Przewoźny sprzęt ->czyli do jakiej karty WiFi USB antena?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Przewoźny sprzęt ->czyli do jakiej karty WiFi USB antena?
Witam. Mam laptopa z wbudowana kartą WiFi i probuje używać jej w różnych miejscach. Niestety często mam problemy z zasięgiem. Pomyslałem o pdłączeniu poprzez USB drugiej karty która bedzie miała lepszą antenę. Mam w domu jakąś karte do której podluowałbym antenę zewnętrzną. Doradzcie mi niedrogą o małych gabarytach (często przemieszczam się). Musze ją wystawić za okno bo ściany pomieszczeń w których jestem są ze stali 12-18 mm.
--
Modyfikacja tematu, BliSki
--
Modyfikacja tematu, BliSki
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Przewożny sprzęt
@kuba1961, Twój problem dotyczy WiFi i przenoszę go na "internet radiowy".
Co do samego problemu, szukasz najmniejszego odbiornika czy najlepszego?
Bo jeżeli na USB, to można kupić coś w rodzaju pendriva. Ale na dużą czułość bym tu nie liczył. Jak już chcesz coś takiego, to kup jakiejś renomowanej firmy. Do tego przy takim rozwiązaniu możesz to podłączyć przedłużaczem USB i położyć na oknie, może wtedy nawet obejdzie się bez anteny zewnętrznej. Bo co do anteny, to takie w formie pena raczej wyjścia na nią nie mają, chyba, że jak pisałeś sam sobie dolutujesz.
Co do samego problemu, szukasz najmniejszego odbiornika czy najlepszego?
Bo jeżeli na USB, to można kupić coś w rodzaju pendriva. Ale na dużą czułość bym tu nie liczył. Jak już chcesz coś takiego, to kup jakiejś renomowanej firmy. Do tego przy takim rozwiązaniu możesz to podłączyć przedłużaczem USB i położyć na oknie, może wtedy nawet obejdzie się bez anteny zewnętrznej. Bo co do anteny, to takie w formie pena raczej wyjścia na nią nie mają, chyba, że jak pisałeś sam sobie dolutujesz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Użytkownik forum
Re: Przewoźny sprzęt ->czyli do jakiej karty WiFi USB antena?
Mam karte USB z mala zewnetrzną antenką, wystawiam ją za okno i nieraz cos zlapię. Chcialem rozbebeszyć karte i podlutować jakąś lepszą antene. na orginalnej jest słabo.
-
Pamiętaj o tym, że zdarzają się przypadki, że tanie karty na USB mają antenę tylko na płycie drukowanej a ten plastik, to tylko imitacja. Nie chcę mówić jak jest w Twoim wypadku, ale widziałem już takie przypadki.kuba1961 pisze:Mam karte USB z mala zewnetrzną antenką
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Użytkownik forum
trudno karte robebesz. Ale jaka kupic antene.
-
Na początku ja bym na Twoim miejscu spróbował tylko samego przedłużacza USB i adaptera WiFi na USB.
Co do anteny, to chcesz aby była ona mobilna? Bo chyba Yagi odpada?
Co do anteny, to chcesz aby była ona mobilna? Bo chyba Yagi odpada?

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Użytkownik forum
Juz to robilen sam dłuższy przewód USB niestety nie starcza.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ostatnio jak wymieniałem swój sprzęt do radiówki mój dostawca proponował mi zamiast AP tę kartę http://www.allegro.pl/item229779256_edi ... sb_ss.html
ponieważ do niej można już podłączyć antenę zewnętrzną.Myślę że nie było by problemów z odbiorem z tej karty z jej własną anteną, ale wszystko zależy od zasięgu.
ponieważ do niej można już podłączyć antenę zewnętrzną.Myślę że nie było by problemów z odbiorem z tej karty z jej własną anteną, ale wszystko zależy od zasięgu.