento pisze:TWÓJ
Też się puknij :facepalm: mój to on będzie jak skończy się umowa
matek451
Guru bezprzewodowy

Modem/ router staje sie twoja własnościa w momencie podpisania umowy. operator sprzedaje ci go za cenę zależna od taryfy. Ma on dwuletnią gwarancję producenta. W razie awarii operator bierze go i odsyła do zewnętrznego serwisu i na tym kończy sie jego odpowiedzialność. Tylko CP ma modemy i routery na wynajem i to on wtedy odpowiada za wymianę sprzętu.
DejaVu

matek451 pisze:W razie awarii operator bierze go i odsyła do zewnętrznego serwisu i na tym kończy sie jego odpowiedzialność.
Może i macie rację ;) ale w przypadku jak wyżej , czyli w trakcie trwania umowy , powinni dać inny jeżeli sprzęt nawalił , a jest na gwarancji.
matek451
Guru bezprzewodowy

Jeżeli sprzęt był na gwarancji to dają zastępczy na czas naprawy. Podejrzewam , ze ten MV410 gwarancji nie miał i ich odpowiedzialność się skończyła. W takim wypadku odpowiadają tylko za usługę a sprzęt musisz kupić sam.Podobnie gdy uszkodzisz modem mechanicznie.
Donvito

A więc w momencie podpisywania umowy nie było w Miłomłynie lepszej opcji od Plusa i innych operatorów tylko Edge, chyba?, tak więc CDMA to była niezła opcja. Patrząc na rynek dzisiaj za 75 zł to już można mieć LTE w Miłomłynie z niezłym transferem. Sprzęt został wysłany do zewnętrzego serwisu. Plus cały czas udostępnia usługe i cały czas nalicza abonament bo usługa jest aktywna. W tym momencie koło się zamyka. Nie wiem właśnie czy ten router miał gwarancje? ale przecież powinien mieć bo każde urządzenie ma. I teraz co w tej sytuacji robi Plus.......nic. Znajomi nie będą przecież kupować na 3 miesiące modemu. Z drugiej strony patrząc jak się telefon popsuje na abonamencie to operator daje zastępczy a tu kompletnie wypięcie się na klienta i głupi tekst że zaraz można zmienić na coś innego bo 3 miesiące przed końcem umowy można.
matek451
Guru bezprzewodowy

Przedstawiasz swój punkt widzenia, piszesz że router miał gwarancję ale nie jesteś pewny. Gdyby tak było to gwarant czyli jego producent(sprzedawca) wymienił by go na nowy lub inny nowszy modem Axesstela o MV410 faktycznie może być ciężko. Skoro tak nie uczynił to router nie miał gwarancji. Czy znajomi czasami nie podpisali tej umowy wcześniej a teraz kończy im się kolejny okres przedłużenia. Jeśli nie to powinni twardo egzekwować warunki od Plusa. Jeśli przedłużyli bez sprzętu to Plus ma rację zapewnia dostęp do CDMA i nie interesuje go awaria routera. Tak a propos w lutym 2012 w twojej lokalizacji był juz dostęp do 3G Plusa realizowany na sieci UMTS900 Aero2. Ale o tym trzeba było wiedzieć a nie słuchać nierozgarniętych konsultantów z salonu. To ostateczne źródło wiedzy o zasięgu sieci, dla której pracują. Ku pocieszeniu takich klientów nabitych w butelkę w sieciach jest 99%.
DejaVu

matek451 pisze:twojej lokalizacji był juz dostęp do 3G
że gdzieś tam był to nie znaczy że będzie działał u każdego ;) tzn. może działać tylko jakość może być słaba . To tak jak u mnie wioska w lesie , ja kilometr na kolonii mam CDMA i 3G wewnątrz budynku , we wsi leśniczy ma CDMA z Orange chyba , chociaż dawno nie byłem to nie wiem , sugeruję się anteną ATK20 taką jak moja :cfaniak: część wsi ma kłopoty z telefonią komórkowa , są osoby co mają takie jajkowate anteny na budynkach . Dodatkowo stoi maszt internetowy ''prężnej firmy'' Fantex z naszego regionu :hyhy: i chyba reszta z tego korzysta , chociaż nie wszyscy ,na nie których domach są anteny ''szczelinowe'' (tak to się chyba nazywa) u mnie nie działa bo nie ma ''widoczności optycznej'' :facepalm: ale uryna to ponoć jest , więc co mi tam , jest nawet z tego darmowe wi-fi Tak więc życie nie jest takie różowe ;)
Donvito

