Kilka pytań o sprzęt do iplus LTE, HSPA++, kilka problemów
Moderator: Moderatorzy
- BarteqW
- Stały użytkownik forum
Kilka pytań o sprzęt do iplus LTE, HSPA++, kilka problemów
Witam zakładam nowy temat, bo kilka razy otrzymałem już satysfakcjonującą odpowiedź. Po pierwsze mieszkam w Boruji Nowej koło Nowego Tomyśla, woj Wielkopolskie. Często zaglądam na mapę z zasięgiem Iplusa bo ten internet od kilku lat użytkuje. I oto pierwsze pytania bo według mapki w NT i okolicach jest już LTE. Nie mam jak sprawdzić bo nie posiadam obecnie modemu działającego w tej technologii. A podejrzewam, że z 9 km to i tak nie złapie sygnału.
Czy LTE ma większy obszar działania od nadajnika, od HSPA?
Czy ewentualnie z jakąś anteną jest szansa, że będzie to działało, czy LTE będzie z zasady szybsze od HSPA szybsze przy podobnym zasięgu i obciążeniu sieci?
Czy router TP_link 3420 v1 ma takie same bebechy jak v2, bo z tego co widzę to router też będę musiał zmienić ewentualnie.
Czy antena Cyber-tech UMTS CT15-2 nadaje się do odbioru LTE?
Po za tym obecnie posiadam dwa modemy (Huawei e122 i e3131) podłączane pod antenę opisaną wyżej. I na modemie e3131 podłączonym bezpośrednio pod komputer bez anteny mam lepszy zasięg w dBi niż gdy podłącze pod antenę. Z tym że prędkości są gorsze bez anteny. Ale w TNI i tu i tu pokazuje HSPA++. Oczywiście nie ciągle. Bez anteny jest -98dbi i niżej.
Natomiast na E122 w ogóle nie łapie HSPA bez anteny. A za to w routerze pokazuje lepszy sygnał.
A tak ogóle kiedyś wyrwała mi się końcówka kabla antenowego jak wyciągałem kabel przez otwór. Konektor był odkręcony. Ale wcisnąłem i wydawało, się ze jest OK.
Czy LTE ma większy obszar działania od nadajnika, od HSPA?
Czy ewentualnie z jakąś anteną jest szansa, że będzie to działało, czy LTE będzie z zasady szybsze od HSPA szybsze przy podobnym zasięgu i obciążeniu sieci?
Czy router TP_link 3420 v1 ma takie same bebechy jak v2, bo z tego co widzę to router też będę musiał zmienić ewentualnie.
Po za tym obecnie posiadam dwa modemy (Huawei e122 i e3131) podłączane pod antenę opisaną wyżej. I na modemie e3131 podłączonym bezpośrednio pod komputer bez anteny mam lepszy zasięg w dBi niż gdy podłącze pod antenę. Z tym że prędkości są gorsze bez anteny. Ale w TNI i tu i tu pokazuje HSPA++. Oczywiście nie ciągle. Bez anteny jest -98dbi i niżej.
Natomiast na E122 w ogóle nie łapie HSPA bez anteny. A za to w routerze pokazuje lepszy sygnał.
A tak ogóle kiedyś wyrwała mi się końcówka kabla antenowego jak wyciągałem kabel przez otwór. Konektor był odkręcony. Ale wcisnąłem i wydawało, się ze jest OK.
Re: Kilka pytań o sprzęt do iplus LTE, HSPA++, kilka problemów
1.Nie, u900 ma większy obszar zasięgowy.BarteqW pisze:Czy LTE ma większy obszar działania od nadajnika, od HSPA?
2.Nikt Ci na to nie odpowie, póki nie spróbujesz czy stacja Cię zaloguje do sieci.
