Niezdecydowany z powodu niewiedzy

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Hagashi
Początkujący użytkownik forum

Niezdecydowany z powodu niewiedzy

Post autor: Hagashi »

Witam,
mam problem, gdyż staję właśnie przed podjęciem decyzji odnośnie mojej dalszej przygody z internetem, dokładniej 12 przyszłych miesięcy. Jestem pewien, że kończę miło spędzone 4 lata na limicie od 3 do późniejszych 9GB w ofercie internetu CDMA ze względu na bardzo niską prędkość (aktualnie 20-35kb/s w dzień) i malutki limit. Więc przyszedł czas na podjęcie decyzji, a do wyboru mam dwie możliwości:

1.
Internet radiowy:
*prędkość oferowana - prawdopodobnie 2Mb/s
*Limity danych - brak

2.
Internet LTE z Plusa(jestem w zasięgu HSPA+/UTMS w wewnątrz):
*prędkość oferowana - tu nie przybliżona(HSPA+/UTMS)
*limity danych - 20GB (+3GB youtube(szacowane 10h w jakości 360p)) w dzień, a w nocy 50GB miesięcznie

Tyle wiem JA, a chciałbym się dowiedzieć jak wyglądają pewne rzeczy:
- Czy w ogóle warto zastanawiać się na internet radiowy w mojej sytuacji przy dzisiejszych możliwościach internetu mobilnego?
- Jestem dość daleko od nadajnika radiowego, ale była u mnie osoba sprawdzająca dostępność internetu, która stwierdziła, że trzeba ściąć kilka gałęzi co nie stanowi problemu dla mnie. Leczy czy nie będzie problemów spowodowanych odległością?
- Jak wyglądają pingi na obu internetach?
- Jak wysoki problem stanowią warunki pogodowe przy internecie radiowym(bo w mobilnym chyba takowych nie ma?)? Jestem graczem i z internetu korzystam w prawie każdej wolnej chwili, więc nie ma mowy ze jak dzisiaj pada śnieg to siedzę i nic nie robię gdyż uczę się i tworzę(grafika) na swoim komputerze za pomocą internetu.
- Czy sieć może zostać po czasie obciążona jak w przypadku mojego CDMA (czyli od 200kb do 20kb w godzinach szczytu)?
- Jaka byłaby przybliżona prędkość w przypadku Plusa?
wiremess

Re: Niezdecydowany z powodu niewiedzy

Post autor: wiremess »

Ja jestem jestem użytkownikiem LTE z Plusa i szczerze mówiąc lepiej działa mi zwykły Internet komórkowy z PLAY, który mam w telefonie. Jak nie jestem w centrum miasta, to często nie mogę się podłączyć z laptopa, a telefon śmiga.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Jesteś tylko w zasięgu internetu mobilnego z Plusa? Co z innymi operatorami. Skąd jesteś? Jeśli chodzi o radiówkę to zasięgnij opinii o niej wśród jej użytkowników. Niestety ale zdarzają się często dostawcy oferujący fatalną jakość usługi. Jeśli to solidny dostawca internetu o dobrych parametrach to net bez limitu wydaje się lepszym wyborem.Spytaj czy nie ma mozliwości przetestowania tej radiówki. Mobilny można wziąć na próbę, parametry zależą od operatora, lokalizacji i technologii.
Hagashi

Jeżeli Plusa to i tez Cyfrowego Polsatu, takze jest Play ale to jest koncowka zasiegu na moje miejsce zamieszkania, do tego mam znizke w Plusie. A internet radiowy jest firmy Multimedia wiec wydaje mi sie ze musza zadbac o klientow. Tak jak wspominalem wczesniej o sprawdzeniu mozliwosci w moim miejscu zamieszkania, po telefonie w sobote, juz w poniedzialek zjawila sie osoba odpowiedzialna za sprawdzenie, ktora doradzila sciacie kilku galezi. Moge zerwac umowe bez poniesienia kosztow do 10 dni od jej zawarcia, ale zanim to podejme sie jej podpisywania chcialbym sie dowiedziecm, ktory internet jest wart wiecej.
matek451
Guru bezprzewodowy

Jeżeli to sprawdzony dostawca to wybór oczywisty, nic nie zastąpi stabilnego internetu bez limitu. Szczególnie jeżeli masz możliwość 10-dniowego testu. Weź spróbuj, nic nie tracisz. Podobnie weź na tygodniowy test internet z Plusa (CP), chociaż ten limit 50GB to porażka. Sprawdziłeś czy w twojej okolicy działa juz NetWorks Orange i T-Mobile, modernizuja teraz sieć w całej Polsce.
Hagashi

Problem w tym, ze dalej nie wiem jak wyglada sytuacja z pingiem i pogada, 50ms roznicy by dla mnie wiele znaczylo. A te 50 GB to chyba nie az tak malo. Niby te NetWorkS jest na moim obszarze, ale porownujac oferte z Plus z tymi z Orange czy T-Mobile, te drugie wydaja sie gorszymi(chyba wszystkie firmy dosylaja technologia HSPA+/UTMS). A i koszty zalozenia czyli okolo 50 zl musze poniesc, a nie chce takiej sytuacji ze np.
Wezme ten internet na probe 10-dniowa. Pogoda bedzie wspaniala, internet smiga 40ms codziennie czy to dzien czy noc, a po tych 10 dniach zaczyna padac snieg internet osiaga ledwo 10kb/s ogromne utraty pakietow, ping wacha sie do 1000ms, nic nie mozna zrobic. Wtedy juz nic z umowa nie zrobie bez ponoszenia duzych kosztow.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Hagashi pisze:Pogoda bedzie wspaniala,
Pogoda nie ma wpływu na działanie internetu z sieci 3G/4G (a przynajmniej taka normalna, deszcz, śnieg mgła) chyba że się jest na granicy zasięgu i minimalny spadek sygnału spowoduje problemy z transmisją. Większym problemem mogą być liście na drzewach czyli od wiosny do jesieni czy jakieś gradobicia/burze ale burza=odłączenie sprzętu od prądu i anteny zewnętrznej.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Czemu piszesz ,że oferta Orange jest gorsza od Plusa? W jakiej technologii działa u ciebie Plus, masz LTE? Jeśli jesteś w zasięgu NetWorks HSPA+DC z Orange to możesz uzyskiwać teoretycznie 43,2Mb/s w praktyce 20-25Mb/s. W Plusie na HSPA+ połowe tego. No i w Orange nie ma limitu w nocy. Oferty korzystne, sprzęt dobry. Czemu roztaczasz takie katastroficzne wizje jesli chodzi o radiówkę? Podpisujesz umowę na konkretnych zasadach i to dostawca ma się z nich wywiązać. W mobilnym nie ma takiej gwarancji.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