No właśnie nie wydaje mi się, że był dostęp do UMTS900 bo sam z tego obecnie korzystam i czekałem z niecierpliwością na aero2, został uruchomiony jakiś rok temu. Oni mieszkają tak na uboczu miasta teren zalesiony, także wtedy było troche kombinacji co wybrać. Jakby tak było prosto to kabel z TP i po sprawie ale to nie wchodzi w gre. W międzyczasie pojawił się net 3G chyba od reszt operatorów i jest w czym wybierać ale wtedy nie. Nie wiem jak wygląda umowa, mieli wcześniej net na umowe od plusa na modemie właśnie Edge, skończył się i wzięli CDMA ale nie wiem na jakich zasadach z tym routerem.
matek451
Guru bezprzewodowy

Podstawowy błąd jaki popełnia większość to sugerowanie sie mapą zasięgu operatora. Ma ona tylko poglądowy charakter i z reguły dotyczy zasięgu na zewnątrz. Przy zakupie internetu mobilnego najlepiej zrobić test i to na zewnątrz. Z reguły w większości lokalizacji dla stabilnego połączenia i przyzwoitego zasięgu trzeba kupić antenę zewnętrzna i to właściwą i sprawdzoną. Większość umieszcza modem w domu i przy braku zasięgu płacz i narzekanie. Potem zakupuje pseudoantenki od sprzedawców mydła i powidła na Allegro lub w salonie. Efekt łatwy do przewidzenia. Niestety internet mobilny, radiowy to nie kabel i do jego sprawnego działania potrzeba trochę wiedzy i inwestycji.

[ Dodano: 2013-11-24, 21:30 ]
Nie napisałem jeszcze o tych "doradcach" w salonie, ich wiedza jest zerowa. Wciskają kit ludziom a w razie problemów rozkładają ręce. Klient zostaje z problemami sam. Oni wykonali swoje zadanie sprzedali kolejną ofertę :dobani: Podobnie postąpili z twoimi znajomymi.
DejaVu

matek451 pisze:sugerowanie sie mapą zasięgu operatora
Dziś zaszedłem do salonu Plusa aby opłacić fakturę za moje CDMA i przy okazji dowiedzieć się co z moją umową która skończyła się 19tego miesiąca :D od razu zaproponowano mi hiper szybki internet HSPA+ który u mnie powinien być w pomieszczeniu(jest) na dowód pani pokazała mi mapę zasięgu i oczywiście dostałem sprzęt za 1zł. do testowania przez 7dni :hyhy: :
ruter Edimax LT-6408n i modem zte mf669
Ruter nie został wykryty przez PC :facepalm: modem zatrybił po jakimś czasie , chociaż za pierwszym razem zainstalowały się sterowniki i menager iPlus :dobani: w poniedziałek(chyba) kupiłem e3131 i tu nie miałem żadnych problemów .
Menager pokazuje jedną kreskę zasięgu i przełącza się między EDGE ,3G ,HSDPA+ ogólnie żenada! prędkość tak powala , że nawet nie można wykonać Speedtest.pl :facepalm:
Obrazek
Raczej nie będę testował tego 7dni , najpóźniej oddam w poniedziałek
dexter18

Post autor: dexter18 »

Dziwisz się, że internet wolno działa jak masz -105dBm.
DejaVu

dexter18 pisze:Dziwisz się, że internet wolno działa jak masz -105dBm.
Ja niczemu się nie dziwię ;) tylko co nie którzy strasznie się podniecają 3G Ze o LTE nie wspomnę a opluwają CDMA które dla nie których jest jedyną alternatywą :niepewny: CDMA Orange przez 3lata ciągnąłem z 16km przez las , na początku nawet bez anteny zewnętrznej , Plus CDMA ciągnę z 10km. i jakoś przez 2lata dawałem radę ;)
Po co w takim modemiku usb jest wejście na antenę ,tak delikatne że aż strach? mam taki tam ''bacik'' do e3131 , ale tu nie chcę próbować , aby nie uszkodzić tego wejścia :dobani:
Dla porównania : Obrazek bez anteny zewnętrznej , 87dBm
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