3. Popatrz specyfikację obu urządzeń. Wersja v2 ma szybsze radio. I obsługuje LTE.
4. Do LTE potrzebne są 2 takie anteny albo i dualna wtedy masz 2x kabel antenowy od tej dualnej.
-
- Guru bezprzewodowy
Używasz anteny na 2100MHz mimo, ze na twoim terenie zasięg zapewnia BTS UMTS900 z Boruji Kościelnej około 4km od ciebie. Stąd poziom sygnału z anteną na 2100Mhz, która służy do łączenia z BTS UMTS2100 Plusa w N.Tomyślu ul. Kolejowa 20 jest niższy( odległość ok. 9km). Powinieneś używać anteny na 900MHz np. ATK-20 jeśli chcesz poprawić sygnał na UMTS900 z Boruji K. Jaki masz poziom sygnału z anteną na 2100MHz? Spróbuj wymusić w TNI tylko W2100. Na Kolejowej jest też BTS LTE1800 Mobylandu. Zasięg kończy się teoretycznie ok. 5 km od ciebie. Jeśli na 2100MHz łączysz się z BTS-em na Kolejowej to można by próbować z LTE1800. Wymagałoby to zakupu nowego modemu LTE, routera MR-3420v2. i oczywiście anteny DUAL LTE1800. Koszt ok.550 zł przy ryzyku braku połączenia. E-122 nie obsługuje UMTS900, więc nie łapie zasięgu z BTS Aero2 z Boruji.K
- BarteqW
- Stały użytkownik forum
Jesteś, pewien bo z tego co ja odnalazłem to w Borui Kościelnej, jest GSM900 a nie UMTS900, ale może źle szukałem.matek451 pisze:Używasz anteny na 2100MHz mimo, ze na twoim terenie zasięg zapewnia BTS UMTS900 z Boruji Kościelnej około 4km od ciebie.
BarteqW, zmień sobie źródło danych na UKE i nadajnik jest.
-
- Guru bezprzewodowy
BTS UMTS900 Aero2 w Borui K.jest niezweryfikowany ale działa na 99,9%( wniosek z mapy zasięgu Plusa). Dowodem też zasięg -98dBm jaki masz bez anteny możliwy jest jedynie na UMTS900 z takiej odległości jaka masz do tego BTS-a.
- BarteqW
- Stały użytkownik forum
Bo waszych odpowiedziach wszystko układa się w logiczną całość. Teraz wszystko rozumiem, modem e122 nie działa bez anteny bo nie wspiera UMTS 900. Pozostaje jeszcze jedna kwestia, skoro ten z Borui Kościelnej jest na UMTS 900 to będę potrzebował nowej anteny. Ale prędkość pobierania jest słaba bo 0,5 mega i większa pewnie nie będzie. 

Potrzebujesz modemu z obsługą U900 np. E3131.
Do LTE E398, E3276, ZTE 821.
Do LTE E398, E3276, ZTE 821.
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli możesz to weź E3131 i podjedź bliżej tego BTS-a w Boruji K. i zobacz jak wyglądają transfery. Możesz zrobić też próbę LTE w okolicy. W tym celu możesz wziąć neta na tygodniowe testy z CP( Plusa) z modemem LTE i zobaczyć dokąd faktycznie sięga zasięg z N. Tomyśla. Masz możliwość zwrotu po testach.
- BarteqW
- Stały użytkownik forum
Jutro będę musiał zrobić taki test z e3131. Zobaczymy co z tego wyniknie.
[ Dodano: 2013-12-09, 10:31 ]
Byłem dzisiaj rano w Borui K. i tam miałem prędkości pobierania w okolicach 3 Mega, ping ~50ms. Także mniej więcej tyle co na antenie z NT. Sam nie wiem czy warto kupować antenę. Może byłoby stabilniej nie zdarzały się przestoje w działaniu. Na obecnej antenie były też dni gdy osiągałem 10 mega, ale to raczej po północy, i dawno już tak nie śmigało.
Pozostaje mi jeszcze sprawdzić jak działa to LTE w NT. Jaki modem jest najbardziej opłacalny w zakupie obecnie do LTE, rozumiem iż taki modem w technologii HSPA też będzie działał?
Acha czy można korzystać z jednej anteny, na dwóch modemach, istnieje jakiś rozgałęziacz czy coś podobnego jak antenach do TV?
[ Dodano: 2013-12-09, 10:34 ]
Acha jeżeli mówimy o tej antenie ATK-20, to o jakim konkretnie modelu?
