Access Point Edimax CV-7428nS czy rozprowadzi Wifi po domu?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
conrdd
Użytkownik forum

Access Point Edimax CV-7428nS czy rozprowadzi Wifi po domu?

Post autor: conrdd »

Nie wiem czy nie popełniłem błędu: kupiłem Punkt dostępowy Edimax CV-7428nS Access Point aby:

1. Podłączyć do niego po LAN dekoder Nki + ew. inne urządzenia
2. Rozprowadzić WiFi po domu tam gdzie zasięg routera nie sięga

I nie jestem w stanie podłączyć się do niego po wifi. Raz że jedyną opcją jest sieć ukryta, a dwa że gdy loguję się do niej po ssid i haśle sieci głównej to nie chce się zalogować. Albo coś robię źle albo ten sprzęt nie ma takich możliwości?

(menu AP jest bardzo ubogie w porównaniu do routera)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Access Point Edimax CV-7428nS czy rozprowadzi Wifi po domu?

Post autor: wojteks »

conrdd pisze:I nie jestem w stanie podłączyć się do niego po wifi
Bo się nie da, musisz konfigurować go po kablu ethernet a cała konfiguracja ograniczy się do wyszukania sieci WiFi i podłączeniu się do niej.
conrdd pisze:2. Rozprowadzić WiFi po domu tam gdzie zasięg routera nie sięga
WiFi to on też raczej nei będzie nadawał, to tylko AP Client z wieloma portami LAN.
Nie pomagam na PW!
conrdd
Użytkownik forum

Czyli takie coś:

http://allegro.pl/ovislink-airlive-wl-5 ... 87959.html

lub

http://allegro.pl/edimax-ew-7416apn-acc ... 89899.html

A polecany do ok. 150zł którym podłączę się do sygnału wifi z routera i rozprowadzę go do odleglejszych zakątków domu? Może ktoś doradzić bym znów nie popełnił błędu?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

conrdd pisze:Może ktoś doradzić bym znów nie popełnił błędu?
Jedyny z 2 radiami Ovislink G.Duo ale pracuje tylko w 802.11g, jeżeli ma być 802.11n to układ 2 urządzeń AP Client i switch/AP (wybór duży i wielokrotnie opisywany na forum).
Nie pomagam na PW!
conrdd
Użytkownik forum

Dziękuję za pomoc - mam jednak wątpliwości: po co 2 radia? Ovislinka widziałem jednak jeśli posiadanego już Edimaxa AP podłaczę pod Nkę natomiast poprzez np. OVISLINK AIRLIVE WL-5460AP rozprowadzę sieć na parterze. Z tego co widzę posiada opcję Universal Repeater czyli pozwoli na utworzenie "podsieci" o swojej własnej nazwie a podłączonej do sieci WiFi podstawowej.

Bo z tego co czytałem na forum podstawa to dla mnie AP z funkcją Universal Repeater. Dobrze myślę?

Próbowałem coś takiego zrobić korzystając z rezerwowego Edimaxa 6200n z v1,14 ale nieprzetestowana funkcja routera powodowała zrywanie połaczenia.

Czy też zadziała dopiero: Edimax AP jako ściągający sieć WiFi z pietra połączony po kablu z OVISLINK AIRLIVE WL-5460AP który rozprowadzi dopiero WiFi na parterze?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

conrdd pisze:Bo z tego co czytałem na forum podstawa to dla mnie AP z funkcją Universal Repeater. Dobrze myślę?
To jest jedno z najgorszych rozwiązań, na forum nigdy nie polecane, nie zawsze działa a zwykle powoduje problemy i ogranicza przepustowość sieci.
conrdd pisze:Czy też zadziała dopiero
Nie prościej kabel ethernet położyć do dodatkowego AP?
Nie pomagam na PW!
conrdd
Użytkownik forum

wojteks pisze: Nie prościej kabel ethernet położyć do dodatkowego AP?
Nie chce kuć po ścianach - rozwiązanie bezprzewodowe wchodzi jedynie w grę.

