Wybór modemu i routera - internet mobilny z Play

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
reno62
Początkujący użytkownik forum

Wybór modemu i routera - internet mobilny z Play

Post autor: reno62 »

Witam, potrzebuję pomocy w wyborze routera i modemu. Obecnie korzystam z internetu mobilnego z sieci Play, poprzez wpięty do laptopa modemu Huawei E156G, do którego podłączona jest antena kierunkowa wyprowadzona nad dach domu na czterometrowym maszcie.

1. Pytanie, jaki router powinienem kupić, aby współpracował z powyższym modemem (czy w ogóle z internetem mobilnym z Play), po to aby domownicy w całym domu (a przynajmniej na piętrze) mogli korzystać z internetu? Na allegro roi się od tego sprzętu w przeróżnych konfiguracjach, łatwo się pogubić, miło by było także zamknąć się w kwocie +/- 100 zł.

2. Zdaję sobie sprawę, że mój modem jest już wiekowy, dlatego pytanie dodatkowe, na jaki model można go ewentualnie wymienić? Ten działa z prędkością 3,6 Mb/s, do niedawna Play i tak ograniczał prędkość do 2 Mb/s, ale teraz granica ta zmieniła się do 10 Mb/s, więc przydałoby się to wykorzystać. Dotychczas z łącza korzystali tylko rodzice, którzy nie mieli specjalnych wymagań, teraz jednak z łatwością zagospodaruję szybsze łącze. Najważniejsze wymaganie, to aby modem miał wyjście na zewnętrzną antenę.

3. Chyba, żeby za jednym zamachem zainwestować w router, który ma wbudowany modem i jednocześnie wyjście na antenę zewnętrzną, do którego mógłbym podpiąć obecnie używaną antenę. Bez anteny nie ma mowy o korzystaniu z netu, brak zasięgu, do nadajnika ok. 5 km w linie prostej przez las. Wspomniana antena całkowicie rozwiązuje problem, zasięg wg oprogramowania do modemu jest maksymalny, net jak na daną prędkość działa raczej w porządku, jedyna przypadłość to wysokie pingi, jeśli można je zmniejszyć to prosiłbym o wskazówki. Myślałem, że może nowy lepszy modem coś w tym zakresie zmieni na lepsze, obecnie używany ma już jakieś 4 lata. W każdym bądź razie, czy istnieją w ogóle routery spełniające wspomniane wymagania?

Mam nadzieję, że opisałem wszystko w miarę jasno. Jeśli to nie problem, przy dobrze sprzętu prosiłbym od razu o jakieś linki do sklepów czy aukcji.

Z góry dziękuję za pomoc.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Wybór modemu i routera - internet mobilny z Play

Post autor: matek451 »

Korzystasz z 3G na UMTS2100 w Play na tym E-156G, jaka masz antenę kierunkową? Chcesz kupić własny sprzęt, czy brać od operatora? Jeśli chcesz kupić to jaki budżet? Podaj swoja lokalizację , sprawdzę BTS-y w pobliżu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Do 100 zł zakup routera + modemu będzie ciężką sprawą. Routera mobilnego czyli z wbudowanym modemem + WiFi też nie będzie prosto kupić do 100 zł.
Pytanie ile GB miesięcznie transferujesz i z jaką intensywnością?

Router mobilny jest prostszym rozwiązaniem, ale nie lubi jak się na nim ciągnie non stop po kilka GB.
Router stacjonarny zazwyczaj jest dużo droższy (kilkaset zł), ale na ogół dużo bardziej stabilny.
Router + modem rodzi czasem problem z zasilaniem, ale daje większą elastyczność (możesz wymienić jedno, albo drugie).

Jeśli masz E156G i 3G to łączysz się na 2100 MHz. Gdzieniegdzie Play na HSPA+ Dual Carrier. Prędkości większe w Play może nie będą, ale powinno być stabilniej (jeśli jest DC).

Aktualnie najtańszy model na USB z HSPA+ DC to Huawei E3251. Cena w okolicach ceny Huawei E3131, który ma HSPA+.

[ Dodano: 2013-12-09, 23:45 ]
matek451, skoro kolega łapie już 3G na 2100 MHz i ma ustawioną antenę to nie ma co ruszać tego. Trzeba tylko dobrać sprzęt, którego oczekuje.

Z HSPA+ stacjonarny router najtańszy jaki znalazłem to Huawei B683. Cena koło 250 zł.
matek451
Guru bezprzewodowy

Kolega nie napisał czy łączy się z 3G czy może korzysta z 2G dlatego tak dla formalności zapytałem o antenę. Już kilka razy były niespodzianki, im więcej informacji tym lepiej.Podobnie z BTS-ami. Budżet raczej skromny, wystarczy tylko na MR-3220.Na nowy modem a tym bardziej router z wbudowanym modemem za mało. chyba, że opcja od operatora.
reno62

Tak jak napisał ja.michal, korzystam z 3G na 2100 MHz, antena to ATK-16/2 GHz 13 dB pracująca w paśmie 1,9-2,1 GHz, kupiona dawno temu w dipolu. Ten zestaw działa dobrze, zasięg jest maksymalny, tak jak pisałem w pierwszym poście jedyna przypadłość to wysokie pingi, ale idzie z tym żyć. Lokalizacja to Chełsty, woj. mazowieckie, powiat makowski, gmina Różan, antena jest nastawiona na BTS Playa w Różanie.

Wcześniej nie wyraziłem się dostatecznie jasno. Kwota +/- 100 zł dotyczy tylko routera, jeśli zdecyduję się na zakup modemu, mogę przeznaczyć na to drugą stówę. Czyli budżet w całości to powiedzmy ok. 200 zł.

Priorytetem jest podzielenie łącza w domu, tak żeby wszyscy domownicy mogli z niego korzystać o każdej porze. Umowa z Play przewiduje limit danych 16 Gb danych na miesiąc i tyle zazwyczaj się wykorzystuje. Tylko, że obecna maksymalna prędkość (narzucona przez obecny modem) to tylko 3,6 Mb/s, jeśli podzielę to na 3 komputery podpięte jednocześnie do sieci, to pewnie komfort pracy bardzo spadnie. Stąd też pomysł dokupienia nowego modemu, tak żeby osiągnąć te przewidziane w umowie maksymalne 10 Mb/s. Umowa z Play kończy się za rok, sprzęt nie będzie więc brany od operatora, tylko kupowany na własną rękę.

Po namyśle router z wbudowanym modemem odpada, wolę mieć dwa osobne urządzenia. Najpierw kupię router, jeśli komfort pracy przy kilku urządzeniach podpiętych do sieci będzie kiepski to wymienię także modem, aby zwiększyć prędkość.

Czyli ten router MR-3220 będzie dobrym rozwiązaniem? A czym się różni model MR3420? Bo jest tylko 30 zł droższy, a widzę że na allegro jest rozchwytywany. Jeśli jest lepszy to może warto dołożyć te kilka złotych i mieć sprzęt, który starczy na dłużej? A sprzęt innych firm?

I do któregoś z tych routerów dokupić modem E3131 lub E3251? Na chwilę zapomnijmy o budżecie, jaki modem możecie jeszcze polecić, tak żebym miał spokój z doborem sprzętu na najbliższe dwa czy trzy lata? Najważniejsze, abym do modemu mógł podłączyć obecną antenę.

Pytanie dodatkowe, jaką prędkość wyciągnę maksymalnie w mojej lokalizacji na tej antenie z podanego wyżej BTSa? Za rok skończy się umowa, chciałbym taki sprzęt, który umożliwi maksymalne wykorzystanie tego co można wyciągnąć.

Dziękuję za szybkie odpowiedzi i pomoc, już mam jakiś konkret przynajmniej.
dexter18

Post autor: dexter18 »

Ja bym Ci polecił MR3420 V2. Bardzo fajny router. Dość szybkie radio. Duża zgodność z modemami.
matek451
Guru bezprzewodowy

MR-3420v2. ma w stosunku do MR-3220v2 szybsze radio( 300Mb/s). Z podanych modemów możesz wziąć E-3131. Na dzień dzisiejszy do Play jest wystarczający. Możesz kupić w Play na kartę lub T-Mobile na kartę. Co do prędkości to nikt nie powie ci jaki osiągniesz w swojej lokalizacji. Potrzebne testy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

matek451, tylko skoro cena modemu z DC jest taka sama lub niewiele większa to dlaczego nie brać wersji z DC? Play też ma część stacji z DC. Większa stabilność połączenia i praktycznie cały czas umowna prędkość. Oczywiście nie ma gwarancji, że DC będzie, ale powód jak wyżej.
matek451
Guru bezprzewodowy

Ogólnie z E-3251 będzie musiał zdjąć SIMlocka Orange, póki co tylko oni mają ten modem. Jeśli kupi na tej aukcji z Allegro za 109 zł to OK. Pozostałe Oferty ok.180 zł i wolałbym dołożyć 20-50 zł i kupić coś z LTE. To analogiczne rozumowanie do twojego ;) . Kolega ma teraz pełen przegląd możliwości i może wybrać.
dexter18

Ja osobiście dorwałem E-3251. Za 100 zł oczywiście sim lock zdjęty. HSPA+DC w dzień nie powala ale w nocy daje radę ;) Sugerował bym kupić coś nowszego jak E398, E3726, ZTE 821.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Zdjęcie simlocka z tego modelu to max 5 zł. ;)
Jeśli trochę więcej będzie kosztował modem z HSPA+ DC i LTE to pewnie lepiej dołożyć te kilkanaście zł.
Np. E3276 z LTE i DC można dorwać za 200 zł, ewentualnie eBayu i jakieś 180 zł.
Ostatnio zmieniony 2013-12-11, 22:43 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

E398 nie jest nowszy tylko ma dodatkowo LTE natomiast 821 może okazać sie problematyczny.

E-3251 kupiłem za 80zł nowy, niestety z smokiem.

Na przyszłośc to tylko coś z LTE, moim zdaniem E3276 to bardzo dobry modem, niestety troche kosztuje. Innych modeli z LTE nie miałem więc się nie wypowiem aczkolwiek bardzo dużo ludzi używa E398 i sobie chwali a cena jest przyzwoita.
dexter18

To ile ma 10 lat, że nie jest nowszy ? W porównaniu do wiekowego E156G jest i to znacznie.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

atento pisze:natomiast 821 może okazać sie problematyczny.
Legendy ludowe powtarzane z przyzwyczajenia o dawnym ZTE. Właśnie z mnóstwa huawei które miałem prawie wszystkie były problematyczne, a co do 821 działa wzorowo.
reno62

Po pierwsze dziękuję za liczną pomoc.

Po drugie, jeśli chodzi o router, rozeznałem się trochę w temacie i za Waszą radą wybór padł na MR3420 v2, sprzęt wydaje się porządny, wiele osób z niego korzysta, nie ma problemów z obsługą modemów, a i pieniądze nie takie duże. Więc w przyszłym tygodniu powinien być.

Co do modemu, trochę mi się to wszystko rozjaśniło, ale nadal mam pytania. Modemy z LTE chociaż przyszłościowe odpadają, bo raz kosztują odpowiednio więcej, a dwa nie wykorzystam ich możliwości w swojej lokalizacji. Już byłem zdecydowany na E3131, ale kilka osób zasugerowało w zasadzie niewiele droższy E3251, który obsługuje HSPA+ DC. Tylko teraz moje pytanie, w jaki sposób sprawdzić (nie posiadając modemu w odpowiedniej technologii) czy w mojej lokalizacji Play udostępnia HSPA+ z DC? Na mapce ze strony Playa nie ma rozróżnienia na HSPA+ i HSPA+ DC, z informacji o BTSach Playa z mapy btsearch.pl też nic nie wynika (albo nie potrafię znaleźć odpowiedniej informacji). A więc czy możliwie jest uzyskanie info na ten temat bez przeprowadzenia testów czy też dowiem się tego dopiero, gdy kupię odpowiedni modem?

I kolejne pytanie dodatkowe od laika, mając odpowiedni modem podłączony do mojej obecnej anteny (jeśli oczywiście będę w zasięgu HSPA+ DC) wszystko powinno razem działać? To znaczy, czy samo HSPA+ DC będzie współpracować na 2100 MHz?

Mimo wszystko ten E3251 wydaje się najlepszym wyjściem. Umowa kończy się rok, jeśli dobrze pamiętam to można ją przedłużyć na trzy miesiące przed końcem, czyli za 9 miesięcy postaram się uzyskać porządny modem w jakieś promocyjnej cenie od operatora razem z korzystniejszymi warunkami umowy.

Jeszcze raz dzięki wszystkim za zainteresowanie.
matek451
Guru bezprzewodowy

HSPA+DC jest realizowane jedynie na UMTS2100. Play DC ma w niektórych lokalizacjach w Warszawie. W przypadku tej sieci nie jest to tak istotne i tak tnie prędkości ( na starych umowach ostro). Mnie do E-3251 zniechęca na razie pochodzenie z Orange, nie dość, że SIMllock to jeszcze tragiczny Mobile Partner od Orange choć na szczęście w routerze nie będziesz z niego korzystał. Jeśli kupisz za ok.100zł to bierz.
berni
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: berni »

Darek.74 pisze:a co do 821 działa wzorowo
U mnie również najnowsze ZTE MF821 i MF823 łączą z netem bez zarzutu i to zarówno w Windows jak i Linuksie. Modem cały czas podłączony do kompa poprzez przedłużkę USB (ok. 2 m) - taką najtańszą, którą kiedyś kupiłem.
reno62

Tak swoją drogą widzę, że w sygnaturce niektórzy (np. dexter18) mają ujęty zestaw E3251 plus MR3420 v2, ale na stronie TP-LINKa E3251 nie widnieje na liście modemów kompatybilnych z tym routerem. Mam rozumieć, że nie został on jeszcze przetestowany/ujęty na liście i że zestaw ten działa bezproblemowo, tak?
Awatar użytkownika
kris_kjk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kris_kjk »

Na starszej wersji MR 3420 V1 korzystałem z E3131, teraz mam podłączony E3251. Router rozpoznał modem i się połączył. Modemy podłączam przez aktywny hub USB na 3 metrowym kabelku.
Podejrzewam że na nowszej wersji V2 też nie będzie problemu. Swoja drogą wersja V2 ma mocniejszy zasilacz, ale i tak TP Link sugeruje używanie aktywnego huba USB w przypadku problemów z rozpoznawaniem modemu i połączeniem np. dla E3276. Z moich obserwacji z aktywnym hubem czy bez dodam, że wykorzystując aktywny hub router dużo szybciej rozpoznaje modem, dużo szybciej też łączy się, szybciej łączy się ponownie w przypadku zerwania połączenia np. Aero2, ogólnie wszystko na plus.
ODPOWIEDZ