Wymuszanie EDGE

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Damiano321
Początkujący użytkownik forum

Wymuszanie EDGE

Post autor: Damiano321 »

Jak za pomocą Top NetInfo można wymusić, żeby modem łączył się z internetem w technologii EDGE? Jest mi to potrzebne, ponieważ przy jednej z gier sieciowych, transmisja 3G, HSDPA czy HSUPA czasami się zacina i wtedy mnie wyrzuca.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Wymuszanie EDGE

Post autor: wojteks »

Damiano321 pisze:ponieważ przy jednej z gier sieciowych, transmisja 3G, HSDPA czy HSUPA czasami się zacina i wtedy mnie wyrzuca
A dopiero na EDGE będzie się zacinać, ale jak chcesz, "Ustawienia", GPRS/EDGE i tam zaznacz co trzeba.
Nie pomagam na PW!
Damiano321

wojteks, paradoks jest taki, że na edge internet jest plynniejszy- tzn nie ma zadnych przerw w transferze, a przy 3g czy hsdpa niestety tak jest, a serwery gry są bardzo czułe na takie mini przerwy.

edit: co zaznaczyć bo ciemny jestem w tych sprawach:
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Masz słaby sygnał 3G stąd takie problemy. Z jakiej sieci korzystasz , w jakiej lokalizacji.Jesli jest szansa na ustabilizowanie połaczenia w 3g to proponuję zakup anteny kierunkowej. Korzystanie z EDGE gdy mozna z HSPA jest bezsensowne. Korzystając z internetu mobilnego w większości lokalizacji trzeba liczyć sie z koniecznością zakupu anteny.
Damiano321

Łapie mi czasami HSPA i jest dobrze ;) chodzi mi tylko o zbicie tego na edge, bo czasami musze na potrzeby tej gry, poradzi ktos cos ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Damiano321 pisze:Łapie mi czasami HSPA i jest dobrze
No to podtrzymuj HSPA przez odpowiednio duży transfer danych.
Damiano321 pisze: poradzi ktos cos
Zaznacz w kolumnie Technologia "GSM" i daj zastosuj
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Dziwnie podchodzisz do rozwiązania problemu, na EDGE można grać? Nie lepiej wymusić HSPA i kupić antenę zewnętrzną. Można korzystać ze stabilnego połączenia z przyzwoitymi prędkościami.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Damiano321 pisze:czasami musze na potrzeby tej gry
matek451 pisze:na EDGE można grać?
Przytoczę przykład gdzie ja musiałem zejść do EDGE podczas grania ;)

Kiedyś siostrzeniec zainstalował u mnie pewną grę internetową Po kilku godzinach grania poszło kilka GB i skończył się limit Na początku nie wiedziałem co jest ale gdy przywróciłem prędkość i sprawdziłem ruch sieciowy okazało się że podczas grania komputer stał się pewnego rodzaju serwerem Pobierał i wysyłał ogromne ilości danych (średnio kilkaset KB/s) Jak się później okazało gra poprawnie działała przy minimalnym ruchu
Zanim znalazłem odpowiedni program do ograniczania ruchu dla konkretnej aplikacji siostrzeniec jakiś czas grał właśnie w EDGE
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Andrzejz78 pisze:Kiedyś siostrzeniec zainstalował u mnie pewną grę internetową Po kilku godzinach grania poszło kilka GB i skończył się limit Na początku nie wiedziałem co jest ale gdy przywróciłem prędkość i sprawdziłem ruch sieciowy okazało się że podczas grania komputer stał się pewnego rodzaju serwerem Pobierał i wysyłał ogromne ilości danych (średnio kilkaset KB/s)
To był botnet a nie gra.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

To był botnet
To nie to
Klient tej gry aktualizuje dane z serwerem w czasie rzeczywistym i dlatego generuje taki ruch
ODPOWIEDZ