Dobór routera/Optymalizacja sieci

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Shamson
Początkujący użytkownik forum

Dobór routera/Optymalizacja sieci

Post autor: Shamson »

Witajcie,

Zamierzam wymienić router główny w sieci która wygląda jak na obrazku( wybaczcie za jakość ale na szybko tylko dla wglądu). Miałem właściwie dalej mam problem z tą siecią (http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=39316)
Na rysunku router główny(R1) pełni rolę również serwera dhcp jak i punktu dostępowego. Reszta routerów jest podłączona do niego bardziej jako przedłużenie sieci (w routerach internet idzie nie do gniazda wan tylko lan dhcp wyłączone i przypisane dla kazdego statycznie w ustawieniach routera głównego) niestety aktualnie zamiast ap są to routery i żeby zlikwidować podsieci wpiąłem je własnie tak do sieci oraz ustawiłem jedno ssid tym samym routing wifi (oczywiście inne kanały) . Niestety sieć jest bardzo niestabilna często wywala wifi nawet przy małym obciążeniu (3-5 osób). Problem jest nawet pobrać pocztę. Kiedy następuje problem nie można zalogować się do routera głównego TP-link wr1043nd. po kilku próbach jakby się odwiesza i git ale po chwili znów ten sam problem. Myślę czy koniecznie będzie zastosowanie osobnego serwera dhcp czy może sprawę załatwi wymiana go na coś z wyższej półki mikrotik/linksys. ??

Potrzebuję pomocy bo przewiduję wydać na niego ok 600 złotych więc jest to poważna inwestycja jak dla mnie. Maksymalnie może korzystać z sieci do 100 osób. Myślałem również nad zmianą tych końcowych routerów na typowe AP tylko nie wiem czy jest sens ?

I tu pytanie do was lepiej postawić jakis serwer dhcp i zostawić to tak jak jest czy może wymienić router i powinno pomóc ? Jeśli router to jaki proponujecie.
A już tłumaczę czemu uparłem się na dhcp ponieważ zdarza się tak ze na komputerze który ma przydzielony statyczne ip wcześniej dynamicznie wystarczyło odświeżyć adres aby połączenie wróciło. Żaden routing nie jest skonfigurowany.

p.s. w tym routerze nie ma opcji ustawienia mtu czy możliwe że przez to są problemy gdyż dostawca ma określone swoje mtu.
Ostatnio zmieniony 2013-12-01, 18:25 przez Shamson, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Dobór routera/Optymalizacja sieci

Post autor: Jo_gurt »

Do 100 osób? Może być Mikrotik. Np. RB951G-2HnD.
Serwera DHCP raczej bym się nie czepiał. Możliwe, że ten TP-Link ma jakiś problem (mój taki sam model, na DD-WRT, zachowuje się czasem podobnie).
Shamson

Z mikrotikiem jeszcze nie miałem styczności, powiedz tylko czy wymaga dużo większej wiedzy?

Skoro masz podobnie to jeszcze mnie upewniłeś co do braku stabilności tego routera, aktualizowałem fw co prawda nie myślałem zmieniać na inne oprogramowanie ale skoro nawet na niestandardowym masz takie problemy czyli to ten router. Na początek wymienię go ale tak jak mówię potrzebuję czegoś sprawdzonego :)

Jeszcze jakieś propozycje ? Dobrze by było jakby miał też duże pokrycie jeśli chodzi o wifi bo tak jak na rysunku pracuje jako DHCP serwer obsługuje PPPOE oraz musi nadawać wifi :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Shamson pisze:Z mikrotikiem jeszcze nie miałem styczności, powiedz tylko czy wymaga dużo większej wiedzy?
Musisz mieć podstawową sieciową wiedzę, żeby wiedzieć co wpisać w szukarkę i rozumieć czytając wiki. MT ma akurat bardzo dobrą wiki i wszystko jest opisane krok po kroku. Ważne jest tylko to czytanie i rozumienie.
Shamson pisze:Skoro masz podobnie to jeszcze mnie upewniłeś co do braku stabilności tego routera, aktualizowałem fw co prawda nie myślałem zmieniać na inne oprogramowanie ale skoro nawet na niestandardowym masz takie problemy czyli to ten router.
Ciężko wysnuć jakąś pewną regułę na podstawie dwóch routerów, do tego na innym sofcie i w różnych otoczeniach. Natomiast ja używam tego TP-Linka tymczasowo i niedługo sam zmieniam na (wracam do) MT.
Shamson

