NetBox 2 czy Comander 2 ??
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
NetBox 2 czy Comander 2 ??
Zapewne zostanę zbesztany przez administratorów, ale nie udało mi się znaleźć na forum jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, który z tych modemów lepiej wybrać? Chcę wziąć modem w iPlus i korzystać w komputerze stacjonarnym. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: NetBox 2 czy Comander 2 ??
Ani jedno ani drugie. 
To jaki terminal wybrać zależy od paru rzeczy np.: lokalizacji nadajników, rodzaju technologi i perspektyw ich rozwoju na danym terenie. Jeśli masz nadajnik z EDGE niedaleko i jesteś jego pewien to czemu nie. Jeśli jednak będą jakieś kłopoty z działaniem sieci to tego typu modemy ciężko do czegoś zmusić, więc radziłbym się jeszcze zastanowić.

To jaki terminal wybrać zależy od paru rzeczy np.: lokalizacji nadajników, rodzaju technologi i perspektyw ich rozwoju na danym terenie. Jeśli masz nadajnik z EDGE niedaleko i jesteś jego pewien to czemu nie. Jeśli jednak będą jakieś kłopoty z działaniem sieci to tego typu modemy ciężko do czegoś zmusić, więc radziłbym się jeszcze zastanowić.
-
Chcę korzystać na warszawskim Żoliborzu i z zasięgiem EDGE raczej nie będzie problemu. Plus oferuje też dwa modemy HSDPA pod USB ale są dużo droższe, a te do do EDGE mogę wziąć za złotówkę.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jest takie powiedzenie "Chytry dwa razy traci" 
Możesz wziąść za 1zł któryś z tych modemów, a potem może być tak jak tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8314
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8346
Jeśli masz tylko zasięg 3G w Plusie (sprawdź na jakimś telefonie) newet za oknem, czy na dachu to radzę kupić lepszy sprzęt. W końcu to inwestycja na 2 lata, a różnica między łączem EDGE a HSDPA jest ogromna (transfer, PING).

Możesz wziąść za 1zł któryś z tych modemów, a potem może być tak jak tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8314
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8346
Jeśli masz tylko zasięg 3G w Plusie (sprawdź na jakimś telefonie) newet za oknem, czy na dachu to radzę kupić lepszy sprzęt. W końcu to inwestycja na 2 lata, a różnica między łączem EDGE a HSDPA jest ogromna (transfer, PING).
-
Niestety nie mam jak sprawdzić czy jest za oknem zasięg 3G, bo mam tylko telefon z EDGE. Jeśli zaufać mapkom z plusa to zasięg powinien być, ale czy można im zaufać?
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Raczej nie... Ale czasami mamy szczęście...xrob pisze:...ale czy można im zaufać?
- wlodus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
oj...no moze nie wszystkim!! 

nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
-
Jeśli zdecydowałbym się na modem HSDPA to lepiej wziąć Huawei e220 czy Option Icon, bo widzę że ten pierwszy nie ma wejścia na zewnętrzną antenę za to obsługuje większe prędkości?
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Wejście na zewnętrzną natenę może okazać się pożyteczne...
-
- Mistrz bezprzewodowy
Często też niezbędne przy słabym zasięgu w pomieszczeniach.mar_kow pisze:...Wejście na zewnętrzną natenę może okazać się pożyteczne...
- wlodus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
natomiast e220 jest o tyle fajny ze jest maly wiec jak kiedys bys chcial korzystac z niego w laptopie nie bedzie za bardzo ci przeszkadzal...
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
-
Dzięki wszystkim za sugestie, chyba wezmę Option Icon. Mam nadzieję, że się będzie dobrze spisywał.