konfiguracja routera DWR-921 pod bramkę VOIP
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
konfiguracja routera DWR-921 pod bramkę VOIP
2 tygodnie temu wróciłem po 10 latach z Brukseli, gdzie miałem założony telefon VOIP siemens gigaset S68h IP, w chwili obecnej zakupiłem internet mobilny w Plus (bo mam tam abonament od 17 lat) z routerem dlink DWR-921 posiadający modem wbudowany, po wpięciu telefonu VOIP w LAN, telefon dzwoni ale nie można rozmawiać, w ruoterye nie widze ustawien SIP
oto dane mojego VOIPa
domena: sip.freeconet.pl
Proxy server address: sip.freeconet.pl
Proxy server port: 5060
Registrar server: sip.freeconet.pl
Registrar server port: 5060
Registration refresh time: 180 sec
STUN port: 3478
STUN refresh time: 240 sec
NAT refresh time: 20 sec
Outbound proxy: sip.freeconet.pl
Outbound proxy port: 5060
Proszę o pomoc dziekuje
Janusz Kowalczyk
oto dane mojego VOIPa
domena: sip.freeconet.pl
Proxy server address: sip.freeconet.pl
Proxy server port: 5060
Registrar server: sip.freeconet.pl
Registrar server port: 5060
Registration refresh time: 180 sec
STUN port: 3478
STUN refresh time: 240 sec
NAT refresh time: 20 sec
Outbound proxy: sip.freeconet.pl
Outbound proxy port: 5060
Proszę o pomoc dziekuje
Janusz Kowalczyk
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: konfiguracja routera DWR-921 pod bramkę VOIP
Troche nieskladnie piszesz, sprobuje mimo wszystko:
Telefon ktory podajesz ma wbudowana bramke VOIP - podlacza sie go kablem "sieciowym" do portu LAN routera. Wszystkie ustawienia sa do zrobienia przy pomocy przegladarki. Adres IP znajdziesz w menu telefonu.
Wracajac do twojego problemu: jesli telefon dzialal u innego IPS i nic nie przestawialas, to najprawdopodobniej twoj nowy ISP blokuje porty potrzebne do VOIP - albo w routerze, albo w sieci. Najprosciej jest sprawdzic, czy jakis soft-phone na PC bedzie dzialal.
Telefon ktory podajesz ma wbudowana bramke VOIP - podlacza sie go kablem "sieciowym" do portu LAN routera. Wszystkie ustawienia sa do zrobienia przy pomocy przegladarki. Adres IP znajdziesz w menu telefonu.
Wracajac do twojego problemu: jesli telefon dzialal u innego IPS i nic nie przestawialas, to najprawdopodobniej twoj nowy ISP blokuje porty potrzebne do VOIP - albo w routerze, albo w sieci. Najprosciej jest sprawdzic, czy jakis soft-phone na PC bedzie dzialal.
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Czy masz wykupiony zewnętrzny (widoczny z internetu) IP (może być stały lub zmienny)? Usługa dodatkowo płatna.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
IIRC to nie jest potrzbene - telefon sam otwiera polaczenie z wnetrza sieci.
Nie pomagam na PW.
-
przepraszam za powyzszy opis
mam telefon z wbudowana bramka, ktory dzialal mi w brukseli 6 lat,
W Polsce zakupilem w plusie router z modemem Dlink DWR-921, bramke podlaczylem odrazu do wyjscia Lan po dokonaniu polaczenia telefon IP zadzwonil ale nie bylo mozna rozmawiac, wiec probowalem skonfigurowac router ale tam nie ma opcji ustawnien portow
mam telefon z wbudowana bramka, ktory dzialal mi w brukseli 6 lat,
W Polsce zakupilem w plusie router z modemem Dlink DWR-921, bramke podlaczylem odrazu do wyjscia Lan po dokonaniu polaczenia telefon IP zadzwonil ale nie bylo mozna rozmawiac, wiec probowalem skonfigurowac router ale tam nie ma opcji ustawnien portow
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie ma problemu, wyglada ze zrozumialem dobrze.
Sprawdz soft-phonem, czy to nie jest problem z ISP. n.p. http://www.3cx.com/voip/softphone/
Sprawdz soft-phonem, czy to nie jest problem z ISP. n.p. http://www.3cx.com/voip/softphone/
Nie pomagam na PW.
