Mobilny router do AERO2

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Korjaw
Początkujący użytkownik forum

Mobilny router do AERO2

Post autor: Korjaw »

Witam,

Poszukuje jakiegos malego routera mobilnego, ktory bede mogl schowac do kurtki/plecaka. Na poczatku bedzie uzywany z AERO, a bedzie sluzyc do stron typu mobile.bet365.com , livexscores.com .
Dobrze, aby router szybko sie wlaczal oraz automatycznie wznawial polaczenie (aero rozlacza co 1h). Router powinien wytrzymywac min 4h.

Co do ceny to wiadomo, zeby jak najmniej, ale rowniez chcialbym cos przyszlosciowego, wiec jesli polecicie jakis sprzet do ktorego warto dolozyc to rozwaze ta propozycje ;)

z tego co widzialem to polecane byly:
huawei 586 bs-2
zte mf60

z gory dzieki za pomoc
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: Mobilny router do AERO2

Post autor: kmy »

A może Tp-link M5350?

Jest już dostępny na popularnym serwisie aukcyjnym.
Korjaw

Post autor: Korjaw »

tez ciekawe wydaje sie, sam nie wiem co juz wybrac :/

zte mf60
e586
e585
e587
e5331
e5332
E5220
M5350

Ktory z nich najbardziej nadawalby sie do korzystania z aero?
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Chyba nie znajdziesz nikogo, kto testował wszystkie modele i Ci powie, który najlepszy.
Przypuszczam, że każdy z nich się nadaje.

Może to strona da Ci więcej odpowiedzi.
http://jdtech.pl/sklep?src=rek2forum
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Testowałem i korzystałem z wielu, w puli testowej mam lub miałem większość tych urządzeń. Tak mi się ostatnio spodobał E5220s-2, że zacząłem go oferować (już skonfigurowanego pod Aero2) w sklepie - link jak powyżej.
Natomiast E5331 jest także bardzo udanym, starszym bratem E5220 - większy i bez fastboot.
MF60 raczej odradzam ze względu na wiele drobnych (ale nie krytycznych) wad, do tego problemy z dobraniem wersji radzącej sobie z roamingiem Aero2.
E5331 przyda się, jak chcesz gniazdo antenowe koniecznie mieć.

M5350 dopiero chcę sprowadzić i nic nie powiem konkretnego - ale to nowy gracz na rynku mobilnym.

Sam do Aero2 najczęściej korzystam właśnie z E5220.
wibi
Stały użytkownik forum

Post autor: wibi »

Ponieważ mam modem obsługujący Aero2 postanowiłem kupić coś taniego aby móc rozgłaszać sygnał na kilka urządzeń. Ze względu na cenę wybrałem taki tani,chiński routerek firmy "no name" oznaczony jako "3G Wi-Fi Router" mający wiele różnych opcji w tym również jako podręczna ładowarka do tel.komórkowego.Przyznam, że trochę czasu straciłem na konfigurację ale Routerek działa z modemem ZTE 668 i kartą Aero2 i w sumie to dobre i tanie urządzenie (koszt łącznie z przesyłką to 80zł) no i całkiem mobilne a to dla mnie było ważne.Dla tych którzy mają modemy to niezłe rozwiązanie tym bardziej, że powstał nawet projekt OPENWRT softu do tego urządzenia (jest klonem Routera HAME-A1)
Ostatnio zmieniony 2013-11-29, 16:00 przez wibi, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Dobre urządzenie to takie, które działa po włożeniu zgodnego modemu, ustawieniu profilu i tyle.Wszelkie zabiegi , któryh sam doświadzyłeś dyskwalifikują takie wynalazki. Przeciętny użytkownik sobie nie poradzi. Były na forum osoby, którym toto nie działało nawet z E-173. Producent takich wynalazków za 10$ nie zapewnia minimum wsparcia. To urządzenie dla desperatów. Pomijam jakość wykonania, niezawodność czy realizację gwarancji przez sprzedawcę.( brak serwisu). Jeśli chodzi o mobilność to deklaracje o pojemności baterii można włożyć między bajki. Nie polecam, markowe urządzenie z dobrym wsparciem można kupić za około 150 zł.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

wibi pisze:(koszt łącznie z przesyłką to 80zł)
Przepłaciłeś przynajmniej 10zł, Hame A1 idzie kupić za 70zł.
matek451 pisze:To urządzenie dla desperatów.
Raczej dla specyficznej części świadomych użytkowników.
matek451 pisze:markowe urządzenie z dobrym wsparciem można kupić za około 150 zł.
Podaj przykład.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Np za 165 z kupisz TP-LINK MR-3040, obsługuje wszystkie modemy polskich operatorów. Można nawet kupić nawet router MiFi np. ZTE MF63( z Orange). U Chińczyka na Ali takie wszystkomające routery no name kupisz za 14$ z przesyłką.
wibi
Stały użytkownik forum

No cóż,mogę powiedzieć tylko jedno,to dobry i tani router z wieloma możliwościami, zbudowany na takich samych podzespołach jak wymienione wyżej i do korzystanie w każdym miejscu czy to plaża czy stok narciarski a nawet piesza lub rowerowa wycieczka.Jest zasilany z wbudowanej baterii a więc niezależny w działaniu od Elektrowni.Mam również ZTE MF60 i Huawei E5830 które w sumie są ładniejsze (ale czy to ważne?) ale znacznie droższe. Ustawienie routera jest całkiem proste a mnie zajęło trochę czasu bo zapomniałem komendą "AT+ZCDRUN=E" wyłączyć w modemie zgłaszanie się jako dysku CD.
matek451
Guru bezprzewodowy

