Modem Orange jaki ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Modem Orange jaki ?
Witam,
Obecnie korzystam z CDMA na rev.b lecz zaczyna strasznie mulić..
Wykonałem parę testów i w mojej miejscowości jest internet (H+ na tel) co zapewnia ok 6Mb/s.
Pora zakupić modem, wybrałem E3131 lecz jest tyle jego wersji i nie wiem którą wybrać.
Na allegro znalazłem: E3131 HiLink, E3131 S-2 HILINK, HUAWEI E3131A i E3131.
Nie wiem który wybrać więc chciałbym poprosić o poradę.
Oprócz modemu zakupuję router TP-LINK TL-MR3420 (przeczytałem w którymś temacie, że to najlepszy model do tego modemu) tylko nie wiem czy trzeba aktywnego Hub'a USB czy nie.
Za pomoc dziękuję !
Obecnie korzystam z CDMA na rev.b lecz zaczyna strasznie mulić..
Wykonałem parę testów i w mojej miejscowości jest internet (H+ na tel) co zapewnia ok 6Mb/s.
Pora zakupić modem, wybrałem E3131 lecz jest tyle jego wersji i nie wiem którą wybrać.
Na allegro znalazłem: E3131 HiLink, E3131 S-2 HILINK, HUAWEI E3131A i E3131.
Nie wiem który wybrać więc chciałbym poprosić o poradę.
Oprócz modemu zakupuję router TP-LINK TL-MR3420 (przeczytałem w którymś temacie, że to najlepszy model do tego modemu) tylko nie wiem czy trzeba aktywnego Hub'a USB czy nie.
Za pomoc dziękuję !
Re: Modem Orange jaki ?
Witaj, twoja miejscowość jest pokrywana zasięgiem Orange jak i T-Mobile. Ciekawe jak u Ciebie z NetWorks! By to sprawdzić musisz posiadać modem np. Huawei E398, Huawei E3726, lub Huawei E3251.
Jak pisał kolega z tego fourum na DC-HSPA+DC są 2 razy takie prędkośći czy;li 6x2= 12 Mb/s ale może i więcej.
Jak pisał kolega z tego fourum na DC-HSPA+DC są 2 razy takie prędkośći czy;li 6x2= 12 Mb/s ale może i więcej.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Modem z HSPA+DC raczej nie jest Ci potrzebny. W okolicy masz prawie same UMTS900 NetWorks!. Także spokojnie E3131 wystarczy. Raczej nie brałbym wersji HiLink.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Dziś nie ma zasięgu a "jutro" już może mieć DC lub LTEPiotrek24 pisze:Modem z HSPA+DC raczej nie jest Ci potrzebny
Moim zdaniem nie ma sensu dziś kupować E3131 skoro rynek telekomunikacyjny tak dynamicznie się zmienia Za jakiś czas kolega sk00ti, będzie w zasięgu DC lub LTE i chcąc z tego korzystać będzie musiał zmienić modem Ceny tych lepszych modemów poszły w dół więc nie wiele dołoży a będzie miał sprzęt na przyszłość
- kris_kjk
- Specjalista bezprzewodowy-junior
@sk00ti jeśli już E3131 to proponuje ten z salonu Play za ok. 100 zł mamy modem nowy, bez sim locka i z gwarancją, a nie jakieś używane hilinki z Allegro, które po doliczeniu wysyłki wcale już takie tanie nie są.
Ewentualnie jakiś modem z Allegro z DC i LTE (na przyszłość) np. E3276 ale te bez sim locka z logo Plusa lub Polsatu. E3276 z innym logo są wprawdzie tańsze na Allegro, ale np. nie obsługują Polskiego zakresu LTE, a nie wszyscy sprzedający o tym piszą lub nie każdy doczytał o tym.
To ja podłącze się do tematu, czy jest jakieś ograniczenie internetu jeśli korzystamy z prepaid a nie z abonamentu i czy na prędkość ma wpływ klasa modemu np. E3131 a inny modem z DC.
Nie pamiętam już gdzie, ale na tym forum ktoś wspominał, że przy prepaid osiąga połowę teoretycznej prędkości i połowę tego co może osiągnąć modem, czyli dla E3131 to maksymalnie ok. 10Mbps. Natomiast przy abonamencie nie było ograniczeń. Czy operator ma taka możliwość i czy to stosuje ?
Ewentualnie jakiś modem z Allegro z DC i LTE (na przyszłość) np. E3276 ale te bez sim locka z logo Plusa lub Polsatu. E3276 z innym logo są wprawdzie tańsze na Allegro, ale np. nie obsługują Polskiego zakresu LTE, a nie wszyscy sprzedający o tym piszą lub nie każdy doczytał o tym.
To ja podłącze się do tematu, czy jest jakieś ograniczenie internetu jeśli korzystamy z prepaid a nie z abonamentu i czy na prędkość ma wpływ klasa modemu np. E3131 a inny modem z DC.
Nie pamiętam już gdzie, ale na tym forum ktoś wspominał, że przy prepaid osiąga połowę teoretycznej prędkości i połowę tego co może osiągnąć modem, czyli dla E3131 to maksymalnie ok. 10Mbps. Natomiast przy abonamencie nie było ograniczeń. Czy operator ma taka możliwość i czy to stosuje ?
-
- Użytkownik forum
Ten Huawei E3131 kosztuje w Play 109 zł, a w T-mobile jest jeszcze tańszy - 99zł. Bez żadnych umów i z pełną gwarancją na 2 lata w obu przypadkach.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z prepaidem jest różnie. Często działa gorzej niż abonament.kris_kjk pisze:To ja podłącze się do tematu, czy jest jakieś ograniczenie internetu jeśli korzystamy z prepaid a nie z abonamentu i czy na prędkość ma wpływ klasa modemu np. E3131 a inny modem z DC.
Klasa modemy oczywiście, że ma znaczenie, zwłaszcza jeśli mowa o HSPA+ i HSPA+ DC przy założeniu, że stacja bazowa wspiera HSPA+ DC. Wtedy można śmiało powiedzieć, że na HSPA+ DC jest 2x to co osiąga się na HSPA+.
Dwukrotnie to może nie, ale bywa gorzej, czasem zdecydowanie.kris_kjk pisze:Nie pamiętam już gdzie, ale na tym forum ktoś wspominał, że przy prepaid osiąga połowę teoretycznej prędkości i połowę tego co może osiągnąć modem, czyli dla E3131 to maksymalnie ok. 10Mbps. Natomiast przy abonamencie nie było ograniczeń. Czy operator ma taka możliwość i czy to stosuje ?
Niestety operatorzy mają wiele możliwości co pokazuje praktyka i co podpowiada logika.
-
- Użytkownik forum
Chce zakupić ten router:
http://allegro.pl/tp-link-tl-mr3220-rou ... tabsAnchor
I do tego modem E3131 z Playa/T-Mobile bo słyszałem, że z polskich dystrybucji nie są wersjami HiLink (czy jakoś tak).
Potrzebny mi będzie do tego jakiś usb hub ? Jeśli tak, proszę o link do jakiegoś sprawdzonego.
Mój budżet wynosi max 200zł, czyli powinienem się zmieścić a na sprzęt HSPA + DC nie mam pieniędzy
http://allegro.pl/tp-link-tl-mr3220-rou ... tabsAnchor
I do tego modem E3131 z Playa/T-Mobile bo słyszałem, że z polskich dystrybucji nie są wersjami HiLink (czy jakoś tak).
Potrzebny mi będzie do tego jakiś usb hub ? Jeśli tak, proszę o link do jakiegoś sprawdzonego.
Mój budżet wynosi max 200zł, czyli powinienem się zmieścić a na sprzęt HSPA + DC nie mam pieniędzy
E3131 w Play kosztuje 109 zł. Do tego router+wysyłka. Chyba lekko nadciągniesz budżet, ewentualnie kupisz używany modem. Do E3131 hub jest zbędny. Hub potrzebny jest w E3276 gdy korzystasz LTE oraz innych modemów gdy masz połączenie LTE.
-
Jak już będziesz miał modem i router to zobaczysz jak to będzie działało, na razie nie ma co sobie zawracać głowy tym hubem aktywnym. Jak robiłeś testy na telefonie, jaki miałeś mniej więcej poziom sygnału?sk00ti pisze:do tego jakiś usb hub
-
- Użytkownik forum
W telefonie zasięg na maksa. Dodaję wynik z speedtest.net:
http://www.speedtest.net/my-result/3150600507
http://www.speedtest.net/my-result/3150600507
-
To luzsk00ti pisze: zasięg na maksa

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Modemy z DC nie są wiele droższe. Taki Huawei E3251 jest na allegro za 109 - 160 zł + przesyłka.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
E398 trafiłem za 125zł a E3276 z prostą w naprawie usterką za 80zł 

- kris_kjk
- Specjalista bezprzewodowy-junior
ja.michal pisze:Modemy z DC nie są wiele droższe. Taki Huawei E3251 jest na allegro za 109 - 160 zł + przesyłka.
Też nabyłem tego E3251, nówka sztuka, z przesyłką, ściągnięciem online w 10 minut sim locka Orange (+zerowanie stanu odblokowań i kod do aktualizacji firmware) za ok. 122 złdexter18 pisze:Heńka E3251 utrafiłem za 100 zł.
MR 3420 V1 rozpoznaje modem i łączy się bez problemów.
Niestety doładowania online (Blue Media) się wczoraj wysypały i nie mam jak doładować i przetestować Orange. Zastanawiam się jak komendą AT wymusić poza nośną także CID (TNI daje możliwość wyboru kanału/nośnej). Kupując antenkę zewnętrzną tym bardziej bym to przetestował. Wczoraj w nocy (wymuszone 2100, bez antenki, modem w laptopie i TNI) T-Mobile to max 12Mbps, teraz zaledwie 4Mbps. QoS z najbliższego BTS-a T-Mobile ... +CGEQNEG: 1,2,5440,32000
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
W modemie raczej się nie dakris_kjk pisze:Zastanawiam się jak komendą AT wymusić poza nośną także CID
Co do QoS to jest różnie W E398 mam QoS jakieś 5/8 Mb/s a jak przełożę karte do E3276 jest chyba 5/42 Mb/skris_kjk pisze:QoS z najbliższego BTS-a T-Mobile ... +CGEQNEG: 1,2,5440,32000
Pomimo że w E398 mam niski QoS rano w Orange DC miałem 24Mb/s