Skrócenie kabla a sygnał.
Moderator: Moderatorzy
Skrócenie kabla a sygnał.
Witam, mam sygnał na poziomie 22% 97 dB mierzony TNI. Czy skrócenie kabla z 10 metrów do 5 da jakiś efekt ? Warto próbować ? Jeśli kabel H155 na metr przypada 0,5 dB straty to na 10 metrów jest 5 dB. Czyli na 5 metrów wychodzi 2,5. Może są jakieś szanse na mocniejszy sygnał.
Ostatnio zmieniony 2013-12-05, 09:16 przez dexter18, łącznie zmieniany 2 razy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Skrócenie kabla a sygnał.
Jeszcze uwzględnij prawidłowe zaciśnięcie wtyku antenowego na tym kablu a tego bez odpowiedniej zaciskarki nie zrobisz.dexter18 pisze:Czyli na 5 metrów wychodzi 2,5.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jesli kabel zostanie obrobiony poprawnie, to bedziesz mial ~1.8 razy mocniejszy sygnal.
BTW: jednostki masz zle, tlumienie podaje sie w dB, nie w dBm.
BTW: jednostki masz zle, tlumienie podaje sie w dB, nie w dBm.
Nie pomagam na PW.
Nie będę skracał sam. Wolę zakupić w Cybertechu z 5 metrowym kablem. Key poprawione.
-
- Guru bezprzewodowy
Na jakiej częstotliwości korzystasz z H-155? Tutaj masz tabelę danych kabli i ich tłumienności http://www.bestpartner.pl/kable.htm
U2100. Z tego co wyliczyłem na 10 metrach jest 4,69 dB strat. Dobrze mówię ?
-
- Użytkownik forum
Witam.dexter18 pisze:Witam, mam sygnał na poziomie 22% 97 dBm mierzony TNI. Czy skrócenie kabla z 10 metrów do 5 da jakiś efekt ? Warto próbować ? Jeśli kabel H155 na metr przypada 0,5 dB straty to na 10 metrów jest 5 dB. Czyli na 5 metrów wychodzi 2,5. Może są jakieś szanse na mocniejszy sygnał.
Kabla zawsze powinno być ile potrzeba, masz za dużo to skracaj. Ale cudów się nie spodziewaj.
Robert
Dalej masz błąd, powinno pisać -97dBm. Pobaw się fajnym programem mini db calculator
R
Pozdrawiam Robert
W teorii nie ma różnicy między praktyką, a teorią. W praktyce jest.
W teorii nie ma różnicy między praktyką, a teorią. W praktyce jest.