Opinie o nim możesz wydać dopiero po pewnym czasie użytkowania. Jak długo z niego korzystasz? Jak długo działa bateria ?, jaki zasięg WiFi? Jak działają pozostałe funkcje?Trzeba zrobić niezależny test aby można wydać o nim niezależna opinię. Nic nie wiadomo o ich awaryjności itp. Lista obsługiwanych modemów nie powala, brak najnowszych dyskwalifikuje go jeżeli chodzi o LTE i właściwie HSPA+DC( obsługuje ponoć jedynie E372 trudny do kupna). Klasyczny produkt dla mało wymagających, o którego właściwie troszczy się jedynie pewna firma z Warszawy masowo nimi handlująca. Bez jej wsparcia i oprogramowania byłaby to właściwie kupa złomu.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

matek451 pisze:Opinie o nim możesz wydać dopiero po pewnym czasie użytkowania
matek451 pisze:To urządzenie dla desperatów. Pomijam jakość wykonania, niezawodność .... Nie polecam
matek451, a Ty jak długo użytkujesz to urządzenie?
matek451 pisze:Bez jej wsparcia i oprogramowania byłaby to właściwie kupa złomu.
To akurat można powiedzieć o każdym urządzeniu, Nawet Dovado bez wsparcia firmy Dovado to kupa złomu, a nie znam firmy, która wspomaga nie swoje urządzenie.

wibi, kupił co uważał i jest zadowolony, dlaczego Go przekonujesz, że źle zrobił? W sumie u niego urządzenie się sprawdza.
matek451
Guru bezprzewodowy

Źle mnie zrozumiałeś, jedyną firmą, która pracuje nad tymi routerami jest firma WiFi Partner, która stara się rozwijać oprogramowanie do tych urządzeń min zaktualizowała go do obsługi E-3131. Inni sprzedawcy sprzedają urządzenia i go nie wspierają. Po zakupie u nich kupujemy właśnie kupę złomu lub musimy sami zaktualizować firmware na jakieś sensowne. W przypadku produktów no name trudno mówić o wsparciu,bo kto ma to robić.Porównanie do Dovado jest nie na miejscu, nie ta klasa i ta firma może być wzorem do naśladowania. Nie przekonuję @wibi,że żle zrobił ale zachęcam do zrobienia rzetelnych testów i podzielenie się nimi na forum. To istotne dla przyszłych użytkowników. Sam dwukrotnie przymierzałem się do zakupu( przegrane licytacje). Obecnie znowu licytuję podobne urządzenie( do trzech razy sztuka) i jak kupię to sprawdzę.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

matek451, dobrze Cię zrozumiałem, tak się tylko zastanawiałem, dlaczego wibi, nie może wydać pozytywnej opinii o czymś co ma i spełnia Jego oczekiwania natomiast Ty wydajesz negatywną opinię o czymś, czego nie masz.

Ale to tak na marginesie, ja już nie będę zaśmiecał tego tematu.
wibi
Stały użytkownik forum

@kmy,Dzięki
A odpowiadając kol.matek451powiem co wiem,jak w pierwszym poście napisałem to jest KLON Hama-A1, wiem to dlatego, że porównywałem zdjęcia płyty głównej obu urządzeń. Różnią się jedynie oprogramowaniem gdyż HAMA swoje zastrzegła patentem (nie wiem czy tylko w Chinach?) i tu jest nieco inne,głównie w planszy ustawień routera. Obsługa modemów jest taka sama jak w HAME-A1 czyli obsługuje ponad 200 modeli modemów tak samo jak HAME-A1. Jeśli chodzi o wsparcie programowe to mój miał wersję softu MPR-L8 v2.1.3.4 ale mnie udało się ściągnąć trochę starszą wersję v2.1.2.1 i tą zamieszczę na chomiku bo może komuś się przydać gdy mu coś w sofcie padnie.Wersja jest sprawdzona i bezproblemowo da się router "upgradować" do starszej wersji przy czym sama plansza pozostaje.U mnie pracował bez przerwy ok.3 godzin i jeszcze świeciły się 2 diody z 4 wskazujących na pełny poziom naładowania baterii. Zasięg sieci WiFi jest porównywalny z ZTE MF60, może nieco większy gdyż miałem nawet pełny zasięg w 3 pokoju,przy otwartych drzwiach,pokoje rozdzielone żelbetową ścianą.Wiem, że to tylko poglądowe wyniki ale chyba spełniają podstawowe wymagania.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

wibi pisze:spełniają podstawowe wymagania.
Na pewno spełniają Twoje a to najważniejsze. :ok:
piotrvx

Post autor: piotrvx »

Witam wszystkich . Mam pytanie mam klona z wifipartner . Niestety padł mi ich soft. Inny nie działa z 3131.
Może ktoś poratować ?
wibi
Stały użytkownik forum

Jakiego "klona" i czego? Do jakiego urządzenia potrzebny jest ci soft bo tu mowa o różnych a trudno zgadywać.
dexter18

Post autor: dexter18 »

wibi pisze:Jakiego "klona" i czego? Do jakiego urządzenia potrzebny jest ci soft bo tu mowa o różnych a trudno zgadywać.
Dokładnie, albo wóz albo przewóz.
ODPOWIEDZ