[ Dodano: 2013-12-09, 10:31 ]
Byłem dzisiaj rano w Borui K. i tam miałem prędkości pobierania w okolicach 3 Mega, ping ~50ms. Także mniej więcej tyle co na antenie z NT. Sam nie wiem czy warto kupować antenę. Może byłoby stabilniej nie zdarzały się przestoje w działaniu. Na obecnej antenie były też dni gdy osiągałem 10 mega, ale to raczej po północy, i dawno już tak nie śmigało.
Pozostaje mi jeszcze sprawdzić jak działa to LTE w NT. Jaki modem jest najbardziej opłacalny w zakupie obecnie do LTE, rozumiem iż taki modem w technologii HSPA też będzie działał?
Acha czy można korzystać z jednej anteny, na dwóch modemach, istnieje jakiś rozgałęziacz czy coś podobnego jak antenach do TV?
[ Dodano: 2013-12-09, 10:34 ]
Acha jeżeli mówimy o tej antenie ATK-20, to o jakim konkretnie modelu?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
ATK-20 Konkretniej się nie daAcha jeżeli mówimy o tej antenie ATK-20, to o jakim konkretnie modelu
http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7029.htm
Ostatnio zmieniony 2013-12-09, 16:10 przez Andrzejz78, łącznie zmieniany 2 razy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Da się, pasuje jeszcze podać częstotliwość na którą antena jest przeznaczona.Andrzejz78 pisze:ATK-20 Konkretniej się nie da
Oznaczenie ATK 20 mówi tylko że to antena telekomunikacyjna 20 elementowa (ATK 10 to antena 10 elementowa)
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
W przypadku ATK-20 produkcji Dipol bo o takiej tu mówimy występuje ona tylko w wersji ATK-20/850-960MHz. W przeciwieństwie do niej ATK-10 występuje w dwóch wersjach : ATK-10/850-960MHz oraz ATK-10/ 450MHz do CDMA.
- wojteks
- *** Administrator ***
I to właśnie jest pełne oznaczenie anteny.matek451 pisze:ATK-20/850-960MHz
Nie pomagam na PW!
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
wojteks, na forum jeśli chodzi o ATK20 to w 99% chodzi o antenę kierunkową typu Yagi na 900MHz
Pierwszy wynik w googlach po wpisaniu ATK20 kieruje nas do Dipola właśnie do tej anteny
Nawet po wpisaniu "panel cybertech" bez żadnych konkretnych parametrów google kieruje nas w pierwszym wyniku do anteny panelowej na 2,1GHz a właśnie o taką najczęściej tu chodzi
Naprawiam swoją winę i powyżej dodaję linka
Pierwszy wynik w googlach po wpisaniu ATK20 kieruje nas do Dipola właśnie do tej anteny
Nawet po wpisaniu "panel cybertech" bez żadnych konkretnych parametrów google kieruje nas w pierwszym wyniku do anteny panelowej na 2,1GHz a właśnie o taką najczęściej tu chodzi
Naprawiam swoją winę i powyżej dodaję linka

- wojteks
- *** Administrator ***
Nie chodziło mi o czyjąkolwiek winę, tu chodzi o precyzję bo jak zauważył matek451 nazwa ATK-10 już nie jest taka jednoznaczna a nic nie stoi na przeszkodzie (teoretycznie) w budowie anteny ATK-20 np. na 2100MHz (Dipol robi ATK-16/2 i ATK-16/2.4)Andrzejz78 pisze:Naprawiam swoją winę
Nie pomagam na PW!
- BarteqW
- Stały użytkownik forum
No i to mi właśnie chodziło, bo myślałem, że producentów takich anten jest sporo.
-
- Początkujący użytkownik forum
Kończy mi się umowa na neostradę i chcę przejść na internet z plusa.
Według mapy zasięgu LTE, jest taki zasięg w niedalekiej miejscowości, dość duży na zewnątrz i mniejszy wewnątrz. Jest to około 2-3 km od mojego domu. Zasięg HSPA+ jest u mnie wg mapy wewnątrz i na zewnątrz.