W takim razie nie boje się o konfiguracje MT :) Powiedz mi tylko jeśli chodzi o tego mikrotika co podałeś to jak sprawa wygląda z pokryciem wifi (anteny są wbudowane stąd moje pytanie)
Ciężko wysnuć jakąś pewną regułę na podstawie dwóch routerów, do tego na innym sofcie i w różnych otoczeniach. Natomiast ja używam tego TP-Linka tymczasowo i niedługo sam zmieniam na (wracam do) MT.
Oczywiście nie można stawiać reguł w ten sposób ale fakt ze nie tylko u mnie są takie problemy umacnia mnie to w myśli że należy zmienić ten router.

Czekam na dalsze propozycje sprzętu :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Shamson pisze: Powiedz mi tylko jeśli chodzi o tego mikrotika co podałeś to jak sprawa wygląda z pokryciem wifi (anteny są wbudowane stąd moje pytanie)
Nie wiem, ja mam RB/MT bez WiFi. Nie da się za bardzo odpowiedzieć na to pytanie bez testu w konkretnym miejscu.
Shamson

Przeglądając oferty i patrząc na routery troche droższe niż 200 mam takiego mikrotika MikroTik RB2011UAS-2HnD-IN
oraz
Linksys Dual-Band N900 Gigabit (EA4500-CE)

Rozumiem że ciężko powiedzieć bez konkretnych testów, tyle że ja osobiście nie miałem nigdy styczności z wbudowanymi antenami i nie jestem szczerze do nich przekonany. Budynek w którym ma być używany router jest starą kamienicą z grubymi ścianami :)

Jeszcze przy okazji zadam pytanie, Na reszcie pięter są routery nie ap jedynie podłączone jakby były ap (chociaż w opcjach nigdzie nie ustawiałem) i pytanie czy lepiej aby pracowały jako routery i tworzyły osobne podsieci (może to też odciąży główny router) czy zostawić je tak ew. wymienić na zwykłe ap ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Shamson pisze:MikroTik RB2011UAS-2HnD-IN
Sprzętowo prawie to samo co podawałem wyżej, ale:
- zewnętrzne antenki
- dodatkowo 5 portów 100Mbps
- port USB
- bajer w postaci LCD
Także może być i ten.
Shamson pisze:Linksys Dual-Band N900 Gigabit (EA4500-CE)
Linksys to nie jest wyższa półka :P
Shamson pisze:Na reszcie pięter są routery nie ap jedynie podłączone jakby były ap (chociaż w opcjach nigdzie nie ustawiałem) i pytanie czy lepiej aby pracowały jako routery i tworzyły osobne podsieci (może to też odciąży główny router) czy zostawić je tak ew. wymienić na zwykłe ap ?
To raczej decyzja zależąca od tego co chcesz osiągnąć. Jeśli chciałbyś mieć sieć zgodną ze sztuką to można by pomyśleć o zastąpieniu ich przez UniFi (zarządzanie z jednego punktu całą infrastrukturą AP). Tylko może zabraknąć portów ethernetowych, wtedy wchodzimy w dodatkowe switche.
Shamson

