problem z blueconnect- wolno pracuje
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
problem z blueconnect- wolno pracuje
Witam,
mam problem z blueconnect'em. Moj ojciec zalozyl to na swoim laptopie ale pracuje bardzo wolno, zapewne problem tkwi w jakis drobnych ustawieniach ale ja jestem noobem komputerowym i nie znam sie na takich rzeczach. jakby tu sprecyzowac ... karta GlobeTrotter eee .. mam anty virusa Nortona jesli to w czyms moze przeszkadzac co wsumie sprawdzilem juz, no mieszkam w malym miasteczku niedaleko Malborka. Predkosc przecietna wysylania to 142 bitow/s, natomiast otrzymywania 558 bitow/s. wydaje mi sie ze troche malo ;p
prosze o pomoc, i z gory przepraszam jesli w zlym miejscu napisalem lub juz gdzies taki temat byl, jednakze szukalem przez pare godzin i nicpomocnego nie znalazlem.
mam problem z blueconnect'em. Moj ojciec zalozyl to na swoim laptopie ale pracuje bardzo wolno, zapewne problem tkwi w jakis drobnych ustawieniach ale ja jestem noobem komputerowym i nie znam sie na takich rzeczach. jakby tu sprecyzowac ... karta GlobeTrotter eee .. mam anty virusa Nortona jesli to w czyms moze przeszkadzac co wsumie sprawdzilem juz, no mieszkam w malym miasteczku niedaleko Malborka. Predkosc przecietna wysylania to 142 bitow/s, natomiast otrzymywania 558 bitow/s. wydaje mi sie ze troche malo ;p
prosze o pomoc, i z gory przepraszam jesli w zlym miejscu napisalem lub juz gdzies taki temat byl, jednakze szukalem przez pare godzin i nicpomocnego nie znalazlem.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: problem z blueconnect- wolno pracuje
Jakim modemem dysponujesz bo sama nazwa
OPTION:
1.GlobeTrotter 1st Generation (WP)
2.GlobeTrotter 2nd Generation (WK)
3.GlobeTrotter COMBO (CH)
4.GlobeTrotter Fusion (RC)
5.GlobeTrotter Fusion Quad (RQ)
6.GlobeTrotter 3G (RL)
7.GlobeTrotter 3G Quad (QL)
8.GlobeTrotter Edge (ML)
9.GlobeTrotter COMBO Edge (MG)
10.GlobeTrotter 3G+ (NZ) i GlobeTrotter HSDPA (NL)
11. GlobeTrotter FUSION+ HSDPA (NB/NL)
12.GlobeTrotter gt max (GA/GW)
Musi być podany konkretny model modemu aby sprecyzować problem.
nic nie mówi. Dla mnie może to być:karta GlobeTrotter
OPTION:
1.GlobeTrotter 1st Generation (WP)
2.GlobeTrotter 2nd Generation (WK)
3.GlobeTrotter COMBO (CH)
4.GlobeTrotter Fusion (RC)
5.GlobeTrotter Fusion Quad (RQ)
6.GlobeTrotter 3G (RL)
7.GlobeTrotter 3G Quad (QL)
8.GlobeTrotter Edge (ML)
9.GlobeTrotter COMBO Edge (MG)
10.GlobeTrotter 3G+ (NZ) i GlobeTrotter HSDPA (NL)
11. GlobeTrotter FUSION+ HSDPA (NB/NL)
12.GlobeTrotter gt max (GA/GW)
Musi być podany konkretny model modemu aby sprecyzować problem.
-
to bedzie HSDPA/UMTS/EDGE/GPRS Option GlobeTrotter GT MAX
- Jaco
Teraz co innego.Piszesz że mieszkasz w małej miejscowości.Znaczy się nie masz dostępu do UMTS/HSDPA i dlatego jest tak wolno. Sprawdź modem z lapkiem gdzieś w miejscowości gdzie jest zasięg tych technologi o których już wspomniałem. Czy używacie jakiej anteny zewnętrznej. Jeśli nie to należało by zaopatrzyć się w nią.Jeśli ma być bardziej mobilnie to do okólna będzie jak w sam raz.
-
Aha. Dobra dzieki. sproboje ta atene kupic 

- Jaco
Przenoszę do Anteny GSM i problemy z zasięgiem ponieważ problem dotyczy zasięgu.
Ponadto zasugerowałem sprawdzenie modemu w innej miejscowości a w ostateczności zakup dodatkowej anteny.Jeśli nie przemieszczacie się z lapkiem warto by było pomyśleć nad anteną kierunkową.Do okólna polecana jest głównie gdy dość często poruszasz się po małych miejscowściach gdzie jest problem z zasięgiem w ogóle.
Ponadto zasugerowałem sprawdzenie modemu w innej miejscowości a w ostateczności zakup dodatkowej anteny.Jeśli nie przemieszczacie się z lapkiem warto by było pomyśleć nad anteną kierunkową.Do okólna polecana jest głównie gdy dość często poruszasz się po małych miejscowściach gdzie jest problem z zasięgiem w ogóle.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ja bym się wstrzymał jeszcze z kupnem dookólnej, bo jeśli to problem sieciowy to winny może być najbliższy nadajnik, z którego korzystacie. Wtedy taka antena nic nie da. Musisz rzeczywiście wziąć laptopa i sprawdzić w innej miejscowości, mooże być nawet na EDGE.
PS. A czy czasem nie macię włączonego połączenia CSD. Tam jest 9 kb/s i płatne od czasu.
PS. A czy czasem nie macię włączonego połączenia CSD. Tam jest 9 kb/s i płatne od czasu.