DejaVu pisze:Po co w takim modemiku usb jest wejście na antenę
Po to żeby podłączyć antenę zewnętrzną.
DejaVu pisze:tak delikatne że aż strach?
Zwykle jest tak, że jak się już antenę podłączy to taki modem pracuje stacjonarnie w routerze albo PC.
Nie pomagam na PW!
dexter18

Post autor: dexter18 »

Modem najlepiej jak pracuje cały czas i nigdy nie jest wyciągany wtedy będzie służył długo.
matek451
Guru bezprzewodowy

To CDMA w Plusie u ciebie nie powala. Jeśli obawiasz się wejścia antenowego w modemie to bierze się router stacjonarny z wbudowanym modemem a one maja złącza antenowe SMA i ich nie uszkodzisz. Problemem CDMA jest to, że operatorzy jej nie rozwijają i w nią nie inwestują. Na forum pełno osób, którym transfery spadły do poziomu EDGE. Zadowala cie CDMA bo nie masz porównania do innych technologii. Ludzie, którzy znaleźli sie w zasięgu NetWorks maja porównanie i chcą migrować. Korzystając z internetu mobilnego trzeba się liczyć z zakupem anteny kierunkowej na określone pasmo. Bacik zostaw sobie do podrapania pleców. Pani z salonu Plusa z jej mapa zasięgu nie jest partnerem do rozmów na te tematy, ona ma sprzedawać a nie myśleć.
DejaVu

matek451 pisze: to bierze się router stacjonarny z wbudowanym modemem a one maja złącza antenowe SMA i ich nie uszkodzisz.

Pewnie w salonie takie dają za złotówkę ;)
matek451 pisze:Ludzie, którzy znaleźli sie w zasięgu NetWorks maja porównanie i chcą migrować
I bardzo dobrze , chętnie sam zostanę na ''łączu'' :ok:
matek451 pisze: Korzystając z internetu mobilnego trzeba się liczyć z zakupem anteny kierunkowej na określone pasmo
Już biegnę do sklepu bo 7 dni testowania zleci jak z bicza trzasł ;)
matek451 pisze: ona ma sprzedawać a nie myśleć.
I nie musi się wcale na tym znać :facepalm: to ja mam zadecydować czy chcę podpisać umowę na kolejne 2 lata , nikt mnie nie zmusi , sprzęcik oddam , posiedzę sobie jeszcze rok na
matek451 pisze: CDMA w Plusie u ciebie nie powala
i poczekam na LTE bo wtedy to już kosmos będzie :hyhy:
matek451
Guru bezprzewodowy

Widzę, ze wszystko wiesz lepiej i znasz odpowiedź na każdy temat. Pora dzielić się wiedza na forum Ad vocem. Router B-593 masz w Plusie za 1 zł w pierwszej sensownej taryfie 15GB za 59,90. Po drugie klienci NetWorks to sieć Orange i T-Mobile i nie twoja konkurencja do tego CDMA Plusa( Tak a propos to Plus odchodzi od tej technologii). Na tym poziomie sygnału na 3G -105dBm to sobie nie za dużo nie potestujesz a taki test ma zerowe znaczenie, nie jest wiarygodny. Zrób sobie spacer w pobliże BTSa , z którego korzystasz o ile wiesz gdzie on jest. Taki test pozwoli ci faktycznie poznać możliwości tego 3G i obędzie się bez anteny. Masz oryginalne podejście do pracy konsultantów, to dzięki niemu niezorientowani klienci podpisują niekorzystne umowy gdyż tez sądzą , ze się znają tak jak ty.A później proszą o pomoc na forum. Nie piszesz skąd jesteś , masz nadzieję na LTE w ciągu roku. Sprawdzałeś pozwolenia Mobylandu LTE1800 w swojej okolicy. Jeśli brak to poczekasz sobie 3-4 lata na LTE800 jak dobrze pójdzie. Czego ci osobiście ci nie życzę.
DejaVu