Jaki wybrać modem, czy dobrze kombinuję, że najlepszy z aktualnej oferty plusa będzie Huawei E3276?
Czy możliwe jest, jeśli dokupię router i antenę do powieszenia na kominie, że złapię to LTE?
Jaki router i jaką antenę polecicie?
Załączam mapki poglądowe:
http://img823.imageshack.us/img823/4982/74fp.jpg
Według mapy zasięgu LTE, jest taki zasięg w niedalekiej miejscowości, dość duży na zewnątrz i mniejszy wewnątrz. Jest to około 2-3 km od mojego domu. Zasięg HSPA+ jest u mnie wg mapy wewnątrz i na zewnątrz.
Jaki wybrać modem, czy dobrze kombinuję, że najlepszy z aktualnej oferty plusa będzie Huawei E3276?
Czy możliwe jest, jeśli dokupię router i antenę do powieszenia na kominie, że złapię to LTE?
Jaki router i jaką antenę polecicie?
Załączam mapki poglądowe:
http://img823.imageshack.us/img823/4982/74fp.jpg
Ostatnio zmieniony 2013-12-10, 06:54 przez stk90, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Z ciekawości - dlaczego? Coś nie tak z tą neostradą?stk90 pisze:Kończy mi się umowa na neostradę i chcę przejść na internet z plusa.
-
- Mistrz bezprzewodowy
stk90, antena to Cybertech do LTE na 1800MHz podwójna np:
http://www.cybertech.com.pl/p114,antena ... mf823.html
Nawet promocję teraz mają
Modem E3276 OK, na razie nic lepszego w Plusie nie ma
Router polecam WDR3600 tp-link i od razu zmianę softu na openWRT Gargoyla, będziesz miał to Ci pomogę z instalacją
Co do zasięgu, to Ci nikt nie powie, bo wróżek tu nie ma, ale szansę masz, ja mam ponad 10km do nadajnika, poziom sygnału 64% i transfery:

Sprzęt to antena Cybertecha ponad dachem (około 10mnpg), modem E398, router WDR3600 z openWRT Gargoyle_PL
http://www.cybertech.com.pl/p114,antena ... mf823.html
Nawet promocję teraz mają

Modem E3276 OK, na razie nic lepszego w Plusie nie ma
Router polecam WDR3600 tp-link i od razu zmianę softu na openWRT Gargoyla, będziesz miał to Ci pomogę z instalacją
Co do zasięgu, to Ci nikt nie powie, bo wróżek tu nie ma, ale szansę masz, ja mam ponad 10km do nadajnika, poziom sygnału 64% i transfery:
Sprzęt to antena Cybertecha ponad dachem (około 10mnpg), modem E398, router WDR3600 z openWRT Gargoyle_PL
-
- Guru bezprzewodowy
Jaki jest sens załączania mapki zasięgu Plusa z zamalowanymi miejscowościami i innymi danymi? Taka mapka nic nie wnosi. Dla mnie niepojęte, to ogólnie dostępne dane.
Jak masz neo to ja bym nie przechodził na plusa. Później będzie płacz gdy nadajnik będzie miał awarię itp. Z bezprzewodowego korzystają chyba tylko Ci którzy nie mają możliwości po kablu.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Lub jeśli nie chcądexter18 pisze:Z bezprzewodowego korzystają chyba tylko Ci którzy nie mają możliwości po kablu
Ja od kilku lat mam kabel doprowadzony do domu a korzystam z neta mobilnego. 15+50GB wystarcza mi w zupełności a za 30-40zł nigdzie nie dostaniesz neta kablowego Mam tu na myśli sam internet i jego pełne koszta (abonament+aktywacja+utrzymanie łącza+itp.)
-
W domu jestem tylko co drugi weekend plus na święta. Muszę płacić za utrzymanie łącza i neostradę, miał być sam sygnał telefoniczny za 25zł, a co miesiąc włączają mi bez pytania plan domowy za 60zł i muszę to odkręcać, reklamować, raz uznają a raz nie. średnio 100 zł miesięcznie. Tak jak mówię, co 2 tygodnie w domu i święta a w plusie akurat przedłużam umowę na telefon i mogę dostać zamiast samego telefonu za 50zł/mc, internet 15GB limitu za 60 i abonament 50zł z rabatem 50% więc wszystko wyjdzie mi jakies 85 zł zamiast 150.Jo_gurt pisze: Z ciekawości - dlaczego? Coś nie tak z tą neostradą?