-
po instalacji soft-phonem wykonalem telefon i po 1 minucie urywa rozmowe
-
@wojteks dobrze mówi.
Mam ten router pracujący w trybie HSPA z wykupionym dynamicznym adresem IP ( to kosztuje coś około 5 zł netto) i działa. W trybie LTE nie da się przypisać zewnętrznego IP, więc trzeba wymusić na routerze prace w HSPA.
Podpięty mam telefon z VOIP Gigaset C610IP.
Mam ten router pracujący w trybie HSPA z wykupionym dynamicznym adresem IP ( to kosztuje coś około 5 zł netto) i działa. W trybie LTE nie da się przypisać zewnętrznego IP, więc trzeba wymusić na routerze prace w HSPA.
Podpięty mam telefon z VOIP Gigaset C610IP.
- -niXon-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
czyli nie ma opcji żeby działał voip pod routerem działającym w trybie LTE Plusa ? (np huawei b593s-22)
bo takie właśnie rozwiązanie mam zamiar zastosować..
ten huawei ma chyba nawet wbudowane voipy

bo takie właśnie rozwiązanie mam zamiar zastosować..
ten huawei ma chyba nawet wbudowane voipy

-
Te dwa szare wejścia to są do telefonu stacjonarnego.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
fulo, do urządzeń, czyli telefonu lub FAXu. Działa to na zasadzie VoIP. Nie podłącza się routera z linią naziemną.
Oczywiście nie wiem jak z oprogramowaniem Plusa. Może być wycięty/zablokowany VoIP. Trzeba zobaczyć w ustawieniach.
Oczywiście nie wiem jak z oprogramowaniem Plusa. Może być wycięty/zablokowany VoIP. Trzeba zobaczyć w ustawieniach.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie wiem jak w tym ale w starszych routerach Huawei można było podłączyć normalny telefon (fax) i dzwonić. Przydawało się tam, gdzie jest słaby zasięg i antena podłączona do routera i taryfa w której mozna rozmawiać. Taki wielki telefon komórkowy powstawał.ja.michal pisze:Działa to na zasadzie VoIP
Nie pomagam na PW!
- -niXon-
-
[quote=januszko68" w chwili obecnej zakupiłem internet mobilny w Plus (bo mam tam abonament od 17 lat) z routerem dlink DWR-921 posiadający modem wbudowany, po wpięciu telefonu VOIP w LAN, telefon dzwoni ale nie można rozmawiać,[/quote]
To jest zakup routera chyba w promocji internet LTE xxGB indywidualnie,jeżeli tak to proszę przeczytać punkt 9 regulaminu promocji "internet z modemem lub routerem. w punkcie tym monopolista wyraźnie określa z czego Abonent może korzystać.
To jest zakup routera chyba w promocji internet LTE xxGB indywidualnie,jeżeli tak to proszę przeczytać punkt 9 regulaminu promocji "internet z modemem lub routerem. w punkcie tym monopolista wyraźnie określa z czego Abonent może korzystać.
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
- wojteks
- *** Administrator ***
A co to ma za związek z używaniem VoIP? Jeżeli nie ma dodatkowych ograniczeń to VoIP to też internet czyli transmisja danych. Inna sprawa to różni dostawcy usługi VoIP, jednym działa lepiej innym gorzej.viktor pisze:internet z modemem lub routerem
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
wojteks, możliwe, ale w tej wersji to jest bramka VoIP do połączenia dwóch linii. Tak przynajmniej informacje producenta wskazują.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tego nie neguję, stwierdzam tylko że jakość usługi dostawców VoIP jest różna. Niektórzy dobrze radzą sobie z kolejnymi NATami a u innych praktycznie połączenie nie jest możliwe i objawy są takie, że jednej strony nie słychać, nikogo nie słychać tylko sygnał dzwonienia jest poprawny, następuje przypadkowe rozłączenie rozmowy a czasem co któraś się udaje.ja.michal pisze:ale w tej wersji to jest bramka VoIP do połączenia dwóch linii
To czy bramka jest zewnętrzna, telefon VoIP czy bramka wbudowana w router nie ma znaczenia, są problemy.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Odnosiłem się tylko i wyłącznie do technicznego aspektu urządzenia, a nie operatorów VoIP bo z tymi jest faktycznie różnie.