Laptop-szybkość-WiFi-karta
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Wybrałem ten dział bo temat dotyczy WiFi jeżeli źle go umieściłem to proszę o przekierowanie.
Temat dotyczy szybkości WiFi w Laptopie. Przeczytałem wiele informacji nawet tutaj na forum nawet z lat wcześniejszych. Zapoznałem się z dokumentacją tej karty. W internecie na te tematy jest wiele sprzeczności ale może ktoś rozwiązał ten problem. Dokonywałem wielu zmian wiele prób.
Trochę specyfikacji:
Laptop Sony Vaio VGN-CR 220E
System Windows Professional XP 32 bit
karta sieciowa: dlink 4965AGN draft n na karcie trzy wyprowadzenia gniazda do anten.1,3,2
Podłączone są tylko dwie anteny wyprowadzenie gniazdo 1 oraz 2 pośrodku 3 wolne
Kartę .w laptopie obsługuje oprogramowanie Intel ® ProSet/Wireless WiFi ver.14.3.1.0 sterownik do karty dlink 4965AGN ver13.5.0.0
Laptop kiedyś przywieziony z USA dotarł do mnie w stanie uszkodzonym Laptop pracuje w sieci z routerem D-Link DWR 921.2,4 GHz Ruter obsługuje H 13 kanałów a karta tylko H 11 kanałów. Ustawiony jest kanał H 10 N w routerze oraz na karcie.
Objawy:
Po zmianie oprogramowania oraz sterownika po pierwszym chociaż nie tylko połączeniu podana jest różna informacja z oprogramowania Intel® ProSet/Wireless:. Właśnie ta szybkość dokonywałem różnych zmian ver. Sterowników oraz oprogramowania po zmianie były przypadki że w pierwszej fazie połączenia była informacja szybkość 144Mb/s w innym 300Mb/s ale po chwili powraca informacja szybkość 72,0Mb/s Nazwa profilu szybkość 72,0Mb/s Jakość sygnału doskonała
Pytania:
1.Nie wiem skąd te różne informacje i co jest przyczyną jakby np. blokowania?
2.Czy karta albo router sam określa szybkość czy Win XP?
3.W specyfikacji obecnej karty na naklejce jest Model: 4965AGN MM1 a ja spotykałem w internecie foto z info w modelu z końcówkami MM2 co to określa kwestia rynku czy oznaczenia tylko producenta?
4.Czy przy zmianie karty nie będzie konfliktów czy np.: obecny MAC karty jest gdzieś „zaszyty”w Sony Vaio?
Proszę o informacje osób które zajmowały się tym tematem.
Temat dotyczy szybkości WiFi w Laptopie. Przeczytałem wiele informacji nawet tutaj na forum nawet z lat wcześniejszych. Zapoznałem się z dokumentacją tej karty. W internecie na te tematy jest wiele sprzeczności ale może ktoś rozwiązał ten problem. Dokonywałem wielu zmian wiele prób.
Trochę specyfikacji:
Laptop Sony Vaio VGN-CR 220E
System Windows Professional XP 32 bit
karta sieciowa: dlink 4965AGN draft n na karcie trzy wyprowadzenia gniazda do anten.1,3,2
Podłączone są tylko dwie anteny wyprowadzenie gniazdo 1 oraz 2 pośrodku 3 wolne
Kartę .w laptopie obsługuje oprogramowanie Intel ® ProSet/Wireless WiFi ver.14.3.1.0 sterownik do karty dlink 4965AGN ver13.5.0.0
Laptop kiedyś przywieziony z USA dotarł do mnie w stanie uszkodzonym Laptop pracuje w sieci z routerem D-Link DWR 921.2,4 GHz Ruter obsługuje H 13 kanałów a karta tylko H 11 kanałów. Ustawiony jest kanał H 10 N w routerze oraz na karcie.
Objawy:
Po zmianie oprogramowania oraz sterownika po pierwszym chociaż nie tylko połączeniu podana jest różna informacja z oprogramowania Intel® ProSet/Wireless:. Właśnie ta szybkość dokonywałem różnych zmian ver. Sterowników oraz oprogramowania po zmianie były przypadki że w pierwszej fazie połączenia była informacja szybkość 144Mb/s w innym 300Mb/s ale po chwili powraca informacja szybkość 72,0Mb/s Nazwa profilu szybkość 72,0Mb/s Jakość sygnału doskonała
Pytania:
1.Nie wiem skąd te różne informacje i co jest przyczyną jakby np. blokowania?
2.Czy karta albo router sam określa szybkość czy Win XP?
3.W specyfikacji obecnej karty na naklejce jest Model: 4965AGN MM1 a ja spotykałem w internecie foto z info w modelu z końcówkami MM2 co to określa kwestia rynku czy oznaczenia tylko producenta?
4.Czy przy zmianie karty nie będzie konfliktów czy np.: obecny MAC karty jest gdzieś „zaszyty”w Sony Vaio?