Poza tym, 1MB neostrady jest bardzo wolny. Jak koparka przecięła mi kabel TP, miałem chwilowo pożyczony modem huawei e160 i kartę z orange. Dokupiłem sobie antenę taką jak do cb, długą około 45cm i wystawiałem na parapet. Działało porównywalnie do neostrady.
Teraz tak. Dzięki za rady co do anteny i routera. Pierwsze co, to za jakiś tydzień wezmę ten huawei i internet z plusa. Zobaczę jak to działa, czy rzeczywiście jest hspa+. Czy taka antena zadziała tymczasowo z samym modemem, czy wtyki są inne? Bo nie chciałbym wszystkich wydatków skumulować w jednym momencie.
Aha. Czy tę antenę, podpina się do routera, czy do modemu i dopiero modem do routera? Co lepiej kupić wcześniej, jeśli nie mogę i routera i anteny na raz.
Jeśli udałoby mi się dostać kartę nano sim (planuję zakup ipada), to włożona z adapterem do modemu będzie działać bez problemu?
Ja od kilku lat mam kabel doprowadzony do domu a korzystam z neta mobilnego. 15+50GB wystarcza mi w zupełności a za 30-40zł nigdzie nie dostaniesz neta kablowego Mam tu na myśli sam internet i jego pełne koszta (abonament+aktywacja+utrzymanie łącza+itp.)
Zgadza się. Sam chciałem przejść do Netii 20 Mb/s za 49 zł. W sumie nie wiem czy moja linia tyle pociągnie. Do tego koszt utrzymania linii, ale z 1 strony bez limitu. A mobilny biorę wszędzie. A z kablem nie ma co

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jeśli to jest potrzebne raz na dwa tygodnie na weekend to ja w ogóle bym się nie bawił w żaden abonament. Albo pakiet do telefonu albo jakiś prepaid.
- wojteks
- *** Administrator ***
DO 20Mbps.dexter18 pisze:do Netii 20 Mb/s
Nie pomagam na PW!
-
W te weekendy i święta dużo korzystam z internetu, no i kontaktuję się z rodziną przez skype. A w międzyczasie przyda mi się mieć mobilny internet, planuję kupić ipada więc karta będzie siedzieć w ipadzie a w razie potrzeby będę przekładać ją do modemu.
Po prostu opiekuję się domem rodziców, kiedy ich nie ma na dłużej w kraju. A jak wrócą, to taki internet im w zupełności wystarczy.
Byłem w plusie. Mam do wybory dwa modemy huawei: e 3276 i e 3272. Czym one się różnią, który będzie lepszy?
Po prostu opiekuję się domem rodziców, kiedy ich nie ma na dłużej w kraju. A jak wrócą, to taki internet im w zupełności wystarczy.
Byłem w plusie. Mam do wybory dwa modemy huawei: e 3276 i e 3272. Czym one się różnią, który będzie lepszy?
-
- Użytkownik forum
E3272 ma LTE do 100Mb/s, a E3276 ma LTE do 150Mb/s. Oba mają cały pakiet łączności HSPA+ DC do 42Mb/s. Ten drugi to po prostu nowsza wersja.
-
Cześć Mam już ten interent. Chodzi całkiem ok, lepiej niż ta neostrada 1mb. Z antenką tą taką wyglądającą jak do CB mam pełen zasięg hspa+ i 3-4 Mb na speedtescie. Możliwe, że uda mi się niedługo kupić router. Czy TP-LINK TL-WDR3500 będzie dużo gorszy od WDR3600 ? Jeśli dokupię później antenę wspomnianą wyżej (lub podobną), to będę ją podłączał do modemu czy bezpośrednio do routera? I jak jest z obsługą tych routerów na Mac OS?
Z góry dzięki za odpowiedzi:)
Z góry dzięki za odpowiedzi:)