[Netia] ASMAX AR 1004G od Netii ograniczenie łącza.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
[Netia] ASMAX AR 1004G od Netii ograniczenie łącza.
Witam, jestem laikiem w tych sprawach i szukam pomocy, jeśli zły dział, bo nie byłem pewien - przepraszam. Otóż udostępniam internet dwóm osobą poza mną. Jedna korzysta tylko po Wi-Fi, drugi natomiast spontanicznie raz kabel, raz Wi-Fi. I tu rodzi się moje pytanie. Zależałoby mi na tym, aby ograniczyć prędkość każdej z tych osób np. do 2 mb, a może nawet generować dla każdej inne hasło. Czy na tym "sprzęcie" który posiadam jest możliwe wykonanie czegoś takiego? Jeśli to kategorycznie odpada, to jaki sprzęt jest w stanie wykonać taką robote?
Ostatnio zmieniony 2013-11-11, 15:09 przez allFoRpeople, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: [Netia] ASMAX AR 1004G od Netii ograniczenie łącza.
Nie.allFoRpeople pisze:Czy na tym "sprzęcie" który posiadam jest możliwe wykonanie czegoś takiego?
Na oryginalnym firmware czy może być alternatywne oprogramowanie? Co z modemem ADSL, masz jakiś czy musi być router z modemem?allFoRpeople pisze:to jaki sprzęt jest w stanie wykonać taką robote?
Nie pomagam na PW!
-
Kurde nie bardzo potrafię ci odp. Nie wiem czy może być alternatywne FW, z czym to się wiąże?:-\ Co od modemu ADSL też nie bardzo kumam co masz na myśli. Dla mnie po prostu ma działać, więc zamieniam się w słuch, co i jak żeby wykonać takie coś. Sory za moją ułomność:-\
- wojteks
- *** Administrator ***
Ile chcesz na ten sprzęt wydać, tu propozycja http://www.ceneo.pl/9266000
Nie pomagam na PW!
-
hmm.. a coś tańszego? 250-300zł?
- wojteks
- *** Administrator ***
Poczytaj tutaj, dyskusja na podobny temat http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=39390allFoRpeople pisze:a coś tańszego?
Nie pomagam na PW!
-
chętnie kupiłbym drytek'a którego polecasz, ale w tej chwili mnie nie stać. Jak odłoże kasę, to odezwę się o pomoc w konfiguracji:)
-
Witam, nadszedł czas zakupu Drytek'a, którego wojteks mi poleciłeś. Przed zakupem chcę się jeszcze upewnić, czy aby na pewno spełni on moje oczekiwania.
Reasumując:
- chce udostępniać sieć trzem osobą poza moimi urządzeniami w domu, którymi są dwa laptopy, dwa smartfony,
- dwie osoby będą korzystały tylko po wi-fi, trzecia raz po wi-fi, raz po kablu,
- i tutaj najważniejsze: chcę dla każdej z tych osób wygenerować osobne hasło i limit prędkości, np. 2 mb/s.
Czy drytek podoła? I jak u niego z zasięgiem? Ważne, aby nie był gorszy niż w moim obecnym asmaxie.
Reasumując:
- chce udostępniać sieć trzem osobą poza moimi urządzeniami w domu, którymi są dwa laptopy, dwa smartfony,
- dwie osoby będą korzystały tylko po wi-fi, trzecia raz po wi-fi, raz po kablu,
- i tutaj najważniejsze: chcę dla każdej z tych osób wygenerować osobne hasło i limit prędkości, np. 2 mb/s.
Czy drytek podoła? I jak u niego z zasięgiem? Ważne, aby nie był gorszy niż w moim obecnym asmaxie.
Ostatnio zmieniony 2013-12-04, 23:01 przez allFoRpeople, łącznie zmieniany 2 razy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Po co różne hasła, limit prędkości obsłuży.allFoRpeople pisze:chcę dla każdej z tych osób wygenerować osobne hasło i limit prędkości
Nie pomagam na PW!
-
Moze hasło faktycznie zbędne, ale fajnie by było. Wiec mogę śmiało zamawiać?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nikt więcej się za bardzo nie wypowiadał w temacie, pewnie możesz, poczytaj jeszcze inne opinie w necie o tym sprzęcie.allFoRpeople pisze:Wiec mogę śmiało zamawiać?
Nie pomagam na PW!
-
gdybym tylko znał się na tych wszystkich specjalistycznych nazwach i skrótach to chętnie bym to sprawdził, ale jestem ciemny, dlatego pytam tutaj.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To ty chcesz serwer PPPoE + kolejkowanie. Tylko na droższych Draytekach:allFoRpeople pisze:chcę dla każdej z tych osób wygenerować osobne hasło i limit prędkości,
http://www.draytek.com/index.php?option ... 97&lang=ru
Ewentualnie osobno modem osobno MikroTik.
-
może darujmy sobie juz to osobne hasło
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2013-12-05, 05:57 ]
Darujmy sobie też tłiterowe skróty.
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2013-12-05, 05:57 ]
Darujmy sobie też tłiterowe skróty.
Ostatnio zmieniony 2013-12-05, 05:57 przez allFoRpeople, łącznie zmieniany 1 raz.