To między jakimi firmami proponujesz się poruszać, oprócz MT ?
Sprzętowo prawie to samo co podawałem wyżej, ale:
- zewnętrzne antenki
- dodatkowo 5 portów 100Mbps
- port USB
- bajer w postaci LCD
Szukam modelu właśnie który był by w podobnej cenie co podałeś tylko z zewnętrznymi antenami. Reszta z wymienionych różnic między nimi jest mi nie potrzebna więc nie ma co przepłacać.
To raczej decyzja zależąca od tego co chcesz osiągnąć. Jeśli chciałbyś mieć sieć zgodną ze sztuką to można by pomyśleć o zastąpieniu ich przez UniFi (zarządzanie z jednego punktu całą infrastrukturą AP). Tylko może zabraknąć portów ethernetowych, wtedy wchodzimy w dodatkowe switche.
Tylko jeśli dobrze kojarzę to sprzęt UniFi nie jest najtańszy, a nie chodzi mi o mnożenie kosztów . Chcę osiągnąć hmm stabilność :) I zastanawiam się czy jeśli podzielę poszczególne piętra na poszczególne sieci to będzie łatwiejsze dla łyknięcia przez główny router czy nic nie zmieni poza natem i braku komunikacji między sieciami, z czym że nie potrzebuje tej łączności.

P.S. Switcha i tak będe musiał kupić bo pasuje mi dodać po ap na końcówkach bo jeden router na piętro nie pokrywa wszystkiego :(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Shamson pisze:To między jakimi firmami proponujesz się poruszać, oprócz MT ?
W tej cenie nie bardzo wiem co innego można by zaproponować.
Szukam modelu właśnie który był by w podobnej cenie co podałeś tylko z zewnętrznymi antenami. Reszta z wymienionych różnic między nimi jest mi nie potrzebna więc nie ma co przepłacać.
Nie wiem, rozejrzyj się po www.routerboard.com
Shamson pisze:nie chodzi mi o mnożenie kosztów . Chcę osiągnąć hmm stabilność
Heh, cóż, to się może wykluczać.
Shamson pisze:I zastanawiam się czy jeśli podzielę poszczególne piętra na poszczególne sieci to będzie łatwiejsze dla łyknięcia przez główny router czy nic nie zmieni poza natem i braku komunikacji między sieciami, z czym że nie potrzebuje tej łączności.
Do obrobienia przez główny router nie będzie mniej, tak czy tak przez NAT przejdzie ta sama ilość połączeń.
Shamson

W tej cenie nie bardzo wiem co innego można by zaproponować.
A w jakiej cenie możesz coś zaproponować( mam rozumieć że wszystkie linksys netgear dlink i inne w tych cenach to typowo domowe) ? Tak jak mówię nie zależy mi na mnożeniu kosztów ale też nie będę żałował pieniędzy. Też nie chcę przepłacać bo sieć do 100 z czego najczęściej jest to 20-30 użytkowników, z 4 routerami i 3 komputerami podpiętymi na stałe plus ew. 3 lub 4 ap to nie jest jakaś duża sieć prawda? Też nie jestem mega specem w sprawach sieciowych ale interesuje się więc proszę o wyrozumiałość :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Shamson pisze:A w jakiej cenie możesz coś zaproponować
~1500zł, Cisco

Zależy jeszcze jaka przepustowość Cię interesuje.
Shamson

Więc pozostając przy jednym z MT, wpinam do niego wszystkie moje routerki (tplinki, w tych routerach normalnie jako LAN) Mam jedną dużą sieć, jeśli MT nie będzie wystarczająco mocny jeśli chodzi o wifi to mogę dołączyć tam switcha i do tego switcha jakiegoś ap(wiem mogę ale czy to nie będzie szkodzić) Do poszczególnych pięter i tak planuję
a) dołożyc po Ap
B)dwa ap (jeden będzie odbierał sygnał bezprzewodowo-most a drugi rozsyłał bo z tego co wiem to rozwiązania typu routery z dwoma radiami lub tplinkkowe wds jest cholernie nie wydajne).