matek451 pisze:Widzę, ze wszystko wiesz lepiej i znasz odpowiedź na każdy temat.
Oczywiście dla Ciebie nie dorastam do pięt.
matek451 pisze: Pora dzielić się wiedza na forum
Brać z Ciebie przykład , i prawie w każdym temacie namawiając ludzi na odległość zrywanie umów i branie NetWorks w ciemno :facepalm: czym przyrównujesz siebie do konsultanta sieci , z mapą operatora.
Dla porównania Twój zachwalany NetWorks : Obrazek modem kupiony z Twojej ''namowy'' e3131 z którego jestem zadowolony , a moją lokalizację znasz ,gdyż w tym tygodniu wysyłałem info na PW. jest to las w okolicy Prostek warm-mazurskie.
Profesjonalnym podejściem do tematu było by poinformowanie kogoś ,aby wpierw:
a.postarał się o modem/ /laptopa /sim danego operatora i udanie się pod BTS w ramach testu.
b. postarał się o modem/antenę kierunkową na daną częstotliwość i test w miejscu zamieszkania.
A nie wciskanie komuś kitu że coś jest lepsze bo w teorii może osiągnąć 42m/s .
Nie twierdzę że się na czymś znam , nie oczekiwałem cudów na kiju , wystarczyło by jak by w tym 3G nieważne jakiej sieci osiągnął bym trochę lepszy wynik jak na CDMA ,wtedy była by podstawa do podpisania umowy na kolejne 2 lata.
W takim przypadku wolę zwrócić sprzęt , pozostać rok na CDMA , a w międzyczasie postarać się o antenę kierunkową(mam przecież e3131) i awaryjnie korzystać z NetWorks na kartę!
Nie mniej jednak w planach mam w najbliższy weekend podjechać do w/w Prostek , zaparkować pod masztem i podłączyć modem pod laptopa , i przekonać się na 100% jak to działa. Pozdrawiam.
matek451
Guru bezprzewodowy

Po pierwsze nie namawiam dy zrywania umów a tylko do wypowiadania kończących się umów Oree Net Free Pro, które sa w większości niekorzystne dla nich. Dzięki negocjacjom moga wziąć dużo lepsze umowy na Free Net. Do niej sa karty dualne 3G/ CDMA i w razie czego mogą zostać na CDMA i starym sprzęcie lub wybrać NetWorks na nowym sprzęcie wszystko to z niższym abonamentem i wyższym limitem. Czy to coś złego? Jeśli chodzi o NetWorks u ciebie o 3G to pisałem o UMTS900 i nie obiecywałem HSPA+DC bo na tej częstotliwości go nie ma. Czytać trzeba ze zrozumieniem. Chcesz korzystać w swoim terenie z neta bez anteny oczym swiadczą twoje testy na Orange. Piszę o antenie zewnętrznej a ty obawiasz sie o gniazdo w modemiei nie przenosisz miejsca poboru na zewnątrz za pomoca patyka. Twój test Orange podobnie jak ten Plusa jest niewiele wart. O udaniu sie pod BTS, test sieci czy zakupie dobrej anteny kierunkowej na wybrane pasmo pisałem na tym forum setki razy.Ty potrzebujesz kolejnej łopatologicznej instrukcji. Trzeba sobie zadać trochę trudu i poczytać zanim podejmie się jakiekolwiek kroki. Twoje testy i wnioski na temat działania sieci 3G w okolicy są niewiele warte, masz sygnał na poziomie -105dBm i ciesz się, ze w ogóle się łączysz. Z uporem maniaka bronisz CDMA Plusa choć nie sprawdziłeś rzetelnie 3G. nawet tego patyka nie podłaczyłeś do modemu i nie wystawiłeś za okno. Oczekujesz chyba cudów, bez minimalnego wysiłku chcesz mieć super osiągi w 3G. Zapominasz ,ze to internet mobilny i trzeba trochę pracy i kosztów aby dobrze działał. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