Antena nadawcza do WiFi axestell mv410r

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mrowa1222
Użytkownik forum

Antena nadawcza do WiFi axestell mv410r

Post autor: mrowa1222 »

Witam posiadam axestell mv410r i mam na nim zrobioną sieć w standardzie 802.11g.
Problem w tym że sieć ma strasznie mały zasięg.
Mam antenę 2.4 GHz taką jak ta Link i zastanawiam się czy może on pracować jako antena nadawcza ?
Jeśli nie to jaką antenę kupić bo w domu jednorodzinnym 3 pomieszczenia dalej wcale nie mam zasięgu .
Aha i pod którą z antenek potem taką antenę podłączyć.
eeeeeeeeeeeee???? xD
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Antena nadawcza do WiFi axestell mv410r

Post autor: wojteks »

mrowa1222 pisze:i zastanawiam się czy może on pracować jako antena nadawcza ?
To jest antena nadawczo-odbiorcza, nie ma czegoś takiego jak antena nadawcza w WiFi.
mrowa1222 pisze:bo w domu jednorodzinnym 3 pomieszczenia dalej wcale nie mam zasięgu
Położyć kabel ethernet i na końcu ewentualnie dodatkowy AP.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Do rozwiązywania problemów z zasięgiem sieci WiFi w domu są inne metody. Zazwyczaj wymiana anten w routerze na mocniejsze niewiele pomaga. potrzebne są inwestycje w dodatkowy sprzęt.
mrowa1222
Użytkownik forum

wojteks pisze: To jest antena nadawczo-odbiorcza, nie ma czegoś takiego jak antena nadawcza w WiFi.

Położyć kabel ethernet i na końcu ewentualnie dodatkowy AP.
1. Dzięki to właśnie chciałem wiedzieć
2. Położenie skrętki było by trochę kłopotliwe

Myślałem tez nad kartą sieciową USB do laptopa lub AP + ta antena łapiąca siec wifi + kabel od AP do lapka

Na początek sprawdzę czy ta antena coś pomoże .

I jeszcze jedno jak się nazywają złącza tzn to duże co się do anteny przykreca (średnica ok 2cm) i to od antenki wifi.
Bo mam kabel 10m ale to za dużo z tego co patrzałem to są złącza zaciskane na kablu i będę musiał kupić nowy

OK z mojego planu nici bo antenki nadawcze w tym routerze są nie wykręcalne ...
eeeeeeeeeeeee???? xD
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mrowa1222 pisze:jak się nazywają złącza tzn to duże co się do anteny przykreca (średnica ok 2cm)
To jest najprawdopodobniej złącze N.
mrowa1222 pisze: i to od antenki wifi.
Najczęściej RP-SMA.
mrowa1222 pisze:Położenie skrętki było by trochę kłopotliwe
DLAN?
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Pomysł kupowania zewnętrznej anteny kierunkowej do zastosowania wewnątrz budynku od początku był poroniony. Poczytaj o innych sposobach rozszerzenia zasięgu WiFi w domu.( kabel+ AP,transmitery PLC, G.DUO czy AP Client +AP).
mrowa1222
Użytkownik forum

matek451 pisze:Pomysł kupowania zewnętrznej anteny kierunkowej do zastosowania wewnątrz budynku od początku był poroniony. Poczytaj o innych sposobach rozszerzenia zasięgu WiFi w domu.( kabel+ AP,transmitery PLC, G.DUO czy AP Client +AP).
No zgadzam się ale skoro miałem taką antenę (została po radiówce) niczego nie musiałem kupować więc można było spróbować ale antenki są na stałe więc nic z tego :D

A jak waszym zdaniem sprawdziła by się karta zewnętrzna WiFi na USB do laptopa np :
TP-Link USB TL-WN722N
Czy jest to coś warte ?

[ Dodano: 2013-12-09, 19:09 ]
wojteks pisze:DLAN?
Zadziała to na różnych fazach ? tzn w pomieszczeniu gdzie podłącze internet jest inna niż w tym w którym bd korzystał.
eeeeeeeeeeeee???? xD
ODPOWIEDZ