Jeśli ap to możesz jakieś polecić czy tu już ta takim poziomie to nie ma wielkich różnic ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Shamson pisze: jeśli MT nie będzie wystarczająco mocny jeśli chodzi o wifi to mogę dołączyć tam switcha i do tego switcha jakiegoś ap
W takim układzie już lepiej się szarpnąć na tego droższego MT, bo dostajesz jeszcze jako bonus switcha 5 portów setek.
B)dwa ap (jeden będzie odbierał sygnał bezprzewodowo-most a drugi rozsyłał bo z tego co wiem to rozwiązania typu routery z dwoma radiami lub tplinkkowe wds jest cholernie nie wydajne).
Dwa urządzenia w zasadzie = urządzenie z dwoma radiami. Natomiast możesz pomyśleć o kolejnych MT, ale z podwójnym interfejsem radiowym.
Shamson pisze:Jeśli ap to możesz jakieś polecić czy tu już ta takim poziomie to nie ma wielkich różnic ?
Raczej nie ma. Ja osobiście dzielę AP mniej więcej na takie grupy (mocno z grubsza):
- domowe (TP-Linki, Netgeary itp itd)
- prawie-pro (Ubnt, RB/MT)
- pro (w sumie mało ważne, bo wchodzimy w dziesiątki tysięcy $)
Shamson

Co do AP to wydaje mi się że coś z zakresu domowego powinno wystarczyć bo przy takim rozszerzeniu sieci to łączyło by się z tym ap ok 10 osób.
Powiedz mi jeszcze jeśli możesz w temacie MT. Bo większość jak widzę są to same płytki jak wygląda sprawa z obudowami do tego bo w żadnej szafie ani niczym podobnym trzymał tego nie będę po prostu wkręt i ściana. Poszukam jakichś MT z dwoma radiami chociaż teraz już jest chyba większy wybór sprzętu jeśli chodzi o dwa radia.

P.S. Jeśli kupię MT z dwoma radiami to stacja nadawcza musi też mieć dwa radia ? Bo zastanawiam się czy wystarczą routerki tplinka bardzo domowe plus ap od MT. Kiedyś próbowałem dwa tp linki w wds ale :facepalm:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Shamson pisze: przy takim rozszerzeniu sieci to łączyło by się z tym ap ok 10 osób.
10 osób na jeden AP? Zależy jeszcze jak wykorzystywane połączenie, ale to sporo.
Shamson pisze: Bo większość jak widzę są to same płytki jak wygląda sprawa z obudowami do tego
Poszukaj w sklepach typu cyberbajt, cdr.pl itp. Tam są specjalne obudowy pod MT/RB.
Shamson pisze:Poszukam jakichś MT z dwoma radiami chociaż teraz już jest chyba większy wybór sprzętu jeśli chodzi o dwa radia.
Wybór jest taki sam jak 10 lat temu, niewiele się zmieniło w tym względzie.
Shamson pisze:Jeśli kupię MT z dwoma radiami to stacja nadawcza musi też mieć dwa radia ? Bo zastanawiam się czy wystarczą routerki tplinka bardzo domowe plus ap od MT.
Tu nie wiem o co chodzi.
Shamson

Jeśli kupię MT z dwoma radiami to stacja nadawcza musi też mieć dwa radia ? Bo zastanawiam się czy wystarczą routerki tplinka bardzo domowe plus ap od MT.

Tu nie wiem o co chodzi.
Chodzi mi o to jeśli MT z dwoma radiami użył bym jako przedłużenia sieci tj router tplink jakiś tam podstawowy nie pamiętam teraz modelu przepraszam(cena 89). i w zasiegu routera podłączył właśnie jakiś ap z dwoma radiami czy to będzie działać czy tego tp linka też należy wymienić. Osobiście wydaje mi się że powinno śmigać ale czy będzie...

Jeśli rozgłaszam jedno ssid na różnych piętrach sygnały potrafią się pokrywać ale są na innych kanałach czy to spowoduje obniżenie wydajności sieci ? Jak wygląda sprawa z przełączaniem się hosta między punktami?