Proszę o informacje osób które zajmowały się tym tematem.
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Laptop-szybkość-WiFi-karta
viktor pisze:dlink 4965AGN draft n
Router ma certyfikowane N, karta Draft n stąd problemy. Przęłącz router tylko w b/g (g) albo kartę w WiFi w samo 802.11g (wyłącz tryb N). Na większe prędkości bym nie liczył w tym przypadku. Pozostaje Ci wymiana karty WiFi na taką z certyfikowanym n i skoro masz tylko 2 anteny to na taką z 2 wejściami antenowymi.viktor pisze:D-Link DWR 921
Nie pomagam na PW!
-
Dziękuje za odpowiedz nie dodałem że w ProSet Wileress w oknie profil po połączeniu widoczny jest w różnych kolorach tryb g n. Tak też się domyślam że jest pewne nie dopracowanie sprzętowe chociaż na kanale H 10 zeszło chwilowo do 65 Mb/s przeszedłem na H 11 stabilne 72,0 Mb/s Zmiany trybu 802,11g nic nie wnoszą. Na jednym z forum chyba Elektroda? forumowicz pisał że problem rozwiązał dodając trzecią antenę ale jakoś mnie to nie przekonuje. Inny znów że na pasmie 5GHz jest N a źródła o tym nie mówią Na obcojęzycznych forach nie znalazłem tego potwierdzenia Po za tym anteny tylko na ebeyu chyba UK.Też myślę o wymianie karty zgłębiam wiedzę jaką zastosować bo po zakupie mogą być też kolizje i to większe. PozdrawiamWojteks pisze:Router ma certyfikowane N, karta Draft n stąd problemy.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-12-07, 16:38 ]
Poprawa tagów.
Ostatnio zmieniony 2013-12-07, 16:38 przez viktor, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
-
Laptop-szybkość-Wifi-karta
Dziękuje za poprawienie tagów przepraszam.
W mojej wypowiedzi powyżej zadałem powyżej pytanie:
Udało mnie się podmienić tą kartę na z oznaczeniem MM2 zauważyłem zmiany w Właściwościach karty: Opis pasma i kanału dla sieci Ad Hoc pojawiła się możliwość aktywna wyboru 802.11a oraz pod oknem wyboru kanału aktywne okno z wyborem Automatyczne,36,43,44,48. W poprzedniej karcie z MM1 tej możliwości nie było czyli jednak te oznaczenia mają znaczenie. Jednak chwilowa podmiana nie zwiększyła szybkości nadal 72,0Mb/s
W mojej wypowiedzi powyżej zadałem powyżej pytanie:
Udało mnie się podmienić tą kartę na z oznaczeniem MM2 zauważyłem zmiany w Właściwościach karty: Opis pasma i kanału dla sieci Ad Hoc pojawiła się możliwość aktywna wyboru 802.11a oraz pod oknem wyboru kanału aktywne okno z wyborem Automatyczne,36,43,44,48. W poprzedniej karcie z MM1 tej możliwości nie było czyli jednak te oznaczenia mają znaczenie. Jednak chwilowa podmiana nie zwiększyła szybkości nadal 72,0Mb/s
- wojteks
- *** Administrator ***
To stara karta, obsługuje tylko Draft N z tego co pamiętam, nie będzie pracować poprawnie z certyfikowanym N przy większych prędkościach.viktor pisze:4965AGN
Już pisałem, więcej nie będzie bez wymiany na kartę z certyfikowanym N (jakąś współczesną).viktor pisze:Jednak chwilowa podmiana nie zwiększyła szybkości nadal 72,0Mb/s
Nie pomagam na PW!
-
Wymieniłem poprzednią kartę na Intel Ultimate 6300 AGN inna wersja sterownika oraz do obsługi oprogramowanie. Udało mnie się uzyskać szybkość chwilową 150 Mb/s a potem powrót do 72Mb/s. Czy to aby router nie ogranicza szybkości? Zawieszam ten temat. Lubię kableviktor pisze:Jednak chwilowa podmiana nie zwiększyła szybkości nadal 72,0Mb/s
-
Zawiesiłem ten temat a teraz czas na zakończenie. Zmieniłem oprogramowanie na Windows Professional 7 (od nowa instalacja) Karta Intel Ultimate 6300 AGN instalacja tylko samego sterownika do karty WiFI pod Win 7(dwie anteny od karty pozostały). Router D-Link DWR 921 ten sam.
Karta pracuje po kilka godzin poprawnie bez wyłączeń oraz ograniczenia szybkości.Siła sygnału znakomita.
Coś chyba jednak było w konfiguracji połączenia pod WinXp.
Karta pracuje po kilka godzin poprawnie bez wyłączeń oraz ograniczenia szybkości.Siła sygnału znakomita.
Coś chyba jednak było w konfiguracji połączenia pod WinXp.