Czyli najlepszym bezprzewodowym rozwiązaniem dla mnie będzie "Ovislink G.DUO Hot-Spot (dual-radio AP) PoE"

jak np tutaj:

http://allegro.pl/ovislink-g-duo-hot-sp ... 75913.html
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

conrdd pisze:Czyli najlepszym bezprzewodowym rozwiązaniem dla mnie będzie
Tak albo 2 osobne urządzenia spełniające tę samą funkcję. Pomijam fakt, że zajmiesz kolejny kanał w 2.4 GHz a z wolnymi kanałami w budynkach wielorodzinnych jest marnie.
conrdd pisze:Nie chce kuć po ścianach
A listwy przyścienne? Kabel ma 6mm więc łatwo go zamaskować, nawet mozna wydrapać bruzdę w tynku i potem zaszpachlować.
Nie pomagam na PW!
conrdd
Użytkownik forum

wojteks pisze: Tak albo 2 osobne urządzenia spełniające tę samą funkcję. Pomijam fakt, że zajmiesz kolejny kanał w 2.4 GHz a z wolnymi kanałami w budynkach wielorodzinnych jest marnie.
Bez szans na listwy. Ale dom jest jednorodzinny bez innych wifi w pobliżu więc wolne kanały nie są problemem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

conrdd pisze:Bez szans na listwy.
Zawsze jest jeszcze DLAN, co kabel to kabel.
conrdd pisze:dom jest jednorodzinny
No to nie ma problemu. Opcje znasz a co wybierzesz to Twoja decyzja.
Nie pomagam na PW!
conrdd
Użytkownik forum

A więc kupiłem G-Duo, wstępnie skonfigurowałem i działa - tryb WISP + AP. Dzisiaj jeszcze rozsunę kanały: jest WISP na 5, AP na 1 - będzie WISP na 11, AP na 1 i dołożę na kablu antenę dookólną wewnętrzną (po stronie AP) by oddalić od siebie antenę nr 1 od 2.

Ale mam pytanie: czym sprawdzić parametry tej podsieci? Windows pokazuje mi 54Mbs (raczej kłamie), telefon od 2 do 20Mbs (bardziej prawdziwe - prędkość AP ustawiona jest na AUTO). Strona http://www.speedtest.pl/ sieć podstawową pokazuje na ok. 12Mbs download/2Mbs upload, natomiast podsieci utworzonej z G-Duo: 1,5Mbs/0Mbs upload. Ta ostatnia wartość jest bez sensu bo wysyłanie danych (www, poczta) chodzi bez problemu. Ping ok 60ms.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

conrdd pisze:działa - tryb WISP + AP
Źle moim zdaniem, powinno być AP Client+AP chyb a że koniecznie potrzebujesz drugi router we własnej sieci.
conrdd pisze: i dołożę na kablu antenę dookólną wewnętrzną
Nie ma takiej potrzeby jezeli kanały rozsuniesz, może być np. 1 i 13 czy jak proponujesz 1 i 11.
conrdd pisze: Windows pokazuje mi 54Mbs (raczej kłamie)
Pokazuje prędkość połączenia z AP, w 802.11g to maksymalnie właśnie 54Mbps.
conrdd pisze: telefon od 2 do 20Mbs
Bo telefon ma gorszą antenę niż laptop i może ma włączone oszczędzanie energii dla WiFi.

Sprawdzaj po kolei, najpierw prędkość sieci podstawowej (po WiFi/kablu) potem po kablu z Ovislink G.Duo a na końcu po WiFi z Ovislinka. Ile sieci widzi laptop i na jakich kanałach (program inSSIDer powiedzmy)?
Nie pomagam na PW!
conrdd
Użytkownik forum

WISP mi pasuje - przynajmniej domownicy nie będą mieszać na dyskach sieciowych ;)

Bardzo dziękuję za pomoc: po wymianie jednej anteny i zagospodarowaniu kanałów 1 i 11 speedtest pokazał 10/2Mbs - czyli bliskie maksymalnym.

Ale mam inne pytanie: uruchamiam bramkę VOIP Linksys PAP2T. Po podłączeniu jej do routera D-Link 921 i odblokowaniu portu 5070 telefon internetowy działa w 100%. Jednak gdy podłączyłem tę bramkę VOIP przez AP EDIMAX CV-7428nS (ponieważ telefon ma stać w zupełnie innym miejscu) wówczas jest sygnal dzwonienia ale nie słychać głosu po odebraniu słuchawki. Ponieważ identyczny był objaw zanim odblkowałem na routerze port 5070 stąd podejrzewam iż Edimax łaczy się z routerem po zablokowanym porcie. Tylko którym?
Manual milczy na ten temat.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

conrdd pisze:Tylko którym?
Raczej bramka dostaje inne IP niż to na które zdefiniowałeś przekierowanie portu (ma inny MAC bo AP Client najczęściej maskuje MAC chyba że ma funkcję DHCP Relay czy podobnie nazwaną).
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