I chcę przeprosić na początku zrobiłem czeski błąd router główny to nie 1043 a 3420.
Łączę jakim aktualnie dysponuje to 8Mbit download 4 upload.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Shamson pisze:Chodzi mi o to jeśli MT z dwoma radiami użył bym jako przedłużenia sieci tj router tplink jakiś tam podstawowy nie pamiętam teraz modelu przepraszam(cena 89). i w zasiegu routera podłączył właśnie jakiś ap z dwoma radiami czy to będzie działać czy tego tp linka też należy wymienić. Osobiście wydaje mi się że powinno śmigać ale czy będzie...
Ciągle nie rozumiem. Napisz jakoś z większą ilością znaków przystankowych :P
Shamson pisze:Jeśli rozgłaszam jedno ssid na różnych piętrach sygnały potrafią się pokrywać ale są na innych kanałach czy to spowoduje obniżenie wydajności sieci ?
Nie, SSID nie wpływa na wydajność sieci.
Shamson pisze:Jak wygląda sprawa z przełączaniem się hosta między punktami?
Zależy od hosta. Najczęściej (według mnie) pierwsze przełączenie będzie musiało być ręczne, potem sam sterownik karty WiFi będzie decydował czy się przełączyć.
Shamson pisze:I chcę przeprosić na początku zrobiłem czeski błąd router główny to nie 1043 a 3420.
W sumie mało ważne.
Shamson pisze:Łączę jakim aktualnie dysponuje to 8Mbit download 4 upload.
To jakbyś chciał Cisco to najtańsze wystarczy.
Shamson

To jakbyś chciał Cisco to najtańsze wystarczy.
Co masz na myśli ?
Dziś przyszedł MT RB2011UAS-2HnD-IN, i zaczyna się zabawa bo jak dotychczas miałem styczność tylko z domowymi zabawkami :)
Jutro trafi na miejsce docelowe i mam nadzieje że problemy znikną. Jedynie pozostaje mi rozszerzenie tej sieci i tak jak wcześniej mówiłem, niestety nie ma możliwości pociągnięcia kabla. Zastanawiam się nad airlive duo i ogólnie dziwi mnie że mało takich sprzętów jest.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Shamson pisze:Co masz na myśli ?
Hm, z tego co widzę z radiem N to bliżej 4.000zł, więc raczej odpada.
Shamson

hehe to delikatnie wykracza poza budżet xD

Jeśli chodzi o MT to możesz pomóc trochę w konfiguracji? Chodzi mi najbardziej o jeden wątek. Podzielenie pasma między użytkowników. Jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> ograniczyłem sobie(PC) łącze ale nie wiem jak zareaguje na większą ilość tym bardziej nie wiem jakie opcje tam najlepiej wybrać(pcq?) Przerabiam powoli wiki ale przydała by się taka czy siak jakaś pomoc. Choćby nawet jak to podzielić ogólnie bo nie zrobię tego na konkretne ip klientów. Myślałem na ip routerów pośredniczących lub dany interfejs. Pytanie czy lepiej podzielić sieć w tym wypadku na podsieci i dla każdej podsieci przydzielić np po 1mb i dodatkowo na routerze podrzędnym jeszcze ustawić jakiś podział. Chyba że poradzi sobie bez definiowania żadnych reguł przez dwa dni, bo akurat przez weekend zdążył bym coś ogarnąć.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ponownie zależy co chcesz osiągnąć.
Najprościej: http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Qu ... Q_Examples
Czyli limit per adres LAN.
Shamson

Jednak pojawiły się większe problemy niż myślałem z MT, tym bardziej że na ten weekend to musi działać, co za tym idzie nie wystarczający czas na douczenie się. Co prawda weekend i tak będę siedział nad wiki bo zależy mi poznać ten soft. Sam temat pseudo konfiguracji i problemów jakie mnie napotkały zawarłem w nowym temacie : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=470467#470467 .

Ten jest do zamknięcia żeby się nie rozwodzić.
ODPOWIEDZ