NetBox2 długość kabla USB
Moderator: Moderatorzy
- pluskwa_skarzysko
- Specjalista bezprzewodowy-senior
NetBox2 długość kabla USB
Witam.
W pudelku z tym modemem znajduje się kabel o dlugości okolo 80 cm....czy moge przedluzyc ten kabel dokladajac kolejny? ewentualnie jakis dlugi przedluzacz USB? Jaką maksymalna długość mogę zastosować?Czy będzie różnica gdy zastosuje dwa małe przedłużacze lub jeden dłuższy?
Zastanawiam sie także nad HUB USB...moge dac przedłużacz od PC do HUBa i od HUBa do modemu? jakie to mogą być maksymalne dlugości tych kabli?
W pudelku z tym modemem znajduje się kabel o dlugości okolo 80 cm....czy moge przedluzyc ten kabel dokladajac kolejny? ewentualnie jakis dlugi przedluzacz USB? Jaką maksymalna długość mogę zastosować?Czy będzie różnica gdy zastosuje dwa małe przedłużacze lub jeden dłuższy?
Zastanawiam sie także nad HUB USB...moge dac przedłużacz od PC do HUBa i od HUBa do modemu? jakie to mogą być maksymalne dlugości tych kabli?
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają 

- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Re: NetBox2 długość kabla USB
...Używając kabla powyżej 80 cm należałoby dołączyć HUB - koniecznie aktywny (tematy na Forum). Max długość kabla USB to 3 m. Można go przedłużyć repeterem który ma wzmacniacz. Jego długość to 5 m. Na każdą długość 3 metrowego kabla USB potrzebny jest jeden repeter. Używałem tych urządzeń do przedłużania połączenia karty WLAN na USB. Po prostu komputer miałem w pokoju gdzie nie było sygnału i musiałem ciągnąć z drugiego pokoju...
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Ja dodam że kiedyś testowałem NetBoxa 2 z oryginalnym kablem plus 1,5 metra normalnej przedłużki USB i działało bez problemu.
Ale ogólnie jest zasada im dłuższy kabel, tym większy opór, a co za tym idzie straty...
Ale ogólnie jest zasada im dłuższy kabel, tym większy opór, a co za tym idzie straty...
- pluskwa_skarzysko
a jezeli dam tak:
3 m do HUBa-HUB aktywny-80 cm do modemu? bede mial w takiej konfiguracji rowniez straty? to mi da w sumie okolo 4 metrow...wiec by mi wystarczylo....
3 m do HUBa-HUB aktywny-80 cm do modemu? bede mial w takiej konfiguracji rowniez straty? to mi da w sumie okolo 4 metrow...wiec by mi wystarczylo....
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają 

- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Należy się z tym liczyć... Najlepiej kupić od razu repeter 5 m. Posiada wzmacniacz więc strat nie będzie. Jakieś 2 lata temu kosztował 90 zł więc teraz będzie tańszy...pluskwa_skarzysko pisze:...bede mial w takiej konfiguracji rowniez straty? to mi da w sumie okolo 4 metrow...wiec by mi wystarczylo....
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
A nie lepiej pomyśleć nad anteną? Bo chyba taki masz zamiar aby postawić go jak najbliżej lepszego zasięgu. Jeśli to w domu może być nawet do okólna.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Najbardziej rozsądne rozwiązanie...Jaco pisze:A nie lepiej pomyśleć nad anteną?...
- pluskwa_skarzysko
a moze byc antena od "radiowki"? bo taka posiadam.ma inne zlacze...ale to chyba kwestia przejsciowki...

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Jednak miałem racjępluskwa_skarzysko pisze:a moze byc antena od "radiowki"? bo taka posiadam.ma inne zlacze...ale to chyba kwestia przejsciowki...

- pluskwa_skarzysko
no to mnie kurka pocieszyles ;]Jaco pisze: Nie może być .

-
- Początkujący użytkownik forum
Witam.
Ja mam w tej chwili podłączony modem NETBOX2 na przedłużeniu na USB na długości 3m , leży sobie na oknie i jest wszystko ok. Zasięg poprawił się z dwóch kresek na cztery , nie ma zakłóceń w głośnikach , jak to było jak modem leżał przy kompie. Zakup takiego kabla to kwestia 15 zł. Możesz śmiało dołączyć taki kabel do swojego modemu. Używam go już około trzech m-cy i wszystko jest ok.
Ja mam w tej chwili podłączony modem NETBOX2 na przedłużeniu na USB na długości 3m , leży sobie na oknie i jest wszystko ok. Zasięg poprawił się z dwóch kresek na cztery , nie ma zakłóceń w głośnikach , jak to było jak modem leżał przy kompie. Zakup takiego kabla to kwestia 15 zł. Możesz śmiało dołączyć taki kabel do swojego modemu. Używam go już około trzech m-cy i wszystko jest ok.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Diks74, łącznie zmieniany 1 raz.
Diks74