matek451 pisze:Czemu roztaczasz takie katastroficzne wizje jesli chodzi o radiówkę?
W którym miejscu autor pytania pisał o "radiówce"?
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Przeczytaj pierwszy jego post, te obawy dotyczą radiówki. Poza tym w Plusie na testy 7-dni nie 10. doszedłem do tego droga dedukcji :) Posty dość chaotyczne więc może autor się wypowie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

matek451 pisze: te obawy dotyczą radiówki.
To nie radiówka, to urynanet jeżeli pogoda wpływa na jego działanie.
Nie pomagam na PW!
Hagashi

Moze post napisany chaotycznie, ale staralem sie odniesc do poprzedniego postu(tak chodzilo mi o test radiowki). Jesli chodzi o porownanie to napisalem "wydaje sie", poniewaz nie wiem jak wyglada to w praktyce.
A moje katastroficzne wizje spowodowane sa czytaniem opini o radiowkach, gdyz jedni pisza, ze to porazka "zawieje snieg i juz po internecie", a inni ze pogoda ma nikly wplyw na jakos odbioru tak jak ty.
Jak widzisz ty matek451 i wojteks macie sprzeczne zdanie na temat radiowki.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Hagashi, od strony radiowej nie powinno być problemów. Chodzi o sposób instalacji sprzętu i ich jakość. W sieci radiowej (dokładniej to WiFi 2,4 GHz i 5 GHz) czasami problemem jest szkielet i osprzęt, ewentualnie bardzo duże upchanie klientów na jednej stacji, która się zapycha. Dobrze zrobiona radiówka będzie lepsza aniżeli sieć komórkowa - mniejszy dystans do stacji bazowej, brak limitu przesyłanych danych.

Najlepiej, jak się da, wziąć na próbę i zobaczyć jak to działa. Jeśli się nie da to popatrzeć po sąsiadach i znajomych kto z tego korzysta i się dopytać lub samemu się przekonać.
matek451
Guru bezprzewodowy

@Hagashi moje zdanie o radiówkach jest podobne do @wojteks. Są różni dostawcy takiego neta,dobrze zrobiona sieć, nieprzeciążona w której dostawca wywiązuje się z zawartych w umowie parametrów jest OK. Sa też tacy , którzy dostarczają "urynęnet" jak mawia klasyk. Nie dotrzymują warunków, sieć przeciążona na lichym sprzęcie. Tłumaczą to pogodą, śniegiem, liśćmi na drzewach itp. <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>. Biorą kasę i nic nie robią. W takim przypadku trzeba im podziękować. Dlatego istotne jest zasięgnięcie opinii o dostawcy wśród użytkowników po sąsiedzku. No i oczywiście test.
Hagashi

Pytalem sie ostatni kolegi mieszkajacego okolo 4km blizej nadajnika, gdyz nikt blizej mnie chyba nie ma tego internetu. Powiedzial, ze pingi mial okolo 80ms, internet dobrze dzialal bezwzgledu na pogode, az do niedawna, bo teraz ma podobno straszne problemy z pingiem i utrata danych. A wiem ze w ostatnich miesiacach Multimedia rozbudywowala siec i te problemy moze sie z tym wiaza.
matek451
Guru bezprzewodowy

Weź na próbę, przetestuj. Nic nie tracisz.
Hagashi

Troche odswieze. Dowiedzialem sie, ze mam mozliwosc tylko 1Mbps jesli chodzi o internet radiowy z multimedi. Wiec ta opcja mnie nie zadawala, gdyz to zbyt malo na dzisiejsze wymogi gier itd.. Znalazlem tez inna firme oferujaca pewne 2Mbps, nie wiem jak z 4Mbps i umowa jest na czas nieokreslony wiec bardzo ciekawa opcja. Tylko problem polega na tym ze nie mam pewnosci(nie zapewniono mi pewnosci tego ze internet ma do mnie zasieg), ale wiem ze ma go ktos mieszkajacy okolo 1,5 km ode mnie. Zaloznie kosztowalo mnie bedzie 200zl, wiec mam watpliwosci. Co o tym sadzicie? Jakies rady?
Ostatnio zmieniony 2013-12-02, 18:07 przez Hagashi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Hagashi pisze:Jakies rady?
Używać prawidłowych jednostek i pisać po polsku.
Hagashi pisze:gdyz to zbyt malo na dzisiejsze wymogi gier
Do samej gry starczy i jeszcze pasma zostanie. Co innego ściągnie plików.
Hagashi pisze:Co o tym sadzicie?
Bez upewnienia się, że ci dostawcy radiowi mają dobrze działające sieci, z małym pingiem i nie zapychające się totalnie wieczorem to bym takiej radiówki nie wziął.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