Ze względu na słaby zasięg sieci WiFi kilka dni temu rozbudowałem sieć w mieszkaniu i mam problem.
Do tej pory w jednym rogu mieszkania był modem Thomson TWG870u (sprzęt i łącze od UPC) - do niego przez kabel były podpięte dwa kompy i drukarka a przez WiFi laptop, dwa telefony i tablet.
Ponieważ tablet to średniej klasy "chińczyk" to miał spory problem z zasięgiem WiFi w całym mieszkaniu. W związku z tym na kablu prowadzącym do komputera (w przeciwległym rogu mieszkania) wstawiłem switch i do niego wpiąłem komputer i nowy router TP-LINK WR941ND.
Router jest podpięty kablem przez port LAN - ma ustawione stałe IP (192.168.0.2) i wyłączone DHCP (tam ustawiona bramka 192.168.0.1 - IP modemu),
Na obu sprzętach sieć WiFi ma to samo SSID i to samo hasło ale różne kanały.
Wszystkie podpięte sprzęty działają OK za wyjątkiem jednego telefonu (SAMSUNG Galaxy Y Pro DUOS - GT-B5512) który niby łączy się TpLinkiem - wyświetla pełny zasięg, dostaje IP z modemu, ale przeważnie nie da się nic ściągnąć z netu. Co kilka połączeń zadziała.
Drugi smartfon (też Samsung), tablet i laptop łączą się bez problemu.
Ten feralny telefon bez problemu łączy się bezpośrednio z modemem i z innym routerem TP-Linka WR740N w innej sieci.
Sytuacja jest taka sama bez względu na kanały na jakich ustawię obie sieci i bez względu na to czy SSID tych dwóch sieci będą takie same czy inne.
Co może być nie tak?
Schemat sieci

Ustawienia modemu

Ustawiena